לפני חודשים מספר ניגשה אורנה קסטל, תושבת המרכז בשנות ה-50 לחייה, לחדר המיון בבית החולים איכילוב כשהיא סובלת מכאבים חזקים בבטן התחתונה הימנית. בדיקה רפואית ראשונית העלתה את החשד כי זוהי דלקת התוספתן, והיא נשלחה לבדיקת CT, שאישרה את הממצאים. בעקבות כך עברה קסטל ניתוח להסרת התוספתן, ולאחר השגחה קצרה שוחררה לביתה במצב טוב. אך הסיפור של אורנה לא הסתיים כאן.

"שבוע לאחר הניתוח אורנה הגיעה לבית החולים לביקורת, ונראה שהיא מתאוששת בצורה טובה מאוד", מספר ד"ר יהונתן לסינג, רופא בכיר ביחידה לכירורגיית ושט וקיבה במרכז הרפואי איכילוב. "אלא שימים ספורים לאחר מכן קיבלנו את תוצאות הדוח הפתולוגי של התוספתן, ונדהמנו מהן". לדבריו, בבדיקות נתגלה גידול סרטני נדיר ואלים מאוד שהתפתח בתוספתן, Goblet cells adenocarcinoma, שמופיע בשכיחות של אחד לשני מיליון. "אנחנו רואים מקרים כאלה אולי פעם בשנה, אם בכלל. אני כירורג כבר עשר שנים, וזו פעם ראשונה שאני מאבחן גידול סרטני כזה. לפני המקרה של אורנה נתקלתי בו רק בספרות הרפואית".

>> מהי דלקת תוספתן ובמי היא יכולה לפגוע?

ד"ר לסינג משתף בקושי שחווה במסירת בשורה שכזו למטופלת. "ניתוח בעקבות דלקת בתוספתן הוא אירוע שכיח מאוד, שאנשים עוברים כל יום, מקבלים טיפול והולכים הבית כשהכול בסדר. במקרה של אורנה זו הייתה סיטואציה אחרת ומאתגרת עבורי, כי היא ציפתה לשמוע שהכול תקין, ונאלצתי לבשר לה שיש לה גידול סרטני נדיר ואלים. היה לי חשוב להיות רגיש ומכיל, כי בסוף אתה לא מטפל רק במחלה, אלא גם באנשים עצמם, שנמצאים במצוקה בריאותית עם חששות, דאגות וחרדה אמיתית".

הוא מדגיש כי באופן מפתיע, דלקת התוספתן שאובחנה אצל המטופלת היא שלמעשה הצילה את חייה. "דלקת בתוספתן מופיעה כאשר ישנה חסימה בין התוספתן למערכת העיכול, מצב שנגרם במרבית המקרים מבלוטות לימפה מוגדלות או תוכן מעי. במקרה שלה, מה שגרם לחסימה, ובעקבות כך לדלקת, הוא אותו גידול אלים. סביר להניח שאם לא הייתה סובלת מהדלקת, לא היינו יכולים לאבחן את הגידול הנדיר בשלב מוקדם כזה".

ד
ד"ר יהונתן לסינג והמטופלת|צילום: מירי גטניו דוברות איכילוב

"מרגישה בת מזל כמי שקיבלה את האתגר"

לאחר שהתברר כי המחלה ממוקדת באזור התוספתן ולא התפשטה בשלב זה לאיברים נוספים בגוף, החליטו הרופאים על ניתוח נוסף, שמטרתו "הסרה מלאה של שולי התוספתן, שלא הוסרו בניתוח הקודם, כדי לוודא כי כל שארית המחלה סולקה מהגוף". ד"ר לסינג מסביר כי הניתוח בוצע בהרדמה מלאה ובגישה לפרוסקופית. "באמצעות ארבעה חתכים קטנים כרתנו את שולי התוספתן, וכן את בלוטות הלימפה המנקזות את התוספתן ועלולות גם הן להכיל שאריות של הגידול הסרטני". לאחר שהניתוח הסתיים בהצלחה, הועברה קסטל לאשפוז במחלקה האונקולוגית, וכעבור חמישה ימים שוחררה לביתה כשמצבה טוב.

מאז נמצאת קסטל תחת מעקב הרופאים ומקבלת טיפול כימותרפי מניעתי. ד"ר לסינג מציין כי לפי ממצאי הבדיקות אין עדות למחלה בגופה. "אורנה נכנסה לליבי, ואנחנו שומרים על קשר גם בימים אלה. אני נרגש לראות את הדרך שהיא עברה ושהיא מתאוששת בצורה טובה". 

בשיחה עם mako בריאות הודתה לצוות המטפל ואמרה, "היה לי גידול נדיר ומאיים וראיתי את מותי. אושפזתי, עברתי ניתוחים והחלמתי ואני מרגישה בת מזל כמי שקיבלה את האתגר, את האומץ לו, את האוהבים והמלווים והדואגים. יש לי פחות איברים אבל יש לי חיים בלי נספחים. ד"ר לסינג עזר לי לקבל את הבשורה ולעבור תקופה מהקשות בחיי ולאורך כל הדרך דאג לי ברגישות אין קץ".