יואב אבן, כתב הבריאות של חדשות 12, חשף אמש (ראשון) שעבר ניתוח לב פתוח להסרת גידול. "תמונה אחרונה למזכרת, רגע לפני שמנסרים לי את עצמות בית החזה מקדימה כדי להסיר גידול בגודל שביה מילימטרים על הלב בניתוח לב פתוח. אתגר 2023 - תתכונן לקבל בראש! ותודה לכל מי דואג ומתעניין, אני מתאושש לאט לאט", כך עדכן את עוקביו.

אף שניתוח מהסוג הזה נשמע קשה במיוחד, הקרדיולוג פרופ' יהודה אדלר, מסביר כי למעשה מדובר בניתוח לב לא מורכב. לדבריו, הסיבות שבגינן אנשים נדרשים לעבור ניתוח לב פתוח מגוונות: "הסיבה העיקרית שמצדיקה ניתוח כזה היא חסימה בעורקים הכליליים שמספקים דם לשרירי הלב, כאשר החסימות רבות מידי ולא ניתנות לפתיחה באמצעות צנתור. סיבה נוספת היא צורך בהחלפת מסתם – אומנם כיום ישנם מצבים שבהם המסתם האורטלי אינו תקין וניתן להחליפו באמצעות צנתור, אבל ברוב המקרים יידרש ניתוח לב פתוח. כמו כן, ישנם מקרים נדירים יותר שמצריכים ניתוח כזה, כמו פרוצדורה להסרת קרום הלב שאינה מגיבה לטיפול אחר, או התעבות שריר הלב שדורשת חיתוך שלו".

פרופ' אדלר מסביר שכמו במקרה של אבן, גם הוצאת גידולים בלב היא פרוצדורה שלרוב דורשת ניתוח לב פתוח. "מיקסומה למשל הוא סוג נפוץ של גידול הממוקם בד"כ בעלייה השמאלית של הלב. הוא בולט לתוך חלל העלייה ובהנחה שהוא יחסית גדול - הדרך להוציאו היא באמצעות ניתוח כזה. לעיתים, כאשר המיקסומה היא קטנה, ניתן לבצע את הניתוח ע"י פתח צדדי בחזה שאינו מצריך פתיחתו המלאה".

פרופ' אדלר, מהם הסיכונים בניתוח כזה?

"אם בעבר ניתוח מהסוג הזה היו כרוכים בסיכון משמעותי, כיום הסיכון קטן והוא מוערך ב-5-2 אחוזים לסיבוכים ואחוז קטן מינימלי למוות. הסיבוכים העיקריים במקרים נדירים יחסית יכולים לכלול: פגיעה בשריר הלב, זיהומים, אירוע מוחי, דימומים, נזק שנגרם מההרדמה עצמה ועוד. אולם, כאשר המטופל נמצא בידיים מיומנות אצל מומחה בעל ניסיון הסיכון שהם יקרו נמוך כאמור".

מה לגבי התאוששות?

"לאור העובדה שכיום מדובר בניתוח פחות מסוכן, גם ההתאוששות קלה יותר. חולה שעובר ניתוח כזה צפוי לשוב לתפקוד תוך כשבוע. סביר שהוא יזדקק לתהליך שיקומי מסוים, אבל תוך שבוע יש להניח שהוא יוכל לעמוד על רגליו – בהנחה שאינו סובל ממחלות רקע שעשויות לעכב את ההתאוששות".

 

אנחנו כמובן מאחלים רפואה שלמה ליואב אבן!