צנתור נדיר לסגירת מום בלב בוצע בקרב שני מטופלים בבילינסון. בבית החולים מוסרים כי הצנתור שדורש מיומנויות גבוהות ביותר בצנתורים, מחליף ניתוח לב פתוח מורכב ביותר. עד כה בוצעו בעולם כ-300 צנתורים מסוג זה בלבד.

ד"ר שמעון קולקר, מנהל שירות מומי לב במבוגרים במערך הקרדיולוגי בבילינסון, מסביר כי המום שטופל נקרא Sinus Venosus ASD והוא בעצם נמצא בווריד הנבוב העליון וכחלק מהפגם יש ניקוז לא תקין של שני ורידי ריאה (מתוך הארבעה הקיימים) לתוך העלייה הימנית במקום שיתנקזו לתוך העלייה השמאלית בלב. אנשים עם המום, סובלים מקושי נשימתי ניכר במאמץ, הגוף צובר נוזלים וזה גורם לנפיחויות ברגליים ובמקומות אחרים בגוף וכשהמצב מתדרדר הם מגיעים לאי ספיקת לב קשה שמסכנת את חייהם. הצנתור המדובר למעשה פותר את הבעיה לחלוטין, מבריא אותם ומוציא אותם לדרך חדשה וכך היה עם שני המטופלים שעברו את הצנתור במכון לצנתורי לב וביחידה לתיקון מומי לב במערך לקרדיולוגיה בבילינסון.

לדבריו, במהלך הצנתור מבוצעת פעולה ברמת טכניקה גבוהה במיוחד: שני ורידי הריאה בצד ימין מנותבים לצד שמאל של הלב. הכניסה לצד שמאל של הלב מתבצעת דרך חור שקיים בלב כחלק מהפגם וכך למעשה פותרים את שני הפגמים באמצעות פעולה אחת.

צנתור נדיר (צילום: בי
צנתור נדיר|צילום: בי"ח בלינסון

לקראת הצנתורים הגיע ארצה ד"ר קווין וולש מדבלין, מהמצנתרים הידועים והמובילים בעולם בתחום צנתורים במומי לב במבוגרים ובמחלות מבניות והוא הדריך וליווה את הפעולות. לצד ד"ר וולש ביצעו את הצנתור ד"ר שמעון קולקר, ד"ר רפאל הירש, ד"ר שחר ויג וד"ר נילי שמרות׳ פרבדה.

לצורך הצנתורים, הודפס הלב בתלת ממד כדי לדעת מה מיקומו המדויק של הפגם, גודלו ואת קרבתו לוורידי הריאה. נתונים אלה תרמו רבות להחלטה שניתן לסגור את הפגם של המטופלים בצנתור ואפשרו לבצע תכנון מדוייק של פעולת הצנתור. המטופלים השתחררו לביתם יומיים לאחר הפעולה ומצבם הרפואי טוב מאוד.