עשרה אחוזים מהאוכלוסייה סובלים מריפלוקס, כך עולה מנתוני ה-CDC בארה"ב. המחלה הנפוצה המעיבה על איכות החיים מטופלת לרוב בשינוי אורחות חיים או נטילת תרופות, אך בחלק מהמקרים אלה לא יסייעו, וההערכה היא כי שני אחוזים מהסובלים ממחלת ההחזר הקיבתי-הוושטי ייאלצו לעבור ניתוח לטיפול בבעיה.
לראשונה בישראל בוצעו בבית החולים רמב"ם ניתוחים לטיפול בריפלוקס באמצעות טכנולוגיה חדשנית המערבת שימוש בשרשרת מגנטית ומאפשרת למטופלים פתרון מכני שדומה למנגנון הטבעי שקיים בגופנו. הניתוחים, שלושה במספר עד כה, בוצעו במטופלים בשנות ה-30, ה-50 וה-70 לחייהם, שסבלו במשך תקופה ארוכה מריפלוקס שהשפיע משמעותית על איכות חייהם, ללא תגובה לטיפול התרופתי.
"הניתוח החדש מיועד בדיוק למטופלים כאלה", מבהיר פרופ' אחמד עסליה, מנהל המערך לכירורגיה כללית בקריה הרפואית רמב"ם ומומחה לכירורגיה של מערכת עיכול עליונה, "אנשים הסובלים ממחלת הריפלוקס הקיבתי-ושטי שאינם מגיבים לטיפול תרופתי ושתנועתיות הוושט שלהם תקינה".
>> מה גורם לריפלוקס ומה עושים עם זה?
לדבריו של פרופ' עסליה, הפתרון התרופתי הוא לא תמיד המיטבי, ובמקרים מסוימים האפשרות הניתוחית היא הטובה ביותר: "ישנם רבים שנותרים תלויים בתרופות במשך שנים רבות, למרות שהן לא משפרות את מצבם. לנטילת תרופות לאורך שנים יש השלכות רחבות, בייחוד במטופלים צעירים. נוסף לכך, טיפול לא מתאים לריפלוקס יכול להוביל לא רק לפגיעה באיכות החיים, אלא גם להתפתח לסרטן הוושט".
כאמור, חלק ממטופלים הסובלים מריפלוקס מופנים לפתרון ניתוחי. בניתוח שהוצע עד כה לקבוצה הזו התמקד ההליך הכירורגי בחיזוק הסוגר בוושט התחתון על ידי ניוד חלקה העליון של הקיבה ויצירת קפל של הקיבה (פונדופליקציה) סביב הוושט. הניתוח החדש קצר יותר, כרוך בפחות סיבוכים תוך ובתר-ניתוחיים ועם יעילות גבוהה מאוד בשליטה על הריפלוקס מיד אחרי הניתוח ולאורך זמן.
מניעת הריפלוקס בלי להפריע לבליעה
"בשיטה החדשה מניחים צמיד המורכב מחרוזים מגנטיים ונועלים אותו סביב הושט התחתון במפגש עם הקיבה", מסביר פרופ' עסליה, "כך מגבירים את הלחץ הבסיסי בסוגר הוושטי התחתון, מה שמונע את הריפלוקס בלי להפריע לבליעה. בעת הבליעה, תנועתיות הוושט פותחת את הצמיד, וברגע שהאוכל או השתייה עוברים לקיבה הוא נסגר חזרה. הצמיד משמש מעין שסתום ומדמה את התנועה הטבעית שהיתה ונפגעה".
הניתוחים מבוצעים על ידי צוות רב-תחומי, ובשיתוף פעולה בין מומחי כירורגיה כללית וגסטרו. המנותחים הראשונים שעברו את ההליך החדשני בארץ בשבועות האחרונים כבר מדווחים על שיפור במצבם. "מעבודות שאנחנו מכירים במרכזים הרבים שמבצעים את ההליך בעולם, מדברים על אחוזי הצלחה של כ-90 אחוז בניתוחים הללו", מציין הפרופ', "גם המטופלים שלנו מרגישים מצוין ומראים כבר תוצאות טובות. אנחנו שמחים לאמץ טכנולוגיות שמיטיבות עם המטופלים ומציעות להם פתרונות שמתאימים להם ויכולים לשפר את חייהם".