אחיות יקבלו סמכויות של רופאים במסגרת תפקיד חדש במערכת הבריאות: אחות מומחית (nurse practitioner). משרד הבריאות ונציבות שירות המדינה החליטו על פתיחת התפקיד החדש, שכבר קיים במדינות רבות באירופה, בקנדה ובארה"ב.
לאחות המומחית, שעוברת הכשרה קלינית שנמשכת שנה, הכוללת לימודי רפואה והכשרות ליד מיטת החולה על ידי רופאים מומחים, מואצלות סמכויות ייחודיות שעד כה היו בידי רופאים בלבד. בין הסמכויות החדשות: התקנת צנתרים, תפירת פצע, הזמנת ייעוצים רפואיים, שליחת בדיקות דימות, החלטה על התחלת טיפול בחמצן, ואפילו החלטה על התחלה והפסקה של טיפול תרופתי.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
המהלך הוא חלק מההתמודדות של עולם הרפואה עם תחומים שהרפואה המסורתית לא הגיעה אליהם, וגם נועד "להוריד" מהרופאים מטלות שעד כה רק הם ביצעו, אך גם בעלי מקצועות בריאות אחרים יכולים לבצע. התחומים שבהם יפעלו אחיות מומחיות הם גריאטריה, טיפול תומך (למשל בהוספיס), סוכרת, פגים, פנימית, כירורגיה ורפואה ראשונית. בניגוד לאחיות, הכפופות למנהלת הסיעוד במחלקה, האחיות המומחיות יהיו כפופות מקצועית למנהלי המחלקה.
נכון לסוף 2014, הוכשרו 19 אחיות מומחיות בגריאטריה שכבר עוסקות במקצוען. הן הוכשרו במסגרת פיילוט שהוכתר כהצלחה, והביא להחלטה להרחיב את התפקיד לתחומי רפואה נוספים.
>> עוד ב-mako בריאות:
שעירים? כנראה שאתם בריאים יותר
תתפלאו: מה המשקה שכדאי לשתות אחרי אימון גופני
ילד הפרפר: "אני חולם על יום ללא כאב"
בנוסף, הוכשרו 50 אחיות מומחיות בתחום טיפול תומך (פליאטיבי), ובקרוב יוכרו 25 אחיות מומחיות בתחום הסוכרת. בשבועות הקרובים מתוכננים להיפתח שני קורסים לאחיות מומחיות בתחומי כירורגיה ופגים, כאשר בכל קורס יהיו כ–20 סטודנטים.
לדברי ד"ר שושי ריב"א, אחות ראשית ארצית וראש מינהל הסיעוד במשרד הבריאות, "זה מהלך גדול, שעושה כמה דברים - קודם כל פותח תפקיד חדש במערכת הבריאות, שיושב בין האחות המוסמכת הבכירה לבין הרופא המומחה, כאשר בחלק מהתפקידים יש חפיפה עם התפקידים של רופא מתמחה. בנוסף, זה נותן מענה חדש לחולים, ועונה על צרכים של חולה שלא נמצא במצב אקוטי דחוף, וצריך לעבור תהליך ארוך של טיפול מתמשך עד שיגיע לאיזון מוחלט ולחזרה לחיים.
איך לנסוע לחו"ל בקיץ הקרוב בלי לשלם יותר מדי
סוכני הנסיעות דורשים 600 אלף דולר ממשרד התיירות