מכת השפעת: בשבוע שעבר עדכן המרכז הרפואי וולפסון על מותו של ילד בן 5 וחצי שסבל משפעת. הילד, תושב בת ים, פונה לבית החולים וולפסון במצב קריטי לאחר שהתמוטט בביתו, כשהוא מונשם וללא דופק. למרות מאמצי ההחייאה, הצוותים הרפואיים נאלצו לקבוע את מותו בסמוך להגעתו. עוד נמסר כי הילד לא סבל ממחלות רקע ולא חוסן לנגיף.

אביו אילן (שם בדוי) מספר בריאיון ל-mako בריאות כי לאחר מותו התברר כי הילד סבל מזיהום משני, חיידקי, של סטרפטוקוקוס A, סיבוך של נגיף השפעת. "אין לנו מילים לתאר את הכאב", הוא אומר, "הילד היה חולה עם שפעת כמה ימים. הלכנו לרופא שבדק אותו ואמר שהכל בסדר. החום שלו לא היה כל כך גבוה, והרופא אמר שרק צריך לתת לו תרופות להורדת חום".

לדבריו, מצבו של הילד השתפר במעט בימים שלאחר מכן. "השתלטנו על החום, הוא אפילו התחיל להרגיש יותר טוב וחזר לדבר קצת. אשתי נשארה איתו בבית והכל היה בסדר, חשבנו שביום ראשון הוא כבר יחזור לגן".

ואולם, כעבור יומיים החל מצבו להידרדר במהירות. "הוא פשוט כבה, ככה פתאום, כמו מפסק חשמל". הילד התמוטט בביתו. צוותי מד"א שהגיעו למקום פינו אותו לבית החולים וולפסון במצב קריטי. בבית החולים לא הספיקו כלל לבדוק אותו, וכבר בסמוך להגעתו נאלצו לקבוע את מותו.

המקרה הטרגי הוא מקרה המוות החמישי מסיבוכי שפעת שמדווח בעונת החורף הנוכחית. בחודש האחרון דווח על מותן של אישה בת 40, נערה בת 18, צעירה בת 13 ובת 5, שסבלה ממחלות רקע.  

בית החולים וולפסון (צילום: 27א')
בסמוך להגעתו נאלצו לקבוע את מותו|צילום: 27א'

"שפעת וסטרפטוקוקוס מסוג A הם שני גורמים משמעותיים לתחלואה, בייחוד בקרב ילדים", מסביר ד"ר אורי בלה, מנהל המרכז לבריאות הילד של הכללית במודיעין. ד"ר בלה לא טיפל במקרה הספציפי אך לדבריו, בעוד ששפעת היא מחלה נגיפית שחולפת במרבית המקרים ללא טיפול, סטרפטוקוקוס A הוא חיידק נפוץ שגורם לזיהומים בדרכי הנשימה העליונות, ובמקרים מסוימים עלול לגרום לזיהומים חמורים. "תחלואה בשפעת מגבירה את הסיכון לזיהום בסטרפטוקוקוס A, משום שהיא פוגעת בריריות דרכי נשימה, שמגנות עלינו מפני זיהומים, ומחלישה את מערכת החיסון שלנו". ד"ר בלה מציין כי סיבוכים אפשריים של סטרפטוקוקוס A, כוללים בין השאר דלקת ריאות, דלקות אוזניים, סינוסיטיס ודלקת גרון, ובמקרים נדירים החיידק עלול להוביל למוות. 

"תחלואה בשפעת מגבירה את הסיכון לזיהום בסטרפטוקוקוס A, משום שהיא פוגעת בריריות דרכי נשימה, שמגנות עלינו מפני זיהומים, ומחלישה את מערכת החיסון שלנו"

ד"ר אורי בלה, הכללית מודיעין

עלייה בשיעורי התחלואה הנשימתית

לפי ניטור משרד הבריאות, נגיפי השפעת הדומיננטיים לעונה זו הם שפעת A/H1N1, המכונה "שפעת חזירים", ושפעת B. "שפעת החזירים לא הייתה שכיחה בשנים קודמות, וייתכן שזה הגורם לתחלואה הקשה שאנחנו רואים השנה", אומר ד"ר בלה, ומדגיש כי ניתן להקטין את הסיכון על ידי התחסנות לשפעת, וכי גם כעת עדיין רצוי להתחסן. "ככלל, לשפעת אין טיפול תרופתי יעיל ואין צורך בטיפול אנטיביוטי, אך אם הילד חולה בשפעת והחום שלו נמשך, ובמקום להשתפר, מצבו רק הולך ומחמיר, כדאי לפנות להערכה אצל מומחה ברפואת ילדים, כדי לאבחן את הסיבוכים האפשריים ולתת טיפול אנטיביוטי".

לפי נתוני המרכז הלאומי לבקרת מחלות, המעודכנים נכון לשבוע שעבר, נמשכת העלייה בשיעורי התחלואה הנשימתית. מנתוני ניטור בקהילה עולה כי נמשכת מגמת העלייה בתחלואה דמוית-שפעת, שלראשונה העונה מוגדרת כ"גבוהה". עוד עולה מנתוני המלב"מ כי נרשמה עלייה בפניות בשל דלקת ריאות וזיהום בדרכי הנשימה עליונות. כמו כן, נצפתה ירידה בפעילות נגיף ה-RSV והמשך פעילות נמוכה של נגיף ה-hMPV, ששמו נקשר לתחלואה הנשימתית בסין.

מתחילת עונת תחלואת החורף דווח על 136 מאושפזי טיפול נמרץ/מוגבר מאומצי מעבדה לשפעת. במרבית המאושפזים עד גיל 18 זוהתה שפעת מסוג B, בעוד מרבית המאושפזים מעל גיל 18 זוהו עם שפעת מסוג A, כך לפי המרכז הלאומי לבקרת מחלות.