למוקד הרפואה הדחופה של מכבי שירותי בריאות בקרית מוצקין, הגיע לאחרונה יוני (שם בדוי), נער כבן 17 שסבל מכאבי בטן שנמשכו כשעתיים. האחות שקיבלה את פניו, התרשמה מרמת הכאב וביקשה לבדוק אותו בדחיפות.

אף שלא התלונן על כאב באזור האשכים, במהלך בדיקה מיידית שביצעה ד"ר אמל ח'ורייה מטר, רופאת הילדים, היא החליטה לבחון גם את אזור הפין והאשכים, וכך הגיעה למסקנה שיוני סובל מ"תסביב אשך". לדבריה, מדובר במצב חריף בשק האשכים שבו האשך מסתובב סביב עצמו מסיבה לא ברורה וכתוצאה מכך נגרמת חסימה בכלי הדם במקום, האשך מאבד את חיותו ומתנוון.

יוני הופנה בדחיפות למיון ברמב"ם, שם ביצע בדיקת אולטרסאונד והאבחנה אוששה. הוא הובהל לניתוח אורולוגי במתכונת חירום, ובמהלכו נמצא כי האשך מסובב ב-180 מעלות. "למרבה המזל, האשך היה במרקם תקין, ללא סימני פגיעה. שני האשכים עברו קיבוע כמקובל במצבים אלה", מתארת ד"ר מטר.

מצב שמסכן את האשך ומחייב טיפול דחוף

לדברי הד"ר, "תסביב אשך" הוא מצב חירום שמחייב טיפול מהיר. "ככל שהאבחון והניתוח יתבצעו מהר יותר, כך יקטן הסיכוי לפגיעה לא הפיכה באשך שתצריך את הסרתו". עוד היא מסבירה כי התופעה עלולה לקרות בכל גיל, אך היא שכיחה בעיקר בקרב ילדים בגיל ההתבגרות, בסבירות של אחד ל-4,000 בנים".

התסמינים, לדבריה, לרוב כוללים כאב פתאומי ועוצמתי בשק האשכים, בחילה והקאה. "הכאב יכול להקרין לאזור המפשעה או לבטן, ובשלבים מתקדמים יכולים להופיע גם נפיחות ושינוי בצבע שק האשכים". במקרה הנוכחי, התסמין היחיד היה כאמור כאבי בטן, ובכל זאת בחרתי לבצע בדיקת גניטליה (של אזור הפין האשכים), מתוך ידיעה שילד או נער הסובלים מכאבי בטן חייבים לעבור בדיקה כזו, גם כאשר אין תלונה מפורשת על כאב באזור האשכים".

כאבי בטן (צילום: שאטרסטוק)
רוב הילדים מדווחים על כאבי בטן בלבד|צילום: שאטרסטוק

עוד היא מציינת כי במהלך הניתוח משחררים את חבל הזרע המסובב ומקבעים את האשך לשק האשכים. "אם נמצא שהאשך אינו חי (ויאבילי) הוא יוסר. במקרה כזה נהוג לקבע גם את האשך הנגדי כדי למנוע תסביב אפשרי גם בו. אגב, לרוב הפוריות לא נפגעת אם האשך שנותר תקין, מציינת ד"ר מטר

בני נוער מתביישים לדווח על התופעה

"לא האמנתי שזה הכיוון בכלל", מודה אמו של יוני. "לא הבנתי איך מכאב בטן הגענו להפניה במיון". מבדיקה שערכו במרכז הרפואי שניידר, עולה כי מעל ל-90% מההורים כלל לא מכירים את התופעה. לדברי ד"ר דוד בן מאיר, מנהל היחידה לאורולוגיית ילדים במרכז שניידר לרפואת ילדים, גם אצלם נתקלים הרופאים מדי פעם בתופעה המסוכנת. "חשוב להגביר את המודעות לזה, מפני שלא רק הורים אינם מודעים לכך, גם לא מעט רופאים בקהילה לא תמיד מכירים את הנושא ולכן לא תמיד מזהים את המצב המסוכן בזמן".

"חשוב לציין כי מרבית הנערים מתביישים לדווח על כאב באשכים, או מציינים רק כאב בטן, דבר שמעכב את האבחון והטיפול", מציינת ד"ר מטר. היא מבהירה כי ללא אבחון וטיפול מהיר הנזק עלול להיות בלתי הפיך. "מצב כזה עלול להוביל לכריתה של האשך בתוך מספר שעות בודדות. אני שמחה שזיהינו את הבעיה הקלינית בזמן וכך נמנעה הסרה של האשך", מסכמת ד"ר מטר. "חשוב לשים לב לכל תלונה של בני נוער לכאבים חריגים בבטן או במפשעה".