הרב שלמה חיים הכהן אבינר, ראש ישיבת עטרת בירושלים, הוא דמות מקובלת ומשפיעה בעולם הדתי. הוא פוסק בשלל דילמות של הציבור המאמין, במפנה אליו סוגיות כאלה ואחרות - לעתים מדובר בשאלות הלכתיות ולעתים בכאלה שקשורות לעניינים אחרים. לפני כשבוע, התבקש הרב להגיב לשאלה של קוראת שפורסמה בביטאון "עולם קטן", לגבי חיסון הפפילומה: "האם להתחסן לנגיף הפפילומה בכיתה חי"ת באולפנות?". בתגובה השיב הרב כי הוא אינו סבור שיש להתחסן, ונימק את טענותיו. בהמשך - חזר בו.

בכל מקרה, הדברים שאמר אבינר, הם הזדמנות להבין אחת ולתמיד - האם אכן מדובר בחיסון בטוח ויעיל. את תשובותיו הראשונות הפנינו לד"ר ארז גרטי, מומחה לאימונולוגיה ממכון דוידסון לחינוך, שסתר אותן והסביר מדוע אכן מדובר בחיסון חשוב ביותר, המאפשר למנוע סרטן.


"זו מחלה נדירה"
לא נכון. זהו וירוס נפוץ, אפילו מאוד נפוץ. הסיכוי שהוא ידרדר למצב של סרטן צוואר הרחם אכן יחסית נדיר אבל כשזה קורה זה גורם להמון סבל. למרבה הצער, גם נשים דתיות חולות בסוגי סרטן שנגרמים מהנגיף כמו סרטן הלוע וסרטן צוואר הרחם. לצורך ההשוואה – גם חגורות בטיחות ברכב מיועדות למנוע תאונות, אף שהסיכוי שמישהו ייכנס לרכב ויעשה תאונה קטלנית נמוך.

"יש מחלוקת רפואית אם החיסון יעיל"
לא נכון. אין מחלוקת לגבי יעילות החיסון. באוסטרליה למשל החלו לחסן ראשונים ותוך כמה שנים ראו שם ירידה בהידבקות בפפילומה, ואחרי כמה שנים ראו ירידה בנגעים הסרטניים, ואחרי עוד כמה שנים גם ירידה כללית בשעורי הסרטן הקשורים לנגיף. כעת אף מדברים על הדברת המחלה באוסטרליה עד שנת 2035. תוצאות דומות היו גם במדינות אחרות כמו אוסטריה ושוודיה ומדינות נוספות שמיהרו לחסן.

הרב אבינר (צילום: יעקב מתוך ויקיפדיה)
הרב אבינר. הבין את הטעות וחזר בו|צילום: יעקב מתוך ויקיפדיה

"יש מחלוקת רפואית לגבי תופעות הלוואי של החיסון"
לא נכון. אין מחלוקת. זה חיסון סטנדרטי שניתן למאות מיליוני נערות ונערים ברחבי העולם. כמו בכל חיסון אחר, גם במקרה הזה תמיד ייתכנו תופעות, אך הן לרוב קלות וכוללות בעיקר כאבים באזור ההזרקה, אדמומיות או חום. מובן שתיתכן גם תגובה אלרגית קשה למרכיבי החיסון, אבל זה מאוד נדיר וזאת גם הסיבה שהמתחסנים מתבקשים להמתין רבע שעה לאחר קבלת החיסון.

"התופעה קורית כאשר יש הפקרות ביחסים אסורים עם גברים"
לא נכון. מבלי להיכנס לעניינים הלכתיים או חברתיים, חשוב לומר כי אומנם אכן מדובר במחלה שמועברת בעיקר מגע מיני, אך הוא לא חייב להיות מגע מיני מלא, ולראייה יש לא מעט נשים וגברים שלקו בסרטן הלוע כתוצאה מהידבקות בפפילומה, הדוגמה הטובה ביותר היא השחקן מייקל דאגלס. למעשה, גם נשים שלא איבדו את בתוליהן יכולות להידבק כאשר הן נישאות והדבר נכון גם לגבי גברים ומובן שתמיד יכולות להתקיים אפשרויות של בגידה או חלילה אונס.

"משרד הבריאות בישראל לא קבע שזו חובה, אלא אפשרות לקבל חינם"
נכון. אבל, אף חיסון בארץ הוא לא חובה, כך פועלת הרפואה במדינה דמוקרטית. עם זאת, החיסון מאוד מומלץ כי ביכולתו למנוע סוגים מסוימים של סרטן. אגב, גם אדם שחלה בסרטן אינו חייב לקבל טיפול.

בשורה תחתונה מסכם ד"ר גרטי: "חיסון הפפילומה הוא חיסון קונבנציונלי ובטוח, שעשוי מחלבונים שנלקחו ממעטפת הזנים האלימים של הנגיף.. הוא ניתן כבר כ-15 שנה למאות מיליוני נערות ונערים ברחבי העולם ובסופו של דבר מדובר בכלי חשוב שמסייע למנוע את סרטן צוואר הרחם. אני כבר חיסנתי את הילדים הגדולים שלי – גם את הבת וגם את הבן.

הדברים שפרסם הרב אבינר
דברי הרב שפורסמו ב"עולם קטן"

 

תגובת ישיבת הרב: "החששות בנושא בטיחות החיסון הופרכו וכי הצטבר מידע אודות יעילותו"

בתגובה לדברים, פנינו לחצר הרב אבינר שמיהרו להסביר כי עמדתו של הרב השתנתה, וכי כבר השבוע הם מתכננים לפרסם הבהרות בנושא שהתקבלו מרופאה מומחית. בין היתר, יצוין כי החששות בנושא בטיחות החיסון הופרכו וכי הצטבר מידע אודות יעילותו במניעת הידבקות בזני הווירוס האלימים ובתחלואה הנלווית. "אפשר להידבק בכל מיני דרכים, גם בפגיעה מינית למשל, אבל ברור שריבוי פרטנרים הוא גורם הסיכון המרכזי. גם בנות וגם בנות חשופים להידבקות", כך נכתב בידיעה שמתכננת להוציא הישיבה השבוע.