שוב זה קורה: צעירה כבת 20 אושפזה לפני כשבוע בבית החולים איכילוב לאחר שהשתמשה ב"גז קצפות", חומר מוכר בתעשיית המזון שבשנים האחרונות הפך למעין סם בקרב צעירים. מבית החולים נמסר כי כעת מצבה הכללי טוב, אולם היא מתקשה בהליכה ונזקקת לעזרה בחלק מפעולות היום-יום. אתמול היא הועברה למחלקת השיקום.

ד"ר לילך גולדשטיין, רופאה בכירה במערך הנוירולוגי ומנהלת מרפאת אפילפסיה ופריון באיכילוב, מסבירה כי הצעירה הגיעה לחדר המיון והתלוננה על תחושת נימול בגפיים העליונים והתחתונים. "במיון הועלתה האפשרות שהיא סובלת מגיליאן ברה - תסמונת נדירה במערכת העצבים ההיקפית. בבדיקה נוירולוגית שערכנו למוחרת זיהיתי שמעבר לתלונות הסובייקטיביות שלה, היא סובלת מנוקשות בכל הגוף, בייחוד ברגליים. הרגשתי שאני מנסה לקפל לה אותן ונתקלת בהתנגדות משמעותית". לדבריה, ממצאים אלה אינם אופייניים לדלקת בעצבים.

כיוון שמדובר בצעירה בריאה, תסמינים אלה עוררו את החשד כי מדובר בתופעות לוואי של שימוש בגז קצפות, אולם לדברי הד"ר, בשלב זה היא טענה כי לא השתמשה בחומרים מלבד סיגריות. "לאחר שהצוות ביצע בירור מקיף נוסף, היא הודתה כי אכן השתמשה בגז קצפות. בהמשך ביצעו הרופאים גם בדיקת MRI, שממצאיה העידו על מאפיינים תואמים לפגיעה שנגרמת משימוש בגז כזה".

התופעה המסוכנת בקרב צעירים

ד"ר גולדשטיין מציינת כי בשנה האחרונה היא נתקלה במקרים נוספים של צעירים שאושפזו במחלקה הנוירולוגית בשל שאיפת גז קצפות. חמצן דו חנקני Nitrous oxide (N2O) המכונה גם "גז צחוק" או "גז קצפות", משמש כחומר עזר לייצור קצפת. במערכת הבריאות הוא משמש כחומר להרדמה, טשטוש ושיכוך כאב, ובשנים האחרונות הפך פופולרי גם לצורכי פנאי, בייחוד בקרב ילדים ובני נוער, בין השאר בשל העובדה שהוא קל להשגה וחוקי לחלוטין, וניתן לרכוש אותו בסופרים, בפיצוציות או דרך האינטרנט.

ד"ר גולדשטיין מסבירה כי הגז נמכר לרוב במכלי מתכת קטנים בצורתו הדחוסה, והמשתמשים בו נוהגים לשאוף את תכולת הגז ישירות ממיכל המתכת או באמצעות העברתו לבלונים. היא מוסיפה כי לאחר השימוש הם חשים בתחושת אופוריה ו'היי'. עם זאת, היא מציינת כי הגז מתנדף מהר והשפעתו די קצרה, ולכן בסופו של דבר המשתמשים בו שואפים ממנו עוד ועוד כדי להשיג את התחושה המבוקשת.

לדבריה, השימוש בגז פוגע במנגנון הפעולה של ויטמין B12 בגוף. ויטמין שדרוש לתפקוד תקין של תהליכים שונים במערכת העצבים, ולכן הרופאים המטפלים התחשבו בכך בעת הטיפול בה. "כבר לפני האבחנה הסופית התחלנו לטפל בצעירה באמצעות מתן מינונים גבוהים של ויטמין 12B וחומצה פולית".

היא מציינת כי בימים הקרובים צפויה הצעירה להתחיל תהליך שיקום, שיכלול בין השאר טיפולי פיזיותרפיה אינטנסיביים. "במקרה הנוכחי הצעירה אובחנה בשלב מוקדם יחסית, ובשל העובדה שהיא הפסיקה להשתמש בגז הקצפות, אנחנו צופים שמצבה ישתפר לאחר השיקום. עם זאת, חשוב להבין כי במקרים רבים הנזק של המטופלים הוא בלתי הפיך, ויש כאלה שהמצב שלהם חמור כל כך שהם נזקקים לכיסא גלגלים, וחלקם אף סובלים מאי-שליטה בסוגריים. כל שימוש מחמיר את הנזק הנוירולוגי. במקרה קשה נוסף שטיפלתי בו, סיפרה לי המטופלת כי היא בעצמה חשה שבכל שימוש מצבה מידרדר, אבל כששאלתי אותה למה היא ממשיכה להשתמש בזה, היא ענתה שפשוט קשה לה להפסיק".

בשנים האחרונות - עלייה בצריכת הגז

בחודשים האחרונים דיווחנו על שורת מקרים של שימוש בגז קצפות שהסתיימו באשפוזם של בני נוער ואף של אנשים בשנות ה-20 וה-30 לחייהם. מדוח של מרכז המידע והמחקר של הכנסת מאוגוסט האחרון עולה כי לא ניתן לגבש תמונת מצב מלאה אודות היקפי השימוש לרעה בחומר זה בישראל, בין השאר בשל הנתונים הדלים הקיימים במשרד הבריאות, הרווחה והחינוך. כותבי הדוח ציינו כי בין השנים 2024-2021 לא התקבלו כל נתונים ממשרד הבריאות והרווחה אודות שכיחות השימוש לרעה בגז המדובר. לטענתם, גם הנתונים ברמה העולמית לוקים בחסר, בין השאר מפני שהשימוש בחומר זה לא מנוטר כי אינו נחשב סם או חומר מבוקר.

מאושפזת (צילום: שאטרסטוק)
אובחנה בזמן|צילום: שאטרסטוק

חרף הנתונים הדלים, גורמי המקצוע מעריכים כי בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש לרעה בגז הקצפות. בדיון שהתקיים בכנסת לפני כחודשיים, במסגרת הוועדה המיוחדת למאבק בשימוש בסמים ובאלכוהול, אמרה טלי יוגב, ראש אגף בכיר מניעה טיפול ושיקום ברשות הלאומית לביטחון קהילתי, כי ההסבר לעלייה זאת הוא מלחמת חרבות ברזל. "אנחנו מוצאים בלוני גז בפארקים בגנים ציבוריים ובמקומות שבהם מתאספים בני נוער", סיפרה בדיון.

"זה כל כך עצוב לראות צעירים שנשארים עם נכות נוירולוגית בדרגה כזו או אחרת לכל החיים"

ד"ר רוני ברקוביץ, מנהל אגף אכיפה ופיקוח במשרד הבריאות הוסיף כי הגז שמשווק לתעשיית המזון, משווק בריכוז גבוה של 99% לעומת ריכוז של 50% בשימוש בהרדמה של רפואת שיניים. לדבריו, בפעילות של המשטרה יחד עם רשות המזון, נתפסו כחצי מיליון מכלי גז קצפות. "יש בשוק כמויות ענקיות של הגז הזה. מאחר שהוא חוקי, זהו החומר - הסם הכי פופולרי בשוק. בבריטניה הכניסו את הגז לפיקוח והגדירו את השימוש בו כעבירה פלילית שדינה עד 14 שנות מאסר. אנחנו הצענו הגבלת ייבוא, איסור מכירה לברים ומועדונים, דרישת רישוי ייבוא, וציון אזהרה על האריזה בדומה לסיגריות".

לטענת ד"ר גולדשטיין, אף שפורסמו מספר כתבות בנושא, אין עדיין מספיק מודעות לנזק הנוירולוגי הפוטנציאלי שעלול להיגרם כתוצאה משימוש בגז הקצפות. "גם כשחלקתי את המידע עם הורים בסביבתי, רבים מהם כלל לא הכירו את התופעה". היא מוסיפה כי חשוב להעלות את המודעות גם בקרב צוותים רפואיים שאינם נוירולוגים. "לפני שהמטופלת הגיעה אלינו, היא פנתה לביח אחר בשל אותן תלונות ושוחררה כשהיא מצוידת באבחנה של דלקת בדרכי השתן. זה כל כך עצוב לראות צעירים שנשארים עם נכות נוירולוגית בדרגה כזו או אחרת לכל החיים. זו לא מחלה שהיא גזירה משמיים, ניתן למנוע את זה בקלות".