הקורונה עדיין כאן: אף שהנתונים הרשמיים של משרד הבריאות מעידים על רמה נמוכה ויציבה של תחלואת קורונה, במרפאות הקהילה דווקא מדווחים על עלייה בתחלואה בכל הגילים, הניכרת בשבועות האחרונים.
בתוך כך, חולים שעמם שוחחנו מספרים על תסמיני מחלה מגוונים - החל מעייפות מתמשכת וכאבי שרירים ועד כאבי בטן ושלשולים. "מרגישה כאילו דרסה אותי משאית", מתארת סיגל מתל אביב את הימים האחרונים שבהם כמעט לא קמה ממיטתה. לדבריה, החלה להרגיש ברע כבר ביום חמישי האחרון. "לאורך כל הסופ"ש הייתי סבלתי מתחושה לא טובה שכללה בעיקר צינון ונזלת. ביום שני כבר חזרתי לעבודה כי הרגשתי טוב יותר, אבל חזרתי הביתה גמורה ואז התחילו גם כאבי בטן קשים מלווים בשלשולים. חשבתי שאולי זאת שפעת, אבל החלטתי לעשות בדיקת קורונה וגיליתי שאני באמת חולה בזה".
פרופ' אמנון להד, מנהל המחלקה לרפואת המשפחה של הכללית במחוז ירושלים, מציין כי פגש בחולים רבים בשבוע האחרון. מה שמסביר, לדבריו, את נתוני התחלואה הנמוכים שמדווחים למשרד הבריאות היא העובדה שלא כל החולים מודעים למחלתם. "מי שיש לו תסמינים מתאימים ונבדק, יוצא בדרך כלל חיובי, אבל אחרים לא נבדקים כלל, ולכן הם לא מודעים לכך שחלו בקורונה וזה לא מדווח לרופא".
החדשות המעודדות: לרוב מדובר במחלה קלה
עם זאת, הפרופ' מרגיע ומציין כי למרות העלייה בתחלואה הכללית בציבור, במרבית המקרים מדובר במחלה קלה. "כמעט לא ראיתי חולים עם סיבוכי מחלה, ולאחרונה אף פגשתי במספר מטופלים בני שמונים ומעלה שחלו בקורונה והסתדרו יפה. חולה נוספת בגיל מבוגר הגיעה לאשפוז, אך שוחררה במצב טוב תוך יומיים. נראה שהשילוב של מבוגרים מחוסנים והעובדה שהזן הנוכחי קל יותר, מגן עלינו". למרות זאת, הוא מדגיש כי החיסון אינו מגן בהכרח מפני הדבקה, אלא בעיקר מפני תחלואה קשה. "בסופו של יום נראה שהקורונה כאן כדי להישאר ואנחנו צריכים לחיות לצדה", אומר הפרופ'.
גם במכבי שירותי בריאות מזהים עלייה בתחלואת קורונה, בנוסף לווירוסים וירליים המוכרים בתקופה שלקראת החורף. ד״ר אילן יהושע, מנהל המחלקה הדרומית ברפואת משפחה, במכבי שירותי בריאות, מחוז הדרום, מציין כי התסמינים הרווחים בקרב החולים הם: חום, צינון, חולשה כללית, כאבי ראש ושרירים ואף כאבי בטן ושלשולים. אובדן חוש הטעם והריח פחות שכיחים כעת לדבריו. "חשוב להדגיש כי שמירה על היגיינה וכללי הזהירות המוכרים, תנמיך את סיכויי ההדבקה. אם תסמינים אלו מחריפים או שהמטופל נמנה עם קבוצת סיכון, יש לפנות לאבחון וטיפול על ידי רופא המשפחה".
בדוח השבועי של מכון דוידסון, דווח על וריאנט חדש של הקורונה, XEC, המתפשט כעת בעולם. הוא התגלה לראשונה בגרמניה ביוני, וכעת מאיים להדיח את הווריאנט המידבק והנפוץ הנוכחי, המכונה KP.3.1.1. חיסוני הקורונה החדשים הצפויים להגיע בקרוב תוכננו נגד וריאנט KP.2, שקדם ל-KP.3.1.1 והם אמורים להיות יעילים גם נגדו, ובתקווה - גם נגד ה-XEC החדש.
בישראל, כאמור, לפי הנתונים הרשמיים במערך מודיעין הבריאות, המחלה יציבה כעת וברמות נמוכות, לפחות לפי הדיווחים הרשמיים. מספר הנפטרים בישראל מאז פרוץ המגפה עומד על 13,135.