"זה רק וירוס, תשתה תה חם, אין בעיה רפואית חריפה, נתפס לך שריר ברגל", כך אמרו ליוני (שם בדוי), חייל במהלך ביקור במרפאה ולאחר מכן בבית החולים שאליו פנה בעקבות תחושותיו. רק בדיעבד, התברר כי הוא סבל מחיידק טורף שסיכן את חייו.

בעקבות המקרה הוא הגיש תביעה נגד משרד הביטחון, באמצעות עו"ד מיכאל פסקל המתמחה בתביעות נגד המשרד. בתביעה נטען כי לפני כשנתיים, 4 חודשים לאחר שהתגייס בפרופיל 45 כעובד כללי, יוני החל לסבול מכאבי בטן, משיעול טורדני ומחום. בהמשך, החל לסבול גם מקשיי נשימה ומכאבי גרון. בעקבות התחושות הקשות, הוא פנה למרפאה הממוקמת בבסיסו, אך הרופאים במקום אמרו לו כי הוא סובל מווירוס. למוחרת, ומאחר שמצבו החמיר, יוני פנה לחדר המיון בבית חולים זיו בצפת, שם קבעו שאינו סובל מבעיה רפואית חריפה - והוא שוחרר לביתו.  למוחרת שב יוני למרפאה בבסיס ושוב אמרו לו הרופאים כי מדובר בווירוס והמליצו לו לשתות תה חם.

אלא שמצבו של יוני המשיך להחמיר - הוא החל לסבול מכאבים חזקים ברגל ימין וחום גופו עלה. בשלב זה, הוא החליט לפנות למרפאת ביקור רופא בצפון, אך גם שם, לפי הנטען, לא טרחו הרופאים לבדוק את רגלו ורק נאמר לו שכנראה נתפס לו השריר ושמדובר בווירוס שאינו קשור לרגלו הימנית. ושוב, הוא נשלח לביתו.

מדענית, מעבדה (צילום: anyaivanova, shutterstock)
חיידק טורף ומסוכן התגלה בבדיקות|צילום: anyaivanova, shutterstock

באותו הלילה, שבוע לאחר פנייתו הראשונה למרפאה בישוב, מצבו הפך בלתי נסבל: יוני לא הצליח לדרוך על רגל ימין, החום המשיך לעלות והוא שוב פנה לחדר המיון בבית חולים זיו. הפעם אובחן אצלו חשד לזיהום, ונקבע כי הוא לוקה ב"הלם ספטי" – מצב מסוכן ביותר. הוא הורדם, הועבר למחלקה לטיפול נמרץ, ושם הודיעו לו כי עליו לעבור ניתוח דחוף בשוק ובירך ימין כדי לטפל בזיהום. כשהוא מורדם ומונשם, יוני פונה לבית החולים רמב"ם. בביופסיה שביצעו במקום התברר כי הוא סובל מחיידק טורף. הרופאים קבעו שעליו לעבור ניתוח נוסף באזור המזוהם.

חיידק מסוכן שעלול לגרום למוות

רופא מומחה מטעם משרד הביטחון שבדק את התיעוד הרפואי של החייל, הסביר כי חיידק טורף מהסוג שתקף את יוני, הוא חיידק הפוגע ברקמות וב- 15%-34% מהמקרים אף עלול לגרום למוות, תלוי במיקום הזיהום. במקרה הזה, הוא גרם לבצקת ברגלו הימנית, לסימני הלם ולהתפשטות מהירה תוך פגיעה בתחושת הכאב כתוצאה מפגיעה עצבית שנגרמה עקב אי-אספקת דם. עוד ציין כי ניתן היה לזהות את החשד לזיהום כבר באמצעות בדיקת דם.

בעקבות התביעה, קצין התגמולים של משרד הביטחון, קבע כי איחור באבחנה גרם לתוצאה הקשה, וכעת יוני יוכר כנכה צה"ל. עוד קבע כי הזיהום נגרם תוך כדי השירות הצבאי, אך לא בעקבותיו אלא בשל האיחור באבחון שגרם, כאמור, להחמרת המחלה.

יוני נותר מוגבל וכאוב והוא אינו רואה תקווה לגבי המשך שירותו בצה"ל. לטענתו, לו היה זוכה לאוזן קשבת בפניותיו הראשונות ולטיפול רפואי הולם, לא היה מגיע למצב כה חמור וקריטי שמצריך אשפוזים רבים וטיפולים קשים. בימים אלה הוא מזומן לוועדה רפואית של משרד הביטחון שתקבע את שיעור הנכות שממנה הוא סובל, ובהתאם לכך ייקבע סכום הקצבה החודשית וזכויותיו כנכה צה"ל, שלהן יהיה זכאי במשך כל ימי חייו.

תגובות:

חברת ביקורופא: "מבדיקה שערכה חברת ביקורופא נמצא כי החייל ביקר רק פעם אחת בסניף ק"ש בתאריך ה-18.3.23. הבדיקה הרפואית סוכמה כ "זיהום ויראלי" עם המלצה חד משמעית לפנות בכל החמרה לרופא זמין והמשך טיפול בהתאם. החברה אינה מכירה כלל כל תלונה או תביעה ביחס למקרה זה".

המרכז הרפואי זיו: "מבירור המקרה עולה שהמטופל התקבל בפנייה ראשונה עם תלונות על חום גבוה, נשמת, שיעול, נזלת וכאבי גרון. בבדיקות מעבדה וממצאים נוספים - תמונה שיכולה להתאים לזיהום וויראלי. המטופל עבר בירור מעמיק, נבדק וטופל ע"י רופא פנימאי ורופא אא"ג ובהתאם לסטנדרטים המקצועיים המקובלים. כעבור מספר ימים המטופל פנה שוב למלר"ד במוסדנו בעקבות תלונות על כאבים בגפה ימנית תחתונה, אובחן עם זיהום ברגל והובהל בדחיפת לחדר ניתוח, לאחר מכן הועבר למחלקת טיפול נמרץ להמשך טיפול ומעקב צמודים ע"י צוות רב-מקצועי. כעבור מספר ימים המטופל הועבר לבית חולים רמב"ם להמשך טיפול בתא לחץ. גם בפנייה השנייה הוא קיבל את מלוא תשומת הלב וטופל בטיפול מקצועי בסטנדרטים הגבוהים ביותר".

דובר צה"ל: "במקרה המדובר, החייל נבדק מספר פעמים וטופל בזמן אמת בהתאם לאבחנות הרופאים.
לאורך תהליכי הבדיקה, גורמי הרפואה התייחסו ברצינות רבה לתלונות החייל. מפקדי החייל ימשיכו ללוותו.
יש לציין כי אבחנת החיידק לא שכיחה והסימנים לזיהוי החיידק אינם ספציפיים".