היום (שלישי) דווח על ילד בן 6 תושב אשדוד שנחנק מסוכריה וכעת מאושפז במצב קשה מאוד. המקרה החמור אירע במהלך טיול עם אימו, אז אכל הילד סוכריות ג'לי ולפתע השתנק, השתעל ואיבד את ההכרה. עוברי אורח שהיו במקום הזעיקו את מד"א שביצע בו פעולות החייאה ובמקביל פינו אותו לבית החולים אסותא. לאחר ייצוב מצבו הוא הועבר להמשך טיפול במחלקת טיפול נמרץ ילדים ועדיין לא ברור מהו הנזק שנגרם לו.

למרבה הצער, הסיפור הזה אינו חדש עבורנו הרופאים במחלקת אף-אוזן-גרון. המחלקה שבה אני עובדת רוויות בשלל סיפורים כאלה. לא מזמן הגיעה אליי לתורנות תינוקת בת 8 חודשים עם חתיכת פלסטיק שאיימה לחסום לה את נתיב האוויר ולחנוק אותה. ללא אבחנה, זיהוי מהיר וסילוק החפץ הזה, היא כנראה לא הייתה איתנו היום. לפי הנתונים בארה"ב, 40% ממקרי התמותה בילדים מתחת לגיל שנה מתרחשים בגלל חנק.

למעשה, קיימים לא מעט גופים זרים ששאיפה שלהם יכולה לחסום באופן חלקי או מלא את נתיב האוויר. אחת הדוגמאות הכי מוכרות הן נקניקיות – כשהן נחתכות לרוחב הן עשויות להיות סכנה של ממש וכבר קרו מקרים של ילדים שנחנקו למוות בגלל נקניקיות. לכן – חשוב לחתוך אותן תמיד לאורך.

מה עוד מסוכן לילדים?: בלונים שיכולים להיצמד לקנה הנשימה ברגע, מטבעות, גולות, צעצועים שמתפרקים לחלקים קטנים כמו לגו למשל, כדורים קטנים ועט או מכסה של טוש. גם סוללות למשל (בייחוד סוללות כפתור) הן חפץ שכיח ומסוכן מאוד, מאחר שהן יוצרות נזק לרירית הושט, מה שעשוי להגיע עד לחירור מלא ומוות.

גם בליעת חומרים בעלי הרכב שאינו ניטרלי (PH) עלולה להיות מסוכנת. במקרים כאלה, חומר בסיסי מסוכן יותר מחומר חומצי ויש לו השפעה מאוחרת מרגע החשיפה. אנחנו רואים לא מעט ילדים, שמגלים חומרי ניקוי מכניסים אותם לפה או מנסים לשתות אקונומיקה כי היא נראית להם כמו מיץ. גם מקרה כזה עלול להסתיים באסון.

קטיה אברבוך  (צילום: מתוך
כבר רגילה לראות מקרים כאלה. ד"ר קטיה אברבוך|צילום: מתוך "חתונה ממבט ראשון", קשת 12

איך מזהים מצב מסוכן?

יש כמה סימנים מחשידים שכדאי להכיר: השתנקות – ילד שמתקשה לנשום, משתעל, מכחיל או מאדים – סימן מצוקה; סטרידור – נשימה שעוברת דרך נתיב אוויר מוצר; ריור – סימן המצביע על קושי בבליעה של רוק; ניסיונות הקאה חוזרים; סירוב לאכול ולשתות או אי שקט כללי ולא ברור.

אמנם לא כל סימן כזה בהכרח מצביע על בליעה או שאיפה של גוף זר, והוא יכול להעיד גם על מצבים אחרים לחלוטין – חלקם אינם מסוכנים. למשל, ריור הוא מצב שיכול להיות נלווה להופעת שיניים ראשונות. בכל מקרה, אם יש ספק שהייתה חשיפה לגוף זר, יש לפעול באופן מידי ולפנות את הנפגע למיון.

מה כדאי לעשות כדי למנוע מצב כזה?

  1. לוודא שאין בסביבת הפעוט חפצים שיכולים להיבלע או להישאף.
  2. אם יש בבית ילדים בגילים שונים יש להפריד בין הצעצועים.
  3. צעצועים הכוללים סוללות – יש לוודא נעילה של הסוללה בצעצוע וחוסר גישה להוצאתה.
  4. אין מסיחים בשעת הסעודה – זה לא סתם משפט. ילדים צריכים לאכול בישיבה ובהשגחה – יש לעודד אותם ללעוס היטב ולהימנע מלצחוק או לדבר בשעת הארוחה.
  5. אם יש ספק – אין ספק: פנו מיידית במצבים של חשד לחסימה של נתיב אוויר, בליעת סוללה, שאיפה/בליעה של גוף זר חד, חשיפה בבליעה של חומרים חומציים/בסיסיים.

אם הטור הזה עזר למשפחה אחת להימנע מלהגיע עם ילד נחנק למיון – כבר עשיתי את שלי.

 

ד"ר קטיה אברבוך היא מתמחה במחלקת אא"ג בסורוקה מרכז רפואי אוניברסיטאי