המדוזות חזרו: כמדי שנה בחודשי הקיץ המדוזות מגיעות לביקור בחופי ישראל. לפי מפת המדוזות באתר "מדוזות בעם", שמתבסס על דיווחי המתרחצים, נראה כי קיים ריכוז גבוה במיוחד של מדוזות בחופי תל אביב ובת ים.
בסוף השבוע האחרון הגיעה לחוף הצוק בתל אביב גלי בת ה-8 עם משפחתה. לאחר כמה דקות של בילוי במים התלוננה על תחושה לא נעימה של שריפה בכתף, אולם על גופה לא נראה כל סימן. סבה, ששהה עמה בחוף הים באותם רגעים, מספר כי "זמן קצר לאחר שגלי יצאה מהמים, הבחנו בכווייה אדומה גדולה בכתף שלה, בזרוע ובגב". הוא מוסיף כי לאחר שטופלה במשחה נגד כוויות, האדמומיות חלפה, והופיעו סימנים שנראים כמו חתך בעור. מבלים נוספים בחופי תל אביב שעמם שוחחנו, מספרים אף הם על מים צורבים, ורבים מהם מציינים כי הבחינו במדוזות קטנות לאורך החוף, העונות לתיאורה של המדוזה מסוג "חוטית נודדת".
"בשבועות האחרונים אנחנו רואים נחיל מדוזות שנע מאזורי אשקלון ואשדוד לכיוון צפון", מסביר פרופ' דרור אנג'ל, מהחוג לציוויליזציה ימיות באוניברסיטת חיפה. לדבריו, מדובר בתופעה שכיחה בחודשי הקיץ החמים. לדבריו, המדוזות הנפוצות ביותר הן מסוג "חוטית נודדת', ובחופים הדרומיים ניתן להבחין גם במדוזות כחולות. "הן נקראות 'מדוזה כחולת שוליים', והצריבה שלהן לרוב יותר קלה מהצריבה שנגרמת על ידי ה'חוטית הנודדת'".
בניגוד לשנים קודמות, הוא מסביר כי תופעת ה"מים הצורבים" שעליה מדווחים מתרחצים, אירעה השנה מוקדם מהרגיל. "אנחנו פוגשים השנה במדוזות שנשארו בחופים עוד מהחורף, יחד עם נחילי מדוזות חדשות שנמצאות בשלבי גדילה, ובעקבות כך גם רואים מדוזות בגדלים שונים. ככל הנראה, אותן מדוזות שהופיעו בחורף נמצאות כעת בשלב מתקדם יותר, שבו הן מתות ומתפרקות, תוך שהן נסחפות לחוף. תאי הצריבה שמשתחררים מהזרועות שלהן, גורמים לתופעת המים הצורבים".
מה עושים במקרה של צריבה ממדוזה?
ד"ר עבדאלהדי פרוג'י, המנהל הרפואי של טרם ומומחה לרפואה דחופה, מסביר כי ההמלצה החשובה ביותר במקרה שכזה, היא לא לשפשף את האזור הפגוע. "על מנת לצמצם את הפגיעה יש להסיר מהעור את חלקי המדוזה, מפני שהם עדיין נושאים ארס. אין לעשות זאת בידיים חשופות אלא בעזרת מקל או שקית פלסטיק, תוך שטיפת המקום במי ים ולא במים מתוקים, העלולים לגרום להחמרת הצריבה. רק לאחר שהמקום שטוף היטב במי הים, יש לשטוף את המקום במים זורמים במשך כמה דקות".
בניגוד לדעה הרווחת, הד"ר מציין כי אין לשפוך חומץ, אלכוהול או שתן על הצריבה. כמו כן, הוא מציע להגיע לתחנת עזרה ראשונה בחוף הים או למוקד סיוע רפואי. "חשוב לציין שמרבית המקרים הם קלים ובמקום הכווייה עשויות להתפתח שלפוחיות שייעלמו כעבור מספר ימים. עם זאת, במקרים חמורים ומאוד נדירים עלולים להופיע תסמינים חמורים כגון: קשיי נשימה, חולשה או נפיחות חריגה במקום הצריבה ובגרון. במקרים אלה יש לגשת מיד לבית החולים או להזעיק אמבולנס".