שוב זה קורה: נועם (שם בדוי), 8, חזר הביתה מבית הספר והתלונן על כאבי בטן חזקים. אמו מספרת שבשל אופי הכאב החריג החליטה לנסוע איתו מיידית למרכז רפואי מאיר מקבוצת כללית.
ד"ר הדס יחיעם, רופאה בכירה במחלקה לרפואה דחופה ילדים שקיבלה אותו, מספרת שבנוסף לכאבי בטן הוא סבל מהקאות. "האם סיפרה כי הוא אכל כמות גדולה של סוכריות גומי והחשד הראשוני שעלה היה חסימת מעיים", היא מציינת. "כאשר ראינו שהטיפול שקיבל אינו מקל את הכאב, ואחרי שבשיחה עם אמו היא שיתפה כי לעיתים הוא נוהג להכניס חפצים לפיו, החלטנו לשלוח אותו לצילום רנטגן".
שם, בצילום, נחשפה הסיבה שגרמה לכאב הנוראי – 10 מגנטים שבלע הילד, אשר התמקמו במעי שלו. אמו מספרת כי כשנועם היה בלימודים הוא שיחק עם ילדה שהביאה את המגנטים לבית הספר. "בעת המשחק הוא הכניס את המגנטים לפה ובלע אותם".
ד"ר גנדי בוקלן, מומחה במחלקת כירורגיית ילדים במאיר אשר ניתח את נועם, מספר על הטיפול המהיר שהציל אותו: "לאחר שראינו בצילום הרנטגן את שרשרת המגנטים במעי, הוחלט להכניסו לניתוח דחוף. במהלכו, מצאנו חור בין הלולאות של המעי שנגרמו על ידי המגנטים שנמצאו בלולאות שונות של המעי (פיסטולה), במהלך הניתוח הוצאנו את המגנטים וסגרנו את החור שנוצר".
תופעה שכיחה ומסוכנת ביותר
ד"ר יחיעם מבהירה כי בליעת מספר מגנטים מסוכנת מאוד: "כאשר המגנטים נפרדים זה מזה בתוך המעיים, כל אחד מהם עלול להימצא במקום אחר במעי, ולהדביק לולאת מעי אחת לשנייה. כך הם עלולים לגרום לנמק של דופן המעי ואפילו לנקב בדופן ובהמשך לזיהום מפושט בחלל הבטן".
ד"ר יחיעם וד"ר בוקלן מציינים כי "בליעת מגנטים על ידי תינוקות וילדים היא בעיה שכיחה בעיקר בגילי שנה עד שלוש, אך הם מתרחשים גם בקרב ילדים גדולים יותר. עוד הם ממליצים להעניק תשומת לב מרבית לילדים הנוטים להכניס לפיהם חפצים, מכיוון שמתוך סקרנות הם עלולים לבלוע מגנטים או חפצים קטנים אחרים. "חלק מהמגנטים, בעיקר אלו המשמשים כמשחקי משרד למבוגרים, הם בעלי כוח משיכה חזק במיוחד ומאוד חשוב להרחיקם מהישג ידם של ילדים ותינוקות, ובוודאי למנוע הכנסתם לגני ילדים ומוסדות חינוך", מזהירים המומחים.
גם אמו של נועם מבקשת להעביר מסר "חשוב שהורים יידעו שלא מדובר במשחק שמיועד לילדים. בבתי ספר ובגני ילדים צריכים לשים לב לכך, להבין שמדובר במשחק מאוד מסוכן ולאסור על הכנסתו".