הנער מידן קלר בן ה-16 מרחובות נפטר אתמול (שבת) בבה"ח שניידר, לאחר שאושפז במקום בעקבות קריסת ריאותיו בשל שימוש בסיגריות אלקטרוניות. אביו טען בראיון אמש (יום שבת) כי המוות נובע ככל הנראה מכך שניתק את המדבקה שחיברה אותו למכונת האקמו שנועדה להחליף את תפקיד הריאות שקרסו. הסיבה לניתוק עדיין אינה ברורה, אך הסברה היא שהיא גרמה לגרד מטריד בגופו.

פרופ' יהודה אדלר הקרדיולוג, סבור כי היה ניתן היה למנוע את המקרה. "אומנם לא ברור לחלוטין מה היה שם, אבל לדעתי זה פשוט חוסר אחריות להשאיר נער עם מדבקה שמחברת בינו לבין מכשיר האקמו. המכונה אמורה להזרים דם מהלב, וכשהחיבור מתנתק, המטופל מאבד את כל הדם בגוף ונפטר בתוך כדקה".

מומחים שונים מסבירים שקיימת חשיבות להשארת הילד בהכרה משום שהטיפול יעיל יותר כך. כיצד היה צריך לנקוט במקרה כזה לדעתך?

אכן יש יתרון להשארת המטופל במצב של הכרה, אבל לא במחיר של סיכון חיים מידי. במצב כזה יש 3 אפשרויות: להרדים את הילד, להשגיח עליו באופן צמוד 24 שעות ביממה ולדעתי – היו צריכים לקשור לו את הידיים. זה לא מצב נעים, אבל מובן שזה עדיף ממוות".

פרופ' יהודה אדלר (צילום: פרטי)
סבור כי ייתכן שהיה ניתן למנוע את המוות בשניידר. פרופ' אדלר|צילום: פרטי

"חשוב להבהיר – אם הנער הזה לא היה מתנתק מהמכונה, הוא היה יוצא מהסיפור בחיים. הוא היה צעיר, היה לו לב בריא, ולכן מדובר בסיפור טרגי ומצער במיוחד", אומר פרופ' אדלר לסיכום.

 

שניידר: "ביחידה לטיפול נמרץ לב, הילדים מנוטרים ונמצאים תחת השגחה צמודה בכל עת. ביחידה נמצא צוות רפואי וסיעודי 24 שעות ביממה. המשפחות עוברות תדרוך מלא על ידי הצוות הרפואי, כולל בנושא הבטיחות והסיכונים במערכת ה-ECMO. הסבר ניתן גם לילדים, בהתאם לגילם. תהליך האשפוז על מערכת ECMO הוא כזה שעשוי להימשך שבועות רבים. לפיכך קיימת תמיד עדיפות רפואית ונפשית לאפשר לילדים להיות בהכרה מלאה, לאפשר להם לתקשר עם משפחתם והצוות הרפואי, דבר המסייע בתהליך ההחלמה. מניעת תזוזה חופשית של המטופל אף פעם אינה ברירת המחדל שלנו בטיפול בילדים והיא מתבצעת רק במקרים ספציפיים. היחידה לטיפול נמרץ לב במרכז שניידר לרפואת ילדים מובילה את תחום ה- ECMO בילדים - טכנולוגיה מורכבת לתמיכה חוץ גופית, המחליפה את פעילות הלב והריאות. במשך למעלה משני עשורים טופלו במרכז שניידר מאות תינוקות, ילדים ובני נוער במערכת זו, באלפי ימי אשפוז וחייהם של רבים מהם ניצלו. אנו משתתפים בצערה של המשפחה".

משרד הבריאות: "אנחנו משתתפים בצערה של משפחת קלר. המקרה דווח ע"י בית החולים ונבדק.
בנוגע לאכיפה של הברחות ושימוש של בני נוער רבים בסיגריה אלקטרונית: גורם האכיפה במדינת ישראל היא משטרת ישראל".