פסק דין חסר תקדים: בן 12 הוכר כנפגע פעולת איבה לאחר שנחשף לאירוע טראומטי במהלך מבצע "צוק איתן" ובעקבותיו חלה בסוכרת מסוג 1. מדובר בהחלטה משפטית משמעותית שהתקבלה לאחרונה בבית המשפט המחוזי בת"א במסגרת ועדת הערר לפי חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה.

הילד,  תושב אחד היישובים בעוטף עזה, שהה לבדו בפינת החי של הקיבוץ כאשר נשמעו שלוש אזעקות "צבע אדום". בזמן הזעקה בעוטף יש להגיע למרחב מוגן תוך 15 שניות בלבד. באותו היום נורו לאזור שלושה מטחים שכללו עשרות טילים. לאחר שהסתיימו המטחים מצאה אותו אמו במצב של חרדה קשה ולחץ נפשי ניכר. כחצי שנה לאחר האירוע הילד אובחן כחולה בסוכרת מסוג 1.

לפני כשנה הגישה משפחתו של הילד תביעה למוסד לביטוח הלאומי, באמצעות עו"ד ליאור סולמי ממשרד עורכי הדין מרקמן טומשין ושות', בבקשה להכיר במחלתו כפגיעה הקשורה לאירוע האיבה. הביטוח הלאומי דחה את התביעה בטענה כי לא קיים קשר סיבתי מוכח בין לחץ נפשי לבין התפרצות מחלת הסוכרת. עמדת המוסד הסתמכה על חוות דעת רפואיות שבה נטען כי סטרס אינו גורם לסוכרת, אלא עשוי להחמיר מחלה קיימת בלבד.

חוות הדעת הרפואיות היו סותרות

המשפחה ערערה לוועדת הערר וטענה כי מדובר באירוע דחק חריג בעוצמתו וכי ישנם מקרים שבהם אירועים טראומטיים נקשרו להתפרצות מחלות כרוניות, לרבות סוכרת. במהלך הדיונים, הוצגו חוות דעת רפואיות סותרות מטעם הצדדים, ובשל כך מינתה הוועדה מומחה רפואי מטעמה. המומחה ציין כי אף שאין מנגנון מדעי ברור שמקשר בין סטרס להתפרצות סוכרת, קיימים מקרים נדירים שבהם ניתן לשקול קשר כזה. עם זאת, הוא לא תמך באופן חד-משמעי במתן הכרה במקרה זה.

שביל שקמה (צילום: מיה ברדנשטיין)
השקט המדומה באזור העוטף|צילום: מיה ברדנשטיין

לאחר בחינת כלל הראיות, עדויות המשפחה והתיעוד מחדר המיון, הוועדה בחרה לסטות ממסקנתו הסופית של המומחה שמינתה וקבעה כי המקרה הספציפי אכן עומד בקריטריונים להכרה. ההחלטה התבססה על נסיבות חריגות, הכוללות את עוצמת האירוע ואת מצבו הנפשי של הילד לאחריו. הוועדה הדגישה כי גם בהיעדר אסכולה רפואית חד-משמעית, ניתן להכיר בקשר סיבתי במקרים קונקרטיים שבהם מתקיימות נסיבות ייחודיות ומובהקות.

פסק הדין מעניק למשפחה הכרה כנפגעי פעולות איבה, והביטוח הלאומי חויב לשלם הוצאות משפט בסך 10,000 שקלים. גורמים משפטיים ציינו כי ההחלטה עשויה לשמש תקדים חשוב עבור תביעות עתידיות, בייחוד במקרים שבהם ישנו קושי להוכיח קשר סיבתי מדעי מובהק.

עו"ד סולמי: "פסיקה זו היא ללא ספק צעד משמעותי עבור נפגעי אירועים טראומטיים, והיא מדגישה את החשיבות בבחינת נסיבות המקרה מתוך רגישות למורכבות האנושית והמשפטית הכרוכה במצבים דומים. היא מדגישה את הצורך לשקול כל מקרה לגופו, תוך התבססות על ראיות ועדויות הממחישות את ההשפעה הייחודית של האירוע על הנפגע."

הביטוח הלאומי: "הביטוח הלאומי הכיר וסייע לילד במסגרת הכרה מקבילה מרגע הפגיעה ואילך. לאחר שנים התבקשו להכיר בו במסגרת איבה אך שלושה רופאים ומומחה נטרלי סברו שאין קשר בין האירוע הביטחוני למחלת הסוכרת, והשופטת הכריעה באופן חריג, על סמך הצהרת המשפחה וציון האירוע במסמך של קופ"ח, לפי כמעט עשור. כאמור, הביטוח הלאומי נתן סיוע בכל העת וימשיך לעשות זאת גם עם יישום פסק הדין".