תמר ויחיאל מבית שמש, הורים לשבעה, הגיעו בשבוע שעבר עם הצעיר שבילדיהם, זאב, פעוט בן 9 חודשים, אל חדר המיון בהדסה עין כרם, אחרי שהבחינו כי הוא מקיא דם ומשתנק.
"היה מאוחר בערב, וזאב התעורר מהשינה בעגלה, ואחת הבנות שלי העבירה אותו מהעגלה למיטה שלו", משחזרת האם תמר. "הייתי בחדר אחר, ולפתע שמעתי אותו משתעל ונחנק. רצתי אליו והרמתי אותו והבנתי שמשהו לא תקין. הוא התחיל להשתנק ולנסות להקיא, ולבסוף הקיא רוק ודם, מה שהבהיל אותי מאוד. בעלי בדרך כלל הולך לתפילה בבית הכנסת בלי הטלפון, אבל בדרך נס הוא היה עם הטלפון, התקשרתי אליו וביקשתי שיחזור מהר, ובינתיים יצאתי עם זאב החוצה כדי שיוכל לנשום אוויר".
זאב חזר לנשום כרגיל, אך ההורים המודאגים שראו את הדם בשיעול פנו מיד לסניף מד"א הקרוב לביתם, ומשם המשיכו למוקד בטרם. גם במד"א וגם בטרם זאב היה נראה במצב טוב, ללא מצוקה נשימתית, אך תמר עדיין הייתה חסרת מנוחה. במוקד טרם המליצו לה לפנות למיון, כיוון ששם יש כלים מתאימים לבדיקת תינוק בגיל הזה.
מעט לפני חצות, ההורים המודאגים הגיעו למיון ילדים בהדסה עין כרם. שם עבר זאב בדיקות מקיפות ע"י צוות המחלקה, אך לא נמצא בהן משהו חריג. בשלב זה, ניגשה אליהם רופאת הילדים ד"ר רבקה גלעד, והציעה לבצע לזאב צילום חזה, כדי להשלים את מכלול הבדיקות הרפואיות ולהרגיע את ההורים המודאגים. "כשקיבלתי את תוצאות הצילום הייתי מופתעת בעצמי", מספרת הד"ר. "התינוק היה כל כך חיוני, וממש לא ציפיתי לראות גוף זר, וודאי שלא כזה גדול". לדבריה, ההחלטה להפנות אותו לצילום נקבעה על סמך רצונה למצות את כלל הבדיקות הנגישות. "המחשבה על מה שהיה יכול לקרות אם לא היינו עושים צילום, מטלטלת אותי בכל פעם שאני חושבת על המקרה", היא אומרת.
לאחר הממצא המפתיע, התקשרה מייד הרופאה לד"ר אחמד סיאג', רופא אא"ג, שחבר אליה לטיפול בתינוק. הוא זיהה בצילום גוף זר במרקם מתכתי, והחדיר לזאב מצלמה זעירה דרך האף לכיוון הגרון. שם, הוא הבחין במשהו בוהק שמסתיר את מיתרי הקול. "לא יכולתי לראות את דרכי הנשימה של התינוק, והבנתי שהוא במצב מסכן חיים", הוא מספר. ד"ר סיאג' התקשר לצוות חדרי הניתוח והורה להם להכין את החדר באופן מיידי. "הבהלנו את התינוק אל חדר הניתוח, שם המרדימים הרדימו אותו באמצעות מסיכת חמצן. בהליך רגיש ועדין הורמה הלשון של זאב ושלפתי בזהירות יתירה את הגוף הזר, על מנת שחלילה לא אגרום לדחיפתו פנימה יותר".
הרופאים ביצעו לזאב צילום חזה נוסף כדי לראות אם הגוף הזר השאיר נזקים בוושט, ולמזלו הגדול, מלבד פצעים קטנים – הוא יצא בריא ושלם. חום גופו היה תקין והוא חזר לישון ולינוק. זאב נשאר להשגחה למשך הלילה והשתחרר בבוקר שלמוחרת, כשהוא רגוע ומחייך.
"הצוות ליווה, הסביר והרגיע אותנו לאורך כל הלילה", מספרת תמר. "אפילו לא הספקתי להגיד לרופאים תודה על זה שהם הצילו את הבן שלי".
אחרי שהשתחרר מבית החולים, ניסו תמר ויחיאל מהו אותו גוף זר שבלע זאב ומהיכן הגיע, כיוון שהוא הרי היה בעגלה שלו באותם הרגעים שבהם השתנק. לפתע תמר נזכרה שבנה בן החמש שיחק עם חלק שמצא בתוך פעמון צעצוע, שהיה בתוך משחק קופסה. למרות אזהרות מצדה, הסתבר שהוא נתן לזאב לשחק עם החלק הזה.
"חשוב להיות ערניים"
"היום בן החמש שלנו זהיר הרבה יותר. חשוב להיות ערניים, בייחוד כשיש כמה ילדים בבית והקטנים עלולים לשחק עם משחקים שלא לגילם. למזלנו, הייתה לנו שרשרת גדולה של ניסים ושליחים טובים בבית החולים הדסה, והרבה עזרה מהשמיים, ואנחנו שמחים מאוד לחזור לשגרה בטוחה אחרי הלילה מורט העצבים שעברנו", מסכמים ההורים בהקלה.
בעקבות המקרה המסוכן, גם ד"ר גלעד מבקשת להדגיש את אמצעי הזהירות הנדרשים בעת טיפול בתינוקות: ״גם הורים מנוסים שמכירים את ילדיהם צריכים לנקוט משנה זהירות ולהקפיד על תשומת לב מוגברת כאשר מדובר בתינוקות. חשוב למנוע כל קרבה שלהם לחלקים קטנים של צעצועים או חפצים אחרים. נדרשת הקפדה יוצאת דופן כדי למנוע מקרים כאלה, כיוון שתוצאות הבליעה עלולות להיות הרות אסון. מובן שגם אם נזהרים ומקפידים על הכללים, אך עדיין מבחינים בהשתנקות יוצאת דופן או בניסיון להקיא עצם כלשהו, או בשינוי התנהגותי שמעיד על מצוקה מסוימת - יש לגשת לבדיקה רפואית באופן מיידי".