התפרצות קדחת מערב הנילוס בישראל השנה שנחשפה לראשונה ב-mako בריאות, הייתה מהגבוהות שתועדו באזור בעשרים השנה האחרונות. לפי משרד הבריאות, מתחילת שנת 2024 ועד אמצע ספטמבר אובחנו בנגיף כ-913 חולים, ו-70 נפטרו כתוצאה מהמחלה. בשבועות האחרונים מדווחים במערך מודיעין בריאות של משרד הבריאות כי בשלב זה התחלואה נמצאת ברמה נמוכה ויציבה. 

הנגיף, שמועבר לבני אדם באמצעות עקיצות יתושים הנגועים במחלה, לרוב גורם למחלה קלה דמוית שפעת, הכוללת חום, כאב ראש, כאבים בשרירים ובפרקים; ולעיתים פריחה, כאבי עיניים, בחילה ושלשול. חלק מהחולים עלולים לסבול גם מבעיות נוירולוגיות, וביניהן דלקת קרום המוח או פגיעה בעמוד השדרה.

לאחרונה אושפז בבילינסון גבר בן 44 בעקבות תסמין נוסף ונדיר של הקדחת: פריקרדיטיס – דלקת בקרום הלב. ד״ר שרון שמואלי, מומחית ברפואת משפחה במכבי שירותי בריאות בפרדס חנה כרכור, מספרת כי מדובר בגבר בריא ללא מחלות רקע שהגיע למרפאה תוך שהוא סובל מכאבים חזקים מאוד בחזה, שמקרינים לאזור הכתפיים, השכמות והצוואר. לדבריה, הוא לא הצליח להתיישב וסבל מכאבים גם בזמן הנשימה. "תחילה חשדנו שמדובר באירוע לבבי, אבל המדדים, וכן בדיקת האק"ג שביצענו, היו תקינים", היא מתארת.

בשל העובדה שהמטופל המשיך לסבול מכאבים חזקים, הוחלט במרפאה להפנותו באופן מיידי לבית החולים הקרוב לאזור מגוריו, שם אושפז ועבר בדיקות מקיפות. "הם ביצעו המון בדיקות, כולל אקו-לב, אבל גם בהן לא נראו ממצאים חריגים", מציינת הד"ר. עם זאת, היא מציינת כי בבדיקות הדם התגלו ערכים גבוהים שהעידו על דלקת בגוף, והמטופל המשיך לסבול גם מחום. בשלב זה החליטו בבית החולים לבצע בדיקות דם גם לצורך זיהוי נגיפים שונים, לרבות קדחת מערב הנילוס.

כמה ימים לאחר מכן, לאחר שנשללו עדויות למצבים רפואיים שונים - הוחלט לשחררו מבית החולים. ד"ר שמואלי מספרת שבשלב זה טרם התקבלה תשובת המעבדה לגבי נוכחות של קדחת הנילוס, אך הצוות הרפואי לא חשד שבכך מדובר.

האבחון הנדיר 

כיוון שלדבריה המטופל המשיך לסבול מכאבים חזקים, הוא שב למרפאתה. "לנוכח העובדה שהתסמינים נמשכו, ולאחר התייעצות עם קרדיולוג במכבי ורופאים במחלקה הפנימית, חשדנו כי מדובר בדלקת קרום הלב. בעקבות כך, הוחלט להפנות את המטופל לבית החולים בילינסון, והוא אושפז שם במחלקה הקרדיולוגית. בדיקות נוספות שנעשו אישרו לבסוף את החשד כי הוא אכן סובל מפריקרדיטיס - דלקת קרום הלב.

יתושים (צילום: mycteria, ShutterStock)
הנגיף מועבר ע"י יתושות הנגועות בו|צילום: mycteria, ShutterStock

הד"ר מסבירה כי מדובר בדלקת קשה לזיהוי ואבחון באמצעות רגילות, כמו אקו לב למשל, מאחר שהיא אינה גורמת לבעיה ממשית בלב. הבעיה, לדבריה, היא במערכת החיסון שתוקפת בטעות את האזור וגורמת לדלקת, ובעקבות כך לכאבים קשים. לרוב, כמו גם במקרה הנוכחי, האבחנה מתבססת על התסמינים הקליניים ובהתאם לדיווח של המטופל.

לדברי ד"ר שמואלי, הטיפול בדלקת קרום הלב הוא ממושך וכולל טיפול בסטרואידים, תרופות אנטי-דלקתיות וקולכיצין. היא מציינת כי מצבו של המטופל בן ה-44 מוגדר כעת טוב. "הוא שוחרר מבית החולים לאחר כשבוע. מצבו השתפר מאוד, הוא עדיין סובל מכאבים מקומיים אבל חזר לתפקוד מלא ורגיל".

כמעט חודשיים חלפו עד שהתקבלו תוצאות בדיקות הדם שהעידו למרבה ההפתעה כי המטופל אכן חלה בקדחת מערב הנילוס, מה שהביא למסקנה כי הוא סובל מדלקת קרום הלב - תסמין נוסף ונדיר של הנגיף. "להערכתנו זה המטופל הראשון בישראל שסובל מסיבוך כזה כתוצאה מהתחלואה בנגיף. בדרך כלל הסיבוכים המוכרים של קדחת מערב הנילוס מתבטאים בדלקת קרום המוח או בפגיעה בגפיים, אבל במקרים נדירים הוא עלול לפגוע גם בלב, בדומה לווירוסים אחרים שגם הם מקושרים לדלקת קרום הלב או לשריר הלב", מסבירה ד"ר שמואלי.

לסיכום היא מבהירה: "חשוב שמי שחווה כאבים כאלה בחזה, במקביל לחום ולתסמינים דמויי שפעת נוספים, ייגש לבדיקה כמה שיותר מהר, על מנת לקבל טיפול מתאים".