יותר מחודשיים עברו מאז הגישה פרקליטות מחוז חיפה כתב אישום נגד הגינקולוג גיא רופא בגין עבירות מין שביצע במטופלת צעירה. למרות זאת, רישיונו עדיין תקף, ותוך פחות משבועיים לאחר מכן הוא כבר פתח מחדש את הקליניקה שלו, ואף שלח על כך הודעות תפוצה למטופלות, ביניהן גם מי שנפגעו ממנו בעבר.

הסערה התקשורתית סביב פתיחת המרפאה לא איחרה לבוא, ובהתאם להליך המקובל, לאחר שבמשרד הבריאות קיבלו עותק של כתב האישום מהפרקליטות, קיבל המשנה למנכ"ל משרד הבריאות את בקשתו של התובע להגיש בקשה להתלות או להגביל את רישיונו של רופא ונפתח הליך משמעתי. אלא שמאז חלפו שבועות רבים ודבר לא השתנה. במשרד הבריאות מאשרים את הפרטים ובמענה לפנייתנו אומרים כי ההליך בעניינו של רופא תלוי ועומד, וכרגע אין הגבלה על רישיונו. האם זה יקרה בקרוב? ובכן, בדיקה של mako בריאות מראה כי רופא ממשיך להציע את שירותיו גם בימים אלה. כשניסינו להתקשר למספר הרשמי של הקליניקה לא זכינו למענה, עם זאת הצלחנו לשוחח איתו באופן ישיר דרך האתר האישי שלו. במענה לשאלתנו אם המרפאה עובדת כרגיל, ענה רופא: "כרגיל, ימי רביעי אחר הצוהריים, עלות הטיפול - 500 שקלים". רופא ציין כי קביעת התורים מתנהלת דרכו.

גם הגינקולוג פרופ' מני אלקלעי, שהוגש נגדו כתב אישום לפני כשבועיים על ידי פרקליטות מחוז תל אביב, ממשיך לקבל מטופלות באופן פרטי בקליניקה ברמת גן (הוא כאמור פועל על פי חוק). ממש כמו שעשה רופא, גם הוא מציין בפנינו טלפונית כי קביעת התורים מתנהלת ישירות דרכו. עותק של כתב האישום הועבר למשרד הבריאות על ידי הפרקליטות, אך גם במקרה זה מסבירים במשרד כי ההליך בעניינו עומד ותלוי, ושכרגע רישיונו אינו מוגבל.

ד
ד"ר גיא רופא בבית המשפט|צילום: n12

ההשתרכות בהליכים משמעתיים לגבי מי שנחשדים בעבירות מין, מצטרפת גם להשתרכות של משרד הבריאות כבר יותר מחצי שנה בנושא החלטה סופית בעניינו של ד"ר בני שכטר. כזכור, שכטר, רופא נשים וסקסולוג, הורשע לפני כארבע שנים בביצוע מעשים מגונים בשלוש מטופלות. הוא נשלח למאסר של שנה וחצי, שוחרר לאחר עשרה חודשים, ולאחרונה פנה אל משרד הבריאות בבקשה להשיב לו את רישיון הרפואה שלו. אומנם במשרד הבריאות לא החזירו לשכטר את רישיונו בשלב זה, ולפי חלק מהדיווחים, מנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב אף מתנגד לכך. עם זאת, לא התקבלה החלטה חד משמעית בנושא, ולפי הסבר המשרד, דיון נוסף צפוי להתקיים במהלך אוקטובר.  

לפני מספר חודשים יזם משרד הבריאות מחקר, שבוצע על ידי מכון ברוקדייל, ובו נחשפה תמונת מצב עגומה בהקשר פגיעות נשים במערכת הבריאות. לפי הממצאים,37%  מהנשים חוו פגיעה מינית ממטפל במערכת הבריאות. 32% מהפגיעות בוצעו על ידי גינקולוגים, 37% על ידי רופאים שאינם גינקולוגים ו-12% על ידי בעלי מקצועות בריאות אחרים.

"ציבור הנשים שהולך לגינקולוגים מופקר"

טל הוכמן, מנכ"לית שדולת הנשים אומרת בריאיון ל-mako בריאות כי "הזמן שחולף עד שמשרד הבריאות מקבל את כתב האישום מהפרקליטות ויכול להתחיל לפעול, לצד הבירוקרטיה שמתלווה להליך הזה, מביאים בפועל לסיטואציה שבה ציבור הנשים שהולך לגינקולוגים מופקר". לדבריה, המחקר שנערך לפני מספר חודשים מוכיח את רמת האמון הירודה של נשים במערכת הבריאות, ואת החשיבות שבטיפול מיידי בנושא. "נכון שיש בירוקרטיה והליכים, אבל במקרים חריגים מנכ"ל משרד הבריאות ושר הבריאות צריכים לקבל החלטות חשובות בעצמם, ללא צורך בוועדות ובהליכים ממושכים. אני חושבת שהמקרה של שלושת הגינקולוגים המדוברים, הם בדיוק המקרים שנכללים בקטגוריה 'מקרים חריגים', ובהם הדרג הכי בכיר של המשרד צריך להתערב".

הוכמן מוסיפה כי ישנה בעיה אתית בוועדה שאמונה על הגבלת רישיונות הרופאים. "הוועדות מטבען מאוד בעייתיות כי הן מורכבות מרופאים, שהם בעצם קולגות שמחליטות לגבי קולגות, ואותם רופאים שמשתתפים בוועדות נמצאים בסיטואציה מאוד בעייתית, לדעתנו זה לא נכון בכלל שכך תראה הוועדה".

אישה נבדקת אצל גינקולוג (אילוסטרציה: Pixel-Shot, shutterstock)
"ציבור הנשים מופקר"|אילוסטרציה: Pixel-Shot, shutterstock

לטענתה, ראוי שגם מי ששילם את חובו לחברה, כמו במקרה של בני שכטר, לא ישוב לעסוק באותו מקצוע. "השאלה היא לא אם להחזיר אדם לחברה אחרי מאסר, מדובר באותו אדם שנכנס בחזרה לזירת הפשע, למקום שבו הוא פגע במטופלות. אין דילמה לגבי השאלה על מי יש להגן - על חופש העיסוק של עבריין מין או על מטופלת חפה מפשע. זה בכלל לא רלוונטי אם הוא שילם את חובו לחברה או לא, נשים לא יכולות להמשיך להיות מטופלות אצל רופא שפגע בנשים שהפקידו את אמונן בידיו ונפגעו ממנו".

"נשים הולכות לאותם גינקולוגים וחלקן כלל לא מכירות בהכרח את השם שלהם ולא מעלות בדעתן שהרופא עשה משהו אסור, או שהוא חשוד בעברות מין והן נמצאות במקום הכי רגיש וחשוף מולו"

טל הוכמן

הוכמן מציינת בעיה נוספת הקשורה, לדבריה, לטיפול משרד הבריאות בפגיעות המיניות - חוסר השקיפות והעובדה שבאתר המשרד אין כלל אזכור לשמם של החשודים, לחקירה שמתנהלת בעניינים או לכתב האישום שהוגש נגדם. "נשים הולכות לאותם גינקולוגים וחלקן כלל לא מכירות בהכרח את השם שלהם ולא מעלות בדעתן שהרופא עשה משהו אסור, או שהוא חשוד בעברות מין והן נמצאות במקום הכי רגיש וחשוף מולו. העובדה שאין דיווח, אפילו כוכבית קטנה ליד השם, משהו שיאפשר לאישה לדעת לאיזה רופא היא נכנסת ומול מי היא מתפשטת, מביאה אותנו למצב שבו נשים מחפשות המלצות ודיס המלצות ברשתות החברתיות. יש אפילו קבוצת פייסבוק שנקראת 'אזהרות מגינקולוגים' וזה נהיה משהו שאת חייבת לעשות לפני. ללכת לגינקולוג בימינו זה אירוע שצריך להתכונן אליו, לחקור, לעשות דברים מרחיקי לכת כדי לוודא שלא תיפגעי. זה אבסורד שזה מה שאנחנו צריכות לעשות לפני שאנחנו הולכות לרופא".

תגובות:

עו"ד ציון אמיר, המייצג את ד"ר גיא רופא: "לד״ר רופא עומדת חזקת חפות כמו לכל אדם וראוי לכבד זאת, ולא לנהל נגדו מסע צלב. הוא זכאי כל עוד לא הוכח אחרת".

מטעם פרופ' אלקלעי נמסר כי הוא "מציית ופועל על פי הוראות הדין והרשויות המוסמכות".

משרד הבריאות: "המשרד נוקט מדיניות של אפס סובלנות כלפי פגיעות והטרדות מיניות במערכת הבריאות. על מנת לטפל באופן עמוק ומקיף בתופעה הפסולה, פועל משרד הבריאות במגוון צעדים, בניהם, החמרה משמעותית בתקופה האחרונה בעונשים המוטלים על הפוגעים. בהתאם למדיניות משרד הבריאות, מיד עם קבלת העתק כתב האישום, התובע הראשי לומד את פרטי כתב האישום ומחליט על הפעולה הנדרשת, ובכלל זה האפשרות להתליית או הגבלת רישיונו של הרופא לפי סעיף 44א לפקודת הרופאים. על פי החוק, לאחר שהתובע הראשי מגיש הבקשה, מתקיים דיון בפני ועדת משמעת בלתי תלויה שמגבשת המלצה למשנה למנכ"ל משרד הבריאות.

"הטענה על חוסר שקיפות תמוהה מאחר ובאתר משרד הבריאות ניתן למצוא את כל הרופאים המורשים בישראל, כאשר לגבי מי שרישיונו מוגבל או מותלה, הדבר מצוין במפורש ובאופן בולט לצד שמם. כך לדוגמה בעניין בני שכטר. נזכיר כי בעניינו של בני שכטר, מיד עם הגשת כתב האישום הוגבל רישיונו ומיד עם הרשעתו רישיונו הותלה לחלוטין עד להחלטה אחרת. בימים אלה מתקיימים דיונים בעניינו וצפוי להתקיים דיון נוסף בקרוב. כאמור, בני שכטר אינו רשאי לעסוק ברפואה כלל עד להחלטה אחרת.

"הטענות על הרכב הוועדה והחלטותיה תמוהות גם הן, בוועדה חברים מלבד רופאים גם עורכי דין ובכללם נציג היועצת המשפטית לממשלה. הוועדה הגבילה והתלתה את רישיונם של רופאים שהפרו את הקוד האתי והמוסרי".