ה-FDA אישר השבוע סטנדרט טיפול חדש עבור חולי סרטן גרורתי בשלפוחית השתן בשלב ראשון. הטיפול שמבוסס על שילוב של תרופת Enfortumab vedotin (פדסב) עם Pembrolizumab  (קיטרודה), הכפיל את משך הישרדות החולים בהשוואה לכאלה שטופלו באמצעות כימותרפיה.

ד"ר דוד סריד, מנהל השירות לגידולי מערכת השתן באיכילוב, ויו"ר החוג הישראלי לגידולי מערכת שתן ומין, מסביר כי עד כה לא הייתה אלטרנטיבה טובה לטיפול הכימותרפי המקובל ולכן מדובר בבשורה עבור החולים. "לראשונה, נמצא טיפול שהצליח לגבור על הכימותרפיה בצורה חד משמעית ומשכנעת. אם למשל חולה היה מטופל בכימותרפיה הצליח לשרוד 16 חודשים בלבד, כיום בזכות הטיפול החדשני הוא יוכל לשרוד 32 חודשים".

החמישי בשכיחות בישראל

סרטן שלפוחית השתן מופיע במקור בשכבת התאים (תאי אורותל), המצפים את שלפוחית השתן מבפנים. גורמי הסיכון  להתפתחותו הם חשיפה לכימיקלים במקום העבודה, זיהומים חוזרים בדרכי השתן וטיפול בקרינה באזור האגן. התסמין הקליני העיקרי של הסרטן הוא דימום גלוי מדרכי השתן. תסמינים נוספים שעשויים להעיד על קיומו הם: כאבים מקומיים, תחושות גירוי בשלפוחית השתן או צריבה. האבחון מתבצע ע"י בדיקת שתן לתאים סרטניים, בדיקת CT של מערכת השתן ובדיקת ציסטוסקופיה, שבה סוקרים את שלפוחית השתן באמצעות מצלמה. האבחון נועד לקבוע אם מדובר בגידול ממאיר ואת היקפו, לטובת התאמת טיפול אישי בהמשך.

סרטן שלפוחית השתן (צילום:  sasha2109, shutterstock)
החמישי בשכיחותו בארץ|צילום: sasha2109, shutterstock

סרטן שלפוחית השתן הוא התשיעי בשכיחותו בעולם והחמישי בשכיחותו בישראל, והגיל הממוצע להופעתו הוא 70. לפי הנתונים העדכניים של הרישום הלאומי לסרטן במשרד הבריאות, בשנת 2018 אובחנו בישראל 1,755 חולים חדשים עם סרטן זה, מהם 1,447 גברים (82.5%) גברים ו-308 נשים (17.5%). כ-250 חולים בסרטן שלפוחית השתן גרורתי מאובחנים מדי שנה.