בפעם הרביעית בתוך שבוע, הלילה (בין שלישי לרביעי) נאלצו מיליוני ישראלים להתעורר משנתם בבהלה ולרוץ למרחבים המוגנים, בעקבות טילים ששיגרו החות'ים בתימן. מלבד נזק קל לרכוש ופציעה קלה שתועדה בקרב מספר ישראלים משברי זכוכיות, רבים אחרים נפלו ונחבלו בדרכם לממ״ד.
לפי נתוני מד"א, בשבועיים האחרונים נפגעו כמאה ישראלים בדרכם למרחב המוגן, וביניהם אישה בת 60 מתל אביב, שנפצעה קשה ופונתה למרכז הרפואי איכילוב. מבית החולים נמסר כי המטופלת מונשמת ומאושפזת במחלקת טיפול נמרץ. במד"א ציינו כי היתר נפצעו באופן קל ופונו לבתי חולים שונים ברחבי הארץ. לדבריהם, מרבית הנפגעים הם מבוגרים בני ארבעים ומעלה.
ד"ר נסים אוחנה, מנהל המערך האורתופדי במרכז הרפואי מאיר מקבוצת כללית, אומר כי הפציעות הנגרמות כתוצאה מנפילה בדרך למרחב המוגן רחב, יכולות להתבטא במכה יבשה וכואבת שאינה מצריכה טיפול מיוחד או בשברים בגפיים העליונים והתחתונים שמצריכים קיבוע בגבס ואף ניתוח אורתופדי. "במקרים חמורים, ייתכנו גם פציעת ראש, שבר בצוואר הירך או פציעות מורכבות שדורשות טיפול ממושך", הוא מציין.
גיל מבוגר מעלה את הסיכוי לפגיעה משמעותית
לדבריו, ישנה משמעות לגיל המטופל, וככל שמדובר באנשים מבוגרים, או בכאלה הסובלים ממחלות רקע, כך עולה הסיכוי שהאירוע יסתיים באופן חמור. "אצל אנשים מבוגרים העצם חשופה יותר לשברים, וגם נפילה פשוטה יכולה להסתיים בשבר משמעותי. כמו כן, אנשים מבוגרים בדרך כלל נוטלים תרופות, לעיתים גם מדללי דם שבמקרה של שבר, עלולים לגרום לאובדן דם משמעותי. זה אומנם לא מצב מסכן חיים, אבל בהחלט עלול להתפתח נמק בעקבות כך באזורים שונים בגוף".
ד"ר אוחנה מסביר כי ישנם מספר גורמים לחבלה בדרך למרחב המוגן, בראשם העובדה שהאזעקות שנשמעו בשבוע האחרון התרחשו בשעת לילה מאוחרת. "זה מאוד מבהיל להתעורר משינה, ומוביל ללחץ ולתחושת דחיפות. כמו כן, בשעת לילה הבית חשוך, ואם יש מכשולים כלשהם כמו מדרגות, זה יכול להוביל גם כן לנפילות וחבלות". הד"ר מוסיף כי אנשים הנזקקים לעזרים כמו משקפיים או מקל הליכה, לעיתים שוכחים אותם בעת אזעקה מתוך בהלה, וכך הם רצים למרחב המוגן בלעדיהם, מה שעלול גם כן להוביל לפציעות.
לטענתו, גם העובדה שהזירות הצפונית והדרומית די שקטות בתקופה האחרונה, משפיעה על הדריכות של הישראלים בכל אזעקה שנשמעת. "כשהיו המון אזעקות בכל יום היינו יותר דרוכים ומוכנים לכך, בין היתר משום שהן היו לרוב בשעות היום ולא בלילה".
על מנת למנוע, עד כמה שניתן, פציעות מסוג זה, ממליץ הד"ר בראש ובראשונה, לשמור על רוגע בזמן ההליכה למרחב המוגן, ולדאוג מראש להסיר מכשולים פוטנציאליים בדרך לשם. הוא מוסיף כי חשוב להיערך עם תאורה כלשהי במסדרונות על מנת להגיע לשם באופן הבטוח ביותר. "הדבר הכי חשוב בעייני הוא שהציבור יפנים שיש זמן להגיע ברוגע למרחבים המוגנים. בין שמדובר בדקה או בדקה וחצי, זה לרוב אמור להספיק, בייחוד אם מדובר במרחב מוגן בתוך הבית. אני ממליץ גם לעשות איזושהי סימולציה, ולראות כמה זמן לוקח לכם להגיע לממ"ד בצורה איטית ובטוחה, וכך להיערך מראש, כי כפי שזה נראה, המצב הזה הולך ללוות אותנו זמן רב".