משרד החקלאות וביטחון המזון איתר מוקד תחלואה של שפעת העופות במושב נהלל שבצפון הארץ. המחלה התגלתה בלול שבו תשעה מבנים ובהם 8,700 תרנגולי הודו. במשרד החקלאות מסבירים כי מדובר במקרה התחלואה הראשון השנה, המקרה האחרון היה בדצמבר 23. בעקבות הממצאים, כל הלולים בטווח של עד 10 ק"מ הלול הנגוע הוכנסו להסגר, על מנת למנוע את התפשטות המחלה.

במשרד מציינים כי כפי שאירע במקרים קודמים בשנה שעברה, גם במקרה הזה מדובר בשפעת עופות שעלולה באופן תיאורטי לגרום לתחלואה בקרב בני אדם, אם כי כל עוד ננקטים אמצעי זהירות והטיפול בעוף נגוע נעשה על ידי אנשי מקצוע ובמיגון המתאים – הסיכוי לכך נמוך.

כמו כן הם מציינים כי בין 2023 ל-2024 פקדו את ישראל חמישה אירועי שפעת העופות. באותה השנה התגלו מקרים נוספים של שפעת העופות בקיבוץ אלונים, בקיבוץ צרעה, בקיבוץ עין צורים ובקיבוץ מגל; והם טופלו על ידי משרד החקלאות. מאז מרץ 2006, אז התגלו מקרי שפעת עופות ראשונים בארץ, מתגלים מקרי שפעת העופות כמעט בכל שנה בעונת הנדידה.

בשבועות האחרונים דווח על התפרצויות של שפעת העופות באזורים נוספים בעולם, למשל בארה"ב, שם נמשכת התפרצות של שפעת עופות מסוג H5N1 בעדרי פרות המניבות חלב, ואף תועדו מקרי הדבקה בקרב בני אדם. מתחילת ההתפרצות בארה״ב בחודש מרץ ועד כה נודע על 13 מקרי הדבקה של בני אדם. כל הנדבקים הם עובדי משק שנחשפו לבעלי חיים נגועים, שסבלו מתסמינים קלים בלבד. במשרד הבריאות מוסיפים כי לפי שעה, ה-CDC לא שינה את הערכת הסיכונים שלו לבני אדם, לפיה קיים סיכון נמוך עבור הציבור הכללי ובינוני - עבור עובדי משק חי. התפרצויות נוספות של שפעת העופות בקרב בעלי חיים דווחו גם בצרפת, גרמניה ופולין.

המחסור בעופות (צילום: n12)
רצוי לרכוש עופות במקום מסודר|צילום: n12

במשרד החקלאות וביטחון המזון מדגישים כי יש לצרוך בשר עוף וביצים שנרכשו אך ורק בנקודות מכירה ושיווק מסודרות. הביצים חייבות להיות מסומנות וארוזות בקרטון או בניילון מכל צד. בנוסף, יש לצרוך ביצים ובשר עוף רק לאחר שבושלו, נאפו או טוגנו היטב, זאת כדי למנוע סכנה בריאותית.

"אין סיבה לבהלה"

ד"ר ג'ולי שלייפר, רופאת משפחה בקופ"ח כללית, אומרת כי "למרות הממצאים, אין סיבה להיכנס לבהלה. "טוב שבודקים ועוקבים אחר התפשטות של מחלות, אבל בשלב זה לא צפויה פנדמיה בקרב בני אדם". אגב, היא מסבירה כי צריכה מפוקחת של מוצרי עוף וביצים מסייעת למנוע תחלואה לא רק בשפעת העופות, אלא גם בחיידקים ומזיקים אחרים כמו סלמונלה למשל.

פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, מחזק את הדברים: "אנחנו מודעים לכך שחודשי הסתיו עלולה להיות עליה בשפעת העופות עקב הנדידה. חשוב מאוד לבצע מעקב מקיף כדי למנוע חלילה התפשטות מאחר שמדובר במחלה קטלנית לעופות שונים. עם זאת, הסיכון לבני אדם אינו גבוה. עתים נדירות מתרחשת הדבקה של אנשים הבאים בקרבת עופות נגועים, אך לרוב הזנים המדוברים לא מתפשטים בין בני אדם".