ידע הוא כוח – על כך יעיד המידע הבא שעשוי להציל את חייכם בשעת צרה. "מחקרים הוכיחו שכדור אספירין בלעיסה בתחילתו של אירוע לבבי, יכול לקנות זמן עד שיגיע אמבולנס ויעביר את החולה לחדר הצנתור", כך צייץ הבוקר בטוויטר מי שמכנה את עצמו DR.E. לטענתו, רוב התקפי הלב מתרחשים מחוץ למרפאות, מה שעלול לתפוס אתכם בבית, ברחוב, בחדר כושר או בכל מקום אחר. "לרוב מישהו בסביבה או החולה עצמו יתקשר למד"א. המוקדן יאבחן לפי הסיפור את דרגת החשד לאירוע לבבי, אם הסיכוי לכך גבוה, הוא ימליץ על לעיסת אספירין, לכן כדאי שתהיו מוכנים מראש, מעט מאוד אנשים יודעים ומסתובבים עם התרופה הזו בכיס. בהתקף לב, כל דקה שחולפת ללא טיפול, משמעותה ששריר הלב לא מקבל חמצן וזה מסכן את החולה בהפרעת קצב חמורה", כך צייץ.
הדברים עוררו תגובות שונות מצד העוקבים שהסתקרנו מהמידע: "תודה, הערה סופר חשובה", צייץ אחד. "האם ללעוס ולבלוע או להחזיק מתחת ללשון?", תהה עוקב אחר.
כיוון שאנחנו ספקנים מטבענו, החלטנו לבדוק את הטענה עם שני קרדיולוגים מומחים, ולהפתעתנו – מסתבר שמדובר בעצת זהב שעשויה להציל את חייכם בשעת צרה. "זה נכון שלעיסת כדור אספירין 300 מ"ג בדקות הראשונות יכולה לעצור את התפשטות התקף הלב", מאשרת ד"ר אלה לובוביץ, קרדיולוגית ומנהלת רפואית בקרת בתי חולים במאוחדת מחוז מרכז. "זו גם התרופה שכל חולה מקבל מיד אחרי שהוא מאובחן באמבולנס. כשהכדור נלקח בלעיסה ההשפעה שלו טובה יותר, כי התרופה נספגת טוב יותר בדם, ולכן מומלץ לא לבלוע אותו בבת אחת".
"האספירין למעשה מדלל את הדם ועוזר למנוע את התקדמות קריש הדם בעורק הלב"
ד"ר לובוביץ טוענת כי מה שהאספירין בעצם עושה זה למנוע את המשך היווצרות הדם. "מבחינה רפואית, בזמן התקף לב מתרחש קרע באחד העורקים של הלב וסביבו, ונוצר דימום. האספירין למעשה מדלל את הדם ועוזר למנוע את התקדמות קריש הדם בעורק הלב. כדור אספירין 300 מ"ג בלעיסה, הוא כדור שניתן לרכוש ללא מרשם רופא".
הקרדיולוג פרופ' יהודה אדלר מחזק את הדברים. לדבריו, מדובר בכלי המפחית את שיעורי התמותה והסיבוכים בצורה משמעותית, והוא מומלץ בעיקר לבני ולבנות 40 ומעלה. "במחקרים שנערכו בישראל נמצא שלמטופלים עם כאבים בחזה שנטלו אספירין בלעיסה הדבר העלה את סיכויי ההישרדות של המטופל. הוכח כי חולים שקיבלו אספירין היו תוצאות טיפול ושיעורי הישרדות טובים יותר. בשלב מוקדם למטופלים עם תסמונת כלילית חדה ((ACS ולכאלה עם MI elevation-ST בפרט".
אם אתם בגיל 40+, במיוחד אם יש לכם גורמי סיכון למחלת לב כלילית, השרשור הזה יכול להציל את חייכם.
הטיפול המומלץ הראשוני במקרה של אוטם בשריר הלב (התקף לב), הוא לעיסה של אספירין 300מג.
מעט מאד אנשים מסתובבים עם התרופה הזו בכיס.
אגב, אם קראתם את הדברים וכבר מיהרתם לגשת לבית המרקחת, פרופ' אדלר מציע שתתייעצו עם רופא המשפחה לפני שאתם שוקלים את הצעד. "נטילת אספירין יכולה לסייע לרבים בשעת חירום, אך באופן כללי אני ממליץ לכל מי שחושב לעשות שימוש בתרופה, להתייעץ עם רופא המשפחה לפני רכישתה. נטילת התרופה עלולה להיות מלווה גם בתופעות לוואי והיא לא תמיד מומלצת לכל אחד. כך למשל אנשים עם נטייה לדימומים או עם כיב כיבה צריכים לוודא שהם יכולים להשתמש בכדור".
למרות היתרונות הברורים שבנטילת אספירין בשעת התקף לב, ד"ר לובוביץ מבהירה שפעולה זו היא רק טיפול ראשוני. "זה לא מונע את כל התקף הלב מלהתקדם, הכדור לא ממס את כל הקריש, הוא רק עוצר את המשך ההתפתחות שלו לזמן מסוים. זה חשוב כמובן, אבל צריך לדעת שבכל מקרה של חשד להתקף לב יש להזעיק עזרה מידית ולא לחכות. במקביל, חשוב להקפיד על פעולות מניעה של התקפי לב שכוללות אימוץ אורח חיים בריא, תזונה נכונה וספורט – כל אלה יכולים להיות אפקטיביים מאוד.
"לצערי, אנחנו רואים לאחרונה עלייה במקרים של התקפי לב בקרב צעירים בני 40-30. לכן חשוב להקפיד על ההמלצות וגם לא לשכוח לבצע בדיקות תקופתיות של שומנים בדם", אומרת ד"ר לובוביץ לסיום.