אזרחים רבים מאזור הדרום ואף ממרכז הארץ מתלוננים לאחרונה על יתושי ענק שמטרידים את מנוחתם, שעקיצותיהם גדולות, שורפות ומגרדות במיוחד.

ד"ר שי רייכר, מנהל אגף מזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה, מסביר כי מספר גורמים הקשורים ללחימה המתנהלת כעת, עלולים לגרום לעלייה בשכיחותם של מזיקים תברואיים שונים במספר אזורים בארץ. "שטחי טבע שהוסבו לאזורי התארגנות וכינוס של חיילים למשל, בדרך כלל אינם מיושבים, ולכן פעילות מוגברת של בני אדם בהם עלולה להביא גם להתפתחות מוגברת של יתושים ושל מזיקים תברואיים נוספים, שעוקצים יותר אנשים ומתרבים באזורים האלה. גם באזורי הלחימה עצמם, ישנן תנודות של הקרקע שיכולות לגרום לפעילות מוגברת של מכרסמים ושל חרקים, כדוגמת זבובי חול".

גורם נוסף שתורם להתרבות של מזיקים, בעיקר של זבובים ומכרסמים, קשור לדבריו, לפסולת שנותרה בקיבוצים שפונו בעוטף עזה. "ביישובים שפונו מתושביהם נותרו הרבה פגרים של בעלי חיים, והצטברה פסולת מהרפתות ומהלולים, שאפשרו למזיקים להתרבות, בעיקר מאחר שלא היה מי שיטפל בהם. מכיוון שזה הפך לשטח צבאי סגור, בשלבים הראשונים של המלחמה לא ניתן היה לספק מענה להצטברות הפסולת". כמו כן, הוא מציין רשויות אזוריות שנאלצו לקלוט אליהן תושבים רבים מאזורי לחימה, ונאלצו לתפעל מחדש את נושא התברואה האזורית, הפסולת והשפכים, כשהם מאכלסים אנשים בצפיפות משמעותית יותר.

התגברות יתושים - גם במרכז הארץ

עוד מציין הד"ר כי מזיקים תברואיים לא יכולים לעוף למרחק העולה על קילומטרים ספורים, ולכן באזור המרכז הסיבות להתגברות היתושים יכולות להיות אחרות. "לא התקבלה במשרד להגנת הסביבה אינדיקציה לעלייה משמעותית במספר היתושים באזור המרכז. עם זאת, ייתכן שיתושים גדולים יחסית, כמו יתוש הטיגריס האסיאתי, אשר עוקצים במרכז הארץ גם בשגרה, עוקצים בתקופה האחרונה מעט יותר. הסיבה לכך היא שהאוכלוסייה במרכז גדלה בגלל המפונים, מה שהוביל לעלייה פוטנציאלית במפגעים התברואיים. כלומר, גם במקרה הזה מספר גדול יותר של אנשים לצד פעילות תברואה פחות מוקפדת, מעודדים יותר מזיקים.

לדבריו, המזיקים העיקריים שקיים חשש לעלייה במספרם בימים אלה הם בעיקר יתושים. החשש הוא שהעקיצות המרובות יובילו למחלות כמו קדחת מערב הנילוס. "זבובי חול שנמצאים בעיקר בשטחי כינוס עלולים להעביר את מחלת הלישמניאזיס של העור מסוג 'שושנת יריחו'. זבובי הבית וזבוב הבשר בעיקר מתרבים בסביבת פגרים או צואה ועלולים להעביר לאדם מחלות, בעיקר דרך זיהום של מזון חשוף. כדי להתגונן מפניהם יש לשמור על סביבה נקייה והגיינית". גם מכרסמים שונים מתרבים יותר בתקופות כאלה והם עלולים להעביר מחלות בעיקר עקב מגע של בני אדם עם הפרשותיהם".

אישה מורחת קרם (אילוסטרציה: אימג'בנק / Thinkstock)
חשוב להיעזר בתכשירים דוחי יתושים|אילוסטרציה: אימג'בנק / Thinkstock

הפעולות שיסייעו למנוע עקיצות

ד"ר רייכר מציין שחשוב מאוד להקפיד על מספר פעולות פשוטות כדי למנוע התפשטות של המזיקים, ובעיקר של היתושים: "לא להשאיר מים עומדים, אלא לייבש ולנקז אותם, לתקן נזילות ולמנוע הזרמות מים מיותרות, להקפיד על לבוש ארוך (רצוי בצבע בהיר), להשתמש בתכשירים דוחי יתושים על חלקי גוף חשופים (בעיקר פנים, צוואר וידיים) ועל הבגדים. מומלץ למרוח תכשירים אלה מספר פעמים ביממה מאחר שיעילותם דועכת עם הזמן. ככל שישנים מחוץ למבנה, מומלץ לישון עם ביגוד ארוך ועם גרביים. כדאי להתקין רשתות על חלונות ועל דלתות של מבנים, ובעת שהייה בשטח פתוח מומלץ להשתמש בכילות".

 

המשרד להגנת הסביבה: "בימים קשים ומאתגרים אלו של לחימה, חשוב לשים לב למפגעים הסביבתיים אשר עלולים להיווצר עקב המצב החריג בכלל הארץ, ובעיקר בדרום. שמירה על סביבה נקייה ומסודרת עד כמה שניתן, והקפדה על כללי מיגון אישיים בסיסיים וזמינים, יסייעו להפחית את מפגעי המזיקים התברואיים ולשמור על בריאות הציבור", נמסר מהמשרד להגנת הסביבה. בכל חשד למפגע של מזיקים תברואיים בשטח הציבורי העלול להוות מטרד או מפגע לבני האדם השוהים במקום, יש לדווח על כך לרשות המקומית או לצבא. לשאלות או לפניות בנוגע למפגעים סביבתיים שאינם מטופלים על ידי הרשויות כראוי ניתן לפנות למשרד להגנת הסביבה: אגף מזיקים והדברה, מוקד הסביבה.