תאומות שנולדו עם פיגור שכלי יקבלו פיצוי של 22 מיליון שקל עקב רשלנות רפואית של רופאי בית החולים "סורוקה", כך פסק באחרונה שופט בית המשפט המחוזי מרכז-לוד, אחיקם סטולר.

מדובר בזוג תאומות מהנגב שנולדו לפני 28 שנה. בעת שהאם הייתה בהריון היא הייתה במעקב בתחנה לבריאות המשפחה, שם עברה בדיקות תקינות של אולטרסאונד והתברר שהיא נושאת בבטנה תאומות. בהמשך עברה את הבדיקות השגרתיות של העמסת סוכר ומי שפיר, כשלאורך כל הבדיקות לא נאמר לה שקיימת בעיה עם התפתחות התאומות.

השתיים נולדו במשקל של 1,030 גרם ו-1,050 גרם, וכעבור זמן קצר אובחן ששתיהן סובלת משיתוק מוחין ופיגור פסיכומוטורי. הביטוח הלאומי קבע לשתי התאומות נכות בשיעור של 188 אחוז. לפני כארבע שנים הגישו התאומות והוריהן, באמצעות עו"ד ישראל ענבר, תביעת נזיקין נגד שירותי בריאות כללית ודרשו פיצוי של מיליוני שקלים בגין רשלנות רפואית באי זיהוי הליקויים הרפואיים טרם הלידה.

לכתב התביעה צורפו חוות דעת של מומחים רפואיים בתחום הילודה והגינקולוגיה שקבעו נחרצות כי ניתן היה להפסיק את ההיריון בזמן, אך הדבר לא נאמר להורים ולא הוצגו בפניהם כל הנתונים הרפואיים והאופציה לפנות לוועדה להפסקת הריון.

כמו כן, נטען בכתב התביעה כי מחדל נוסף התבצע כאשר הצוות הרפואי לא נתן לאם סטרואידים, שהיו יכולים לסייע למנוע או למזער את הנזקים הבריאותיים בתאומות. "מתן סטרואידים היה מונע או מפחית את סיכויי התאומות לנזק המוחי שממנו סבלו", נטען באחת מחוות הדעת של מומחה מטעם ההורים. הוא קבע שאחת האחיות תשרוד עד גיל 50 ואחותה עד 60 לכל היותר.

השתיים נעזרות בכיסא גלגלים כדי להתנייד ותלויות לחלוטין בבני משפחה. "אם היו אומרות לי שהן חולות הייתי מפילה אותן במאה אחוז", אמרה האם. מנגד, שירותי בריאות כללית הגישו כתב הגנה עם חוות דעת של מומחים מטעמם אשר קבעו כי הטענה שהצוות הרפואי בבית החולים סורוקה היה מחויב להציע לאם את אופציית הפסקת ההיריון לא מתקבלת על הדעת.

"לא היה מקום להציע הפסקת הריון כאשר מדובר בסיכון לפגות מסיבות מיילדותיות", טענו בשירותי בריאות כללית, "מתן סטרואידים היה אולי משפר במשהו את גורלה של התאומה נ', אך הימנעות מטיפול זה אינה מהווה חריגה מהטיפול המקובל בשנת 1991".

השופט אחיקם סטולר קבע בפסק הדין כי אין מחלוקת שהאפשרות להפסקת הריון הייתה קיימת בעת ההיא וכי מומחי הנתבעת לא הכחישו זאת גם אם סייגו את אמירותיהם. הוא הדגיש כי צוות בית החולים התרשל ופסק, כאמור, כי ההורים והתאומות יקבלו פיצוי של 22 מיליון שקלים.