משרד הבריאות הודיע אמש (א') על מקרה של הידבקות בווירוס הפוליו שהתגלה בפעוט בן 4 מירושלים. הנגיף שהתגלה בדגימת ביוב באזור, הוא המקרה הראשון שהתגלה בארץ משנת 1989 והוא מכניס את המערכת הבריאות לכוננות מפני החשש למקרים נוספים. מהפרטים שידועים עד כה,
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
בימים האחרונים דווח על חשש מהתפרצות נרחבת של הפוליו באירופה, בעקבות המלחמה באוקראינה ומאות אלפי הפליטים שבורחים מהמדינה בהמוניהם. בחודשים האחרונים אותרו 2 מקרים קשים של ילדים משותקים באוקראינה שנדבקו בנגיף. האם יכול להיות שהמקרה הנוכחי בארץ מושפע מההתפרצות שמתרחשת שם?
"המקרה בישראל לא קשור להתפרצות באוקראינה", אומרת פרופ' גליה גריסרו מומחית ברפואת ילדים ומחלות זיהומיות ומנהלת היחידה למחלות זיהומיות בילדים בביה"ח "דנה-דואק" לילדים. "כיוון שבאוקראינה מדובר בהדבקה של נגיף פוליו המקורי, אך כאן המקרה המדובר הוא הדבקה מנגיף מוחלש של החיסון עצמו שעבר מוטציה ותקף ילדה לא מחוסנת. אלו שני דברים שונים".
איך זה קורה?
"ילדים מקבלים כיום 2 סוגי חיסונים לפוליו, אחד מהם כולל את הנגיף המומת והשני כולל את הזן המוחלש שניתן בטיפות. בין השנים 2005 ל-2013 הפסיקו לתת לילדים את הטיפות (הזן המוחלש) ואז החזירו אותן עקב התפרצות של פוליו במצרים, שהובילה למספר מקרים של הנגיף שנמצא בצואה של ילדים באזור הדרום. מדובר בילדים מחוסנים שהפרישו את הנגיף ויכלו להדביק ילדים שלא חוסנו.
"אנחנו בסיכון כיוון שאנחנו מוקפים במדינות באפריקה ששם יש את הנגיף ולכן החזירו את הטיפות למרות הסיכון (הנמוך) שהנגיף החי המוחלש שנמצא בטיפות יעבור מוטציה ויהפוך לנגיף אלים מה שקרה ממש עכשיו".
האם המקרה שהתגלה מעיד על מגמה רחבה יותר של התפשטות הנגיף?
"כאמור, במקרה הזה הילד נדבק מהנגיף המוחלש שעבר שינויים ונהיה אלים, שזה אומר שכנראה הנגיף הזה קיים בארץ. אם הוא נדבק, זה אומר שזה לא רק הוא ויש עוד אנשים שלא חוסנו ונמצאים בסיכון. אנשים צריכים להיות מודעים לזה כי זה עלול להיות מסוכן וחשוב להתחסן בהקדם".