חוק החמץ שאושר באופן סופי בשבוע שעבר, קובע כי כל מנהל בית חולים יוכל להציב שלטים בבית החולים המורים על איסור אכילת חמץ בשטח המקום. עם זאת, אין להנהלת בי"ח סמכות לחטט בחפצים אישיים או לקנוס את המבקרים, החולים או העובדים.
בתגובה לצעדי החקיקה, שורה של פעילים חברתיים החליטו לנקוט מספר פעולות שתפסו תאוצה ברשת. דנה גת, מנהלת סושיאל ובלוגרית טיולים, מספרת על מסיבת פיצות שמתוכננת ביום שישי הקרוב מחוץ לאחד מבתי החולים הגדולים בארץ. "אין לנו כוונה לבטל אמונה של מישהו, אנחנו פשוט אומרים - אל תכפו עלינו. אנחנו מכבדים את כולם - תכבדו אותנו. שכל אחד יעשה מה שהוא מאמין בו, ושלא יכפו עלינו - וודאי שלא בשעת אשפוז. לשמחתי, לאחר שפרסמנו בטוויטר על מסיבת הפיצות תוך כמה דקות קיבלנו אלפי תגובות ואנחנו מתכוננים לאירוע גדול".
גם תנועת "ישראל חופשית" מתכוונת לפעול בנוגע לחוק החמץ. פעילי התנועה חילקו עלון דיגיטלי לבאי בתי החולים המפרט את זכויותיהם. בנוסף, הם הכינו סרטון במספר שפות, ופתחו קו חם בוואטסאפ המיועד לאנשים שמונעים מהם כניסה לשטח בית החולים במהלך החג בשל הכנסת חמץ. "להערכתי, החוק יעשה הפוך. יהיה יותר חמץ לעומת מה שהיה בשנה שעברה, כי אנשים יעשו בכוונה", מסביר איתי סתת, מנהל המחלקה הציבורית בתנועה.
יוזמה נוספת שצוברת תאוצה ברשתות שייכת לוואלה גואנמי שפרסם בטוויטר כי הוא מתכוון לפתוח עם אמו עמדה של פיתות דרוזיות מול בי"ח איכילוב ביום שישי הקרוב בשעות הבוקר.
"כל מי שנמצא בבית החולים, לא בחר להיות שם. ברגע שאנחנו מעמיסים עליו הגבלות נוספות שאין להן קשר לבריאות מדובר בכפייה", אומר יואב גלזנר, איש תוכן ואקטיביסט. "יש הרבה אנשים שאינם יהודים גם מאושפזים וגם עובדים, למה לכפות עליהם? יש אנשים שהם אלרגיים לקמח מצה, ילדים ותינוקות שלא אוכלים מצות – למה להקשות עליהם? זו סתם התרסה ומשחקי כוח על גבם של האנשים הכי מוחלשים בחברה, וזה פשוט לא יכול לעבור בשתיקה",
תגובת בתי החולים:
פרופ' רוני גמזו, מנהל המרכז הרפואי איכילוב: "בית החולים איכילוב הינו ציבורי ומכבד את מסורת ישראל. אני מבהיר: מעולם לא בדקנו חמץ בתיקים וכך גם השנה. אני מבקש מכולם להימנע מפרובוקציות מיותרות, בדגש על המרחב הציבורי ולכבד איש את אמונתו של רעהו".
שיבא, תל השומר: "בשיבא מכבדים את כולם".
רמב"ם: "יתקינו שילוט בכמה שפות שמסביר את רוח החוק. המבקרים ייקראו לכבד את שומרי הכשרות. יהיה ארון ליד כל כניסה כדי שאנשים יוכלו להפקיד חמץ, אבל לא תתבצע בדיקה בכלי הנכנסים או בקשה לפתיחת תיקים לחיפוש חמץ".
ברזילי: "נכשיר את בית החולים ונתלה מודעות המבקשות לא להכניס חמץ ולא לצרוך חמץ בפרהסיה ולכבד את החג. יחד עם זאת, לא נחפש בכלים ובתיקי של הנכנסים לבית החולים".
פוריה: "מרכז רפואי צפון הוא מוסד ציבורי המשרת מטופלים ממגוון אוכלוסיות ומגזרים. המרכז הרפואי מקפיד על הוראות החוק ופועל לפיו, תוך גילוי סובלנות לצורכי המטופלים ומתוך כבוד לבאים בשעריו".
העמק: "אנחנו נפעל ברגישות רבה ובהתאמה לצרכים של כל הבאים בשערינו. מידע מפורט יותר יעלה בהמשך באתר ובפייסבוק כפי שמתחייב בחוק".
זיו: "כבכל שנה המרכז הרפואי זיו יהיה כשר לפסח. אנו משרתים אוכלוסיות שונות ומגוונות ומתאפיינים בסובלנות ובכבוד הדדי. בכניסות לבית החולים יוצבו שלטים בעברית ובערבית שמבקשים לא להכניס חמץ. כמו בשנים קודמות, אנו בטוחים שכולנו נכבד איש את רעהו, כל אחד ואמונתו".
הדסה הר הצופים: "בית החולים יבקש מאנשי הצוות הרפואי, שרבים ממנו לא יהודים, שלא להכניס חמץ. יחד עם זאת, ככל הנראה השומרים בכניסה לבית החולים יבקשו מהחולים והאורחים לא להכניס חמץ לבית החולים".
אסף הרופא: "ברחבי המרכז הרפואי הוצבו שלטים הקוראים לכבד את ציבור שומרי הכשרות ברוח החוק, אך בדיקת חמץ לא תתבצע הלכה למעשה".