נועם (שם בדוי) חייל גבעתי שהיה עד למותו של חברו ולפציעתם של רבים מחבריו, הוכר כסובל מפוסט-טראומה באיחור של כ-30 שנה.

התביעה, שהוגשה לקצין התגמולים של משרד הביטחון על ידי עו"ד מיכאל פסקל, שמתמחה בתביעות נגד משרד הביטחון מתארת את שאירע בשנת 1995 שלושה חודשים לאחר שנועם התגייס: במהלך תרגיל שביצעה היחידה בקציעות, קיבלו החיילים הוראה להתארגן לקראת החזרה לבסיס. במהלך החזרה הם התבקשו לצעוד ברגל בשתי שורות כשהם סוחבים עליהם את אחד החיילים באלונקה במטרה לתרגל "סחיבת פצוע". אולם לפתע אחד החיילים דרך על נפל של פגז - והתפוצץ. כתוצאה מהאירוע הקשה, מרבית החיילים שהיו במקום נפצעו ואחד מהם נהרג. נועם סיפר כי הוא התעלף פעמיים ולאחר שהתעשת הבחין בחייל שנהרג ובחברו הטוב שנפצע ברגליו.

"זה לא יוצא לי מהראש"

בתביעה טען כי מראה גופת החייל ההרוג והפצועים בשטח חוזרים אליו שוב ושוב ופוגעים בתפקודו. כך הוא תיעד את הרגעים הקשים: "ראיתי איך החיילים מתפוצצים וזה לא יוצא לי מהראש. נכנסתי לצבא חזק כמו סוס, רציתי להיות קצין, לשרת את המדינה, אפילו יצאתי לקורס קצינים, אבל זה שבר אותי". לדבריו, האירוע הטראומטי שחווה גרם לו לפרוש מקורס הקצינים שבו השתתף, ועד היום הוא מתקשה להתמיד בעבודה קבועה.

פוסט טראומה  (צילום: PRESSLAB, shutterstock)
"האירוע הזה שבר אותי"|צילום: PRESSLAB, shutterstock
 

כיום נועם בן 50,  נשוי ואב לילדים, ועדיין מתמודד עם הבזקים לעבר (פלאשבקים) מאותו אירוע: הוא צועק מתוך שינה, מתקשה לתפקד בעבודה קבועה ומתקשה לגדל את ילדיו. במהלך השירות הצבאי הוא ניסה להתגבר על החרדות והמחשבות הטורדניות שפוקדות אותו, אך הן לא עזבו אותו והוא לא הצליח להשלים את ההכשרה בקורס הקצינים כי התקשה לתפקד, ושנים אחדות לאחר מכן הוא שוחרר גם משירות המילואים.

כ-20 שנה לאחר אותו אירוע ובשעה שליווה את אחיו לבי"ח לאחר שנודע על כך שבנו של אחיו נהרג, התפרצה בעוצמה הפוסט-טראומה: נועם לא הצליח להתמיד בעבודה קבועה בתחום האבטחה, גם כשכיר וגם כעצמאי, כיוון שהתקשה לעבוד בסביבת אנשים. כיום הוא מועסק כסייר שטח בתפקיד שאינו מצריך ממנו לפגוש אנשים. יתרה מכך, לדבריו גם לאחר שהתחתן, התקשה לתפקד כבן זוג. הוא התבייש לשתף אחרים, לא פנה לטיפול והתקשה גם בגידול ילדיו.

גבר בדיכאון (צילום: TheVisualsYouNeed, Shutterstock)
מתקשה לתפקד (אילוסטרציה)|צילום: TheVisualsYouNeed, Shutterstock

לפני שנים אחדות הוא פנה לראשונה לטיפול פסיכיאטרי, ואובחן כסובל מפוסט-טראומה בעקבות אותו אירוע. בשנתיים האחרונות חלה החמרה במצבו לאחר שבמסגרת עבודתו כסייר, הוא נחשף לתאונות דרכים שבה היו נפגעים. נועם עדיין מתמודד עם סיוטים וממשיך לסבול מפלאשבקים.

בעקבות הגשת התביעה, קצין התגמולים של משרד הביטחון הכיר בו כלוקה בפוסט-טראומה ובימים אלה נקבעו לו 30 אחוזי נכות שיעניקו לו קצבה קבועה לכל ימי חייו והטבות נוספות כנכה צה"ל.