נעמי (שם בדוי), אישה כבת 74 תושבת גבעתיים, תובעת מאות אלפי שקלים מקליניקה ידועה לרפואת שיניים בתל אביב, לאחר שטיפולי השתלת שיניים שעברה על ידי בעל המרפאה, גרמו לה, לטענתה, נזקים קשים. טענות האישה מועלות בתביעה שהוגשה לאחרונה על ידי עורך הדין רן שפירא ממשרד עורכי הדין אלמוג שפירא.

לפי התביעה, נעמי פנתה לרופא השיניים לפני מספר שנים לצורך שיקום השיניים שבפיה. הרופא הציע לה טיפול מהיר ומתקדם בשיטה ייחודית. עוד צוין כי הרופא היה אמור להחדיר לכל לסת ארבעה שתלים, שאותם תאר כ"שתלים איכותיים אמריקאיים", ועל גביהם היה אמור להתקין בכל לסת 14 כתרי חרסינה איכותיים. לדברי נעמי, הוא הסביר לה, כי מדובר בהליך רפואי פשוט שבצדו הצלחה מובטחת.

נעמי אכן עברה אצל הרופא טיפול לעקירת כלל שיניה, והשתלת ארבעה שתלים בכל לסת, כולל הרכבת 14 כתרים.

אולם, לדברי עו"ד שפירא, לאחר שהחלה את שלב השיקום, מזון שאכלה נעמי נדחס בין הכתרים לבין השתלים, מה שככל הנראה גרם ללסתותיה להתנפח, והיא החלה לסבול מכאבים מציקים ובלתי פוסקים.

כשהיא כאובה ומאוכזבת, נעמי הגיעה אל הקליניקה אחת למספר שבועות והתלוננה על כאבים ודלקות. הרופא אומנם ניקה את הכתרים, וחיזק אותם שוב ושוב, אך למרות תכיפות הטיפולים, מצב הפה של נעמי רק הלך והחמיר.

כעבור כשלוש שנים, נסדקו הכתרים ונפלו משיניה. נעמי הגיעה לקליניקה כדי שיורכבו לה כתרים חלופיים, אך אז התברר לה כי הרופא הלך לעולמו במפתיע.

נכלל בביטוח: טיפולי שיניים לילדים (צילום: rf123.com, Claudia Otte)
צילום: rf123.com, Claudia Otte

לפי המוצג בתביעה, נעמי ביקשה לקבל לידיה את תיקה הרפואי, כדי שיסייע לרופאי השיניים המטפלים בה, אך לתדהמתה, בקליניקה סירבו לבקשתה.

הכתרים היו זולים ולא איכותיים

בשלב זה החליטה נעמי המתוסכלת לפנות לרופאי השיניים הפועלים במסגרת קופת החולים שאליה היא משתייכת. שם נמסר לה כי הכתרים שהורכבו על שיניה כלל אינם כתרי קבע מחרסינה, אלא כתרים זמניים וזולים העשויים מחומר פלסטי (אקריל). רופאי הקופה הסבירו לה, כי בשל השימוש בחומר הזול והשימוש הממושך, הכתרים נסדקו והתפרקו, וגרמו לזיהומים.

כמו כן, נאמר לה כי טיפולי ההשתלה שאותם עברה, נעשו ברשלנות רבה וכתוצאה מכך אין מנוס מעקירתם, ולבצע טיפולי השתלה מחודשים, תוך עיבוי הלסת באמצעות תחליפי עצם.

לתדהמתה, מחיר הטיפולים המשקמים שהוצעו לה היה גבוה אף יותר מזה ששילמה לרופא המנוח. נעמי, שנסמכה על הכנסה זעומה מכספי הפנסיה, הבינה כי לא תוכל לממן מכיסה טיפולים כל כך יקרים.

משהבינה שהולכה שולל, החליטה נעמי להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית. אל התביעה צורפה חוות דעת של פרופ' שלמה ברק, מומחה לניתוחי פה ולסת.

חוות הדעת הוכיחה רשלנות

פרופ' ברק בדק את התובעת, ומצא כי רבים מהשתלים שנשתלו בפיה סובלים מאובדן עצם משמעותי, דבר העלול לגרום לחוסר יציבות ואף לנשירת השתלים. לדבריו, שניים מהשתלים נשתלו בסמיכות רבה מדי והם נוגעים אחד בשני, והדבר עלול ליצור סיבוכים רבים.

בנוסף, מצא פרופ' ברק, כי התובעת סובלת מהתנפחות חריגה של החניכיים (היפרפלזיה). התנפחות זו יכולה להיגרם מדלקת או מגירוי מכני ולהקשות על שמירת היגיינת הפה, דבר העלול לגרום ללחצים לא טבעיים על העצם שמסביב, להחלשת השתלים ולהגברת הסיכון לאובדן עצם. יתרה מכך, הוא מצא כי רוב הכתרים מאקריל התפרקו ונשרו, ועימם גם שן תותבת אחת שנשברה. הדבר גורם לקושי בלעיסה, בדיבור ולפגיעה אסתטית.

לדברי הפרופ', כתרים העשויים מאקריל הם הרבה פחות איכותיים מכתרי חרסינה. במהלך הזמן כתרים אלה נשחקים, מתפוררים ונשברים. לדבריו, הרופא המנוח עשה שימוש בהם, בניגוד להבטחתו לכתרי חרסינה שעליהם שילמה התובעת ממיטב כספה.

עוד הוא מציין כי כתוצאה מביצוע לקוי של הכתרים שהביאו לדחיסת מזון מתחתם התפתחו דלקות בעצם סביב השתלים, ולכן יש צורך בטיפול משקם שעלותו עומדת על כ-230 אלף שקלים.

לפיכך, הגיש בימים אלה עורך הדין רן שפירא תביעה לפיצויים בגין רשלנות רפואית, בשמה של נעמי, נגד הקליניקה שבבעלות הרופא המנוח. בתביעה הוא מבקש מבית המשפט להורות לקליניקה לפצותה על כל נזקיה, עד הסכום המקסימלי שבסמכותו (2.5 מיליון שקלים).

התביעה הוגשה לביהמ"ש השלום בתל אביב. טרם הוגש כתב הגנה.

עו
צילום: גולן קריאו