מאבק הרופאים המתמחים נמצא בשיאו, כאשר ברקע ישנה מצד אחד ירידה במספר המאושפזים במחלקות הקורונה וכביכול ירידה בעומס. אולם מה שפחות רואים בכותרות זה את החזרה לשגרת בתי החולים, הנתונים שמלמדים אולי הכי הרבה על העומס החריג איתו מתמודדים בתי החולים והמשמרות הארוכות של הרופאים המתמחים, הם הניתוחים שאינם בחירום. בתי החולים ומרפאות החוץ הרפואיות נמצאים בחזית מחאת המתמחים אשר מלינים, בין היתר, על המתנה ועומס בלתי סביר של מטופלים.
חברת התקשורת אומניטלקום, שמספקת שירות מרכזיות וקול סנטרים המנהלת בפועל את מערך תזכור התורים במרבית בתי החולים וקופות החולים במדינת ישראל. מדווחת על עלייה של עשרות אחוזים בתזכורי התורים שהיו בשפל עם פרוץ מדיפת הקורונה וכעת נמצאים בשיא חדש. תזכור התורים נחשב למדד אמין בכל הקשור לעומס השגרתי בבתי החולים. מדובר במוקדים אשר יוזמים פניית תזכורת לכל מי שנקבע לו ניתוח מה שנמצא תחת אחריותם ומכאן היכולת לבנות ממד אמין.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
החזרה לשגרה יוצרת עומס
על פי הנתונים, ניתן לראות כי בתקופת הגל הראשון של מגיפת הקורונה (מרץ –אפריל 2020) העומס על מרפאות החוץ היה בשפל. הסיבה לכך היא, ככל הנראה, כי החולים נמנעו מלפקוד את בתי החולים בשל החשש מהידבקות בקורונה ולכן רבים העדיפו לדחות את הטיפול הרפואי עד אשר יתבהר המצב. ניתן לראות שמחודש מאי 2020, מתחילה עלייה הדרגתית אשר מתייצבת על הרף הגבוה שהיה בטרם פרוץ מגפת הקורונה, ובהמשך הגרף נוסק ומגיע לשיא שנמשך עד ימים אלה – ימי מחאת המתמחים. על פי נתוני החברה מדובר בעלייה אדירה של 90 אחוזים.
אנו עדים למה שמכונה "צוואר בקבוק" – מצב שבו כל המטופלים שלא הגיעו בשלב הראשון של המשבר, הגיעו בתקופה שלאחר מכן ואליהם הצטרפו מטופלים חדשים כמובן, כך למעשה נוצר עומס בלתי סביר שמשפיע על זמני ההמתנה הקיצוניים, דבר המגביר את הלחץ על הצוותים הרפואיים ומכאן גם מהווה זרז נוסף למחאת המתמחים.
רוני שטמלר, מנכ"ל אומניטלקום, שמפעילה מערכות ומוקדים טלפוניים אוטומטיים לתזכורי תורים למרבית בתי החולים וקופות החולים בארץ אמר כי "בגל הראשון, שלווה בסגר, חווינו עצירה מוחלטת בפעילות השגרתית של תזכורי התורים לרפואה האמבולטורית. עם התפתחות הקורונה והלמידה לחיות לצידה ראינו מגמה של עליה בכמות תורים אלו, לצד כמות מוגברת של פעילות בתחום הקורונה.
אם בתחילת המגיפה חווינו אחוז גבוה של דחיית מועדי התורים או ביטולם, כלומר שהישראלים הדירו רגליהם, כיום אנחנו רואים חזרה מלאה לשגרה מבחינת כמות התורים ואחוזי אישורם, ברפואה האמבולטורית. ניתן להסיק שהתוצאות והעליה המשמעותית יוצרת עומסים בבתי החולים, שחזרו לתפקוד מלא ברפואה האמבולטורית לצד תוספת של מחלקות קורונה. ניכר שעם ישראל למד לחזור לשגרה לצד הקורונה".