לפי כמה שנים הגיעה נוי (שם בדוי), אישה כבת 32, לקופת החולים כדי לעבור בדיקה אצל הגינקולוג ובכללה בדיקת פאפ. בתביעה, שהוגשה לאחרונה באמצעות עו"ד דוד פייל ואופיר בן משה, לבית משפט השלום בת״א נגד קופת חולים מאוחדת ומעבדות לאיתור מוקדם של סרטן, נטען כי אף שאכן נלקחה באותו המעמד בדיקת פאפ, אין כל פענוח של בדיקה כזאת ולא נעשה מעקב על ידי הקופה לבדיקה שבוצעה.

לפי הנטען, הקופה הייתה חייבת לוודא שהיא מקבלת את התשובה של בדיקת הפאפ שנלקחה. "לו הייתה מתקבלת התשובה של אותה בדיקה היה ניתן לאבחן את הגידול מבעוד מועד בשלב מוקדם יותר ולהציל את המנוחה, מאחר שמדובר בגידולים שגדלים באופן איטי. אין ספק שבזמן שבוצעה הבדיקה הוא היה קיים והיה ניתן לאבחן אותו בשלב מוקדם. אם היו עושים את זה - נוי הייתה בחיים היום", טוענים עורכי הדין.

בהתאם לתביעה, משרד הבריאות אישר שאכן נלקחה בדיקת פאפ, אולם אין פענוח שלה והתובעים טוענים כי לא נעשה כל ניסיון של קופת החולים לקבל את הפענוח או לבצע מעקב אחר קבלת תשובה.

בבדיקה שנערכה לנוי כשנה לאחר מכן ע"י רופא נשים במסגרת הקופה, נקבע כי לא נמצאו כל ממצאים פתולוגיים, אולם נמצאו בליטות ורקמות חשודות. לנוכח הממצאים, נלקחה בדיקת פאפ נוספת ונוי הופנתה לקולפוסקופיה (בדיקה אבחנתית של צוואר הרחם). בתוצאת בדיקת הפאפ נשלל גידול. אולם, על פי בחינה שביצע מומחה מטעם התביעה לבדיקת הפאפ, אותה הבדיקה לא הייתה תקינה. לפי המומחה, שדגם בעצמו את הבדיקה של נוי במעבדתו שנים לאחר מכן, נראה כי ניתן היה לראות בבירור נוכחות לתאים קדם-סרטניים, מה שדרש המשך בירור מידי באמצעות בדיקת קולפוסקופיה וביצוע דחוף של קוניזציה (הסרת התאים הבלתי תקינים מצוואר הרחם).

סבלה מכאבים, מדימום ואז רק אותר הגידול

בהתאם לכתב התביעה, חודש לאחר מכן, נבדקה נוי ע"י רופא נשים במסגרת קופת החולים ונלקחה ביופסיה. לפי תוצאותיה, היא הייתה מועמדת לכריתת רחם. בבדיקה שבוצעה במרפאה גינקו-אונקולוגיה בבי"ח מאיר, נקבע כי היא סובלת מדימום נרתיקי מזה ארבעה חודשים ומכאבים עזים בגב. בבדיקה התגלה גידול של כארבעה ס"מ והומלץ לה על טיפול קרינתי ועל אפשרות לשימור השחלות ולשימור עוברים או ביציות. 

כאבים בסקס  (צילום:  Siriluk ok | shutterstock)
סבלה מכאבים והתקשתה ללכת|צילום: Siriluk ok | shutterstock

בתביעה צוין עוד כי הצעירה אושפזה במחלקת גינקו-אונקולוגיה בבי"ח מאיר ובדיקת CT הראתה גידול בנרתיק ובבלוטות הלימפה. לאחר דיונים חוזרים ולנוכח בדיקות ההדמיה שעברה הוחלט על טיפול כימו-קרינתי ובוצע שימור ביציות ועוברים. שלושה חודשים לאחר מכן, חלה הידרדרות חמורה במצבה של נוי - היא התקשתה ללכת ולשבת, לא שלטה בסוגרים וחשה צריבות בעת מתן שתן. היא החלה ליטול משככי כאבים אך אלה לא הועילו, והמחלה התקדמה במהירות. לבסוף נקבע כי מחלתה אינה ניתנת לריפוי, וכשנה ושלושה חודשים לאחר אבחונה, היא נפטרה בגיל 32.

"מדובר במקרה חמור ובלתי מתקבל על הדעת"

"מדובר במקרה מצער מאוד של בחורה צעירה שהייתה צריכה להיות היום איתנו בין החיים", טוענים התובעים. "המנוחה הייתה מודעת לצורך בבדיקת פאפ, פנתה מיוזמתה לרופאת הנשים ועברה את הבדיקה. היא המשיכה בחייה כשהיא יוצאת מנקודת הנחה כי אם לא יצרו עמה קשר, אז הבדיקה תקינה. למעשה, לא הייתה מודעת לכך שבדיקת הפאפ כלל לא נשלחה למעבדה או שאולי אבדה במעבדה. מדובר במקרה חמור ובלתי מתקבל על הדעת. כל הגורמים המעורבים חייבים לעשות חשבון נפש ולמנוע הישנות מקרים מעין אלה. אנו מבקשים לנצל את הבמה כאן ולקרוא לכל הנשים לבצע בדיקות פאפ ולעקוב אחר התשובות. זה מציל חיים".

עוד הם אומרים כי "למרבה הצער, הנתבעים פעלו ברשלנות חמורה והתעלמו ממצבה הקליני של המנוחה, דגמו בדיקת פאפ אך לא שלחו אותה לפענוח ולא פעלו במטרה לפענח את תוצאותיה, לא ביצעו בירור בעקבות תלונות חוזרות על כאבים מתמשכים וחזקים והתעלמו ממצאים המחשידים לממאירות אשר עלו מבדיקת הפאפ שבוצעה, וכך גרמו לאיחור באבחון ולפגיעה בסיכויי ההחלמה של המנוחה ולפטירתה בטרם עת".

טרם הוגש כתב הגנה.

תגובת מאוחדת: "אנו לומדים את כתב התביעה ונגיב כמקובל במסגרת כתליי בית המשפט". 

עורך דין דוד פייל (צילום: אושי יובל)
עו"ד דוד פייל|צילום: אושי יובל