יוסי, (שם בדוי), בן 50 אב ל-5 ילדים נפטר מקורונה בגלל רשלנות רופאי בית חולים הלל יפה – כך עולה מתביעה שהוגשה בשבוע שעבר נגד משרד הבריאות, על סך למעלה מ-2.5 מיליון שקלים. התביעה הוגשה ע"י בני משפחתו לבית המשפט המחוזי בחיפה, באמצעות עו"ד אייל בן ישי המתמחה בתביעות בגין רשלנות רפואית.
לפי המתואר בתביעה, בספטמבר 2020, תקופת מגפת הקורונה, יוסי הופנה על ידי רופא המשפחה בקופת החולים לחדר המיון של הלל יפה, לאחר שאיבחן כי נדבק בקורונה. שם, בבית החולים הוא אובחן עם קוצר נשימה וחרחורים, חום גבוה ודלקת ובצילום חזה הודגמו גם הצללות בריאות. למרות הסימפטומים הללו, הוא הוגדר כחולה "קל" הנזקק להשגחה בלבד, ואושפז ללא טיפול או תמיכה נשימתית במחלקה הזיהומית של בית החולים.
עוד צוין בתביעה כי יומיים לאחר שיוסי הגיע למיון בבית החולים, הוא הועבר ליחידה לטיפול נמרץ נשימתי אך שם טופל רק במשככי כאבים סטנדרטים ובנוזלים, אף שהתלונן על תחושת חנק. שעות אחדות לאחר שהועבר לטיפול נמרץ מצבו הידרדר והוא החל לקבל חמצן ורק לאחר שהסתבר כי מצבו הנשימתי קריטי הוא חובר למכשיר הנשמה דרך הפה.
חמישה ימים לאחר שהגיע להלל יפה, יוסי הועבר לבית החולים איכילוב, שם חובר לראשונה למכשיר אקמו המחליף את פעולת הלב והריאות. אולם, במהלך האשפוז הוא סבל מכשל רב-מערכתי, וחרף ניסיונות החייאה, שכללו ניקוז ריאה ופתיחת בטן - נקבע מותו.
לפי חוות דעת של מומחה – המוות יכול היה להימנע
בחוות דעת של מומחה במחלות ריאה, שצורפה לתביעה, נקבע כי מקרה המוות המצער יכול היה להימנע בסבירות גבוהה ביותר, אם רק היה החולה מקבל טיפול נכון ומקובל. לטענתו, כשיוסי הגיע להלל יפה הוא נבדק על ידי רופא מתמחה, שקבע עבורו טיפול בלי להתייעץ עם רופא מומחה, בניגוד לנהלים ולממצאים. עוד קבע כי בית חולים הלל יפה התרשל, בין היתר, מאחר שבניגוד להנחיות משרד הבריאות, הרופא המתמחה קבע ללא התייעצות עם רופא מומחה, כי אין צורך בטיפול תרופתי או נשימתי תומך. במצב תקין, היה על הצוות להורות על מתן טיפול אנטי-וירלי וטיפול נשימתי תומך, כבר בשלב זה, מה שהיה מונע, לפי דעתו, את הדרדרות מצבו ואת מותו של יוסי.
הוא ציין כי גם לאחר שתועדה התדרדרות במצבו, ההנחיות היו שגויות כאשר החולה טופל רק באמצעות משככי כאבים ונוזלים. לדעתו, מתן טיפול מתאים במועד, עוד בטרם התדרדר מצבו, יכול היה לשפר את מצבו הנשימתי, ובסבירות גבוהה גם למנוע את ההידרדרות הנשימתית הקשה שהסתיימה, כאמור, בקריסת מערכות.
המומחה הוסיף בחוות דעתו כי המעקב והטיפול ניתנו על ידי רופאים שאינם בעלי המומחיות הנדרשת, גם לא ידי רופא בכיר ובניגוד להנחיות משרד הבריאות, המגדירות מיהם הגורמים שיש להיוועץ עימם לגבי מחלת קורונה. כיוון שכך, הטיפול בו היה חסר ולא מקובל, מה שפגע אנושות בסיכויי החלמתו.
לסיכום, קבע המומחה כי הימנעות מהפניה מוקדמת למרכז רפואי בעל מכשיר ECMO והעדר הסברים לחולה ולמשפחתו אודות אפשרות למתן טיפול בבית חולים אחר שיש בו מכשיר כזה, הוא מעשה רשלני. לדעתו, היה צריך לחברו למכשיר כזה לפחות שלושה ימים קודם לכן.
בהסתמך על חוות דעת המומחה, עו"ד בן ישי, המייצג את המשפחה, טען בתביעה כי צוות בי"ח הלל יפה התרשל מרגע קבלתו של יוסי לחדר המיון ועד להעברתו לבית חולים איכילוב. לדבריו, הצוות לא היה מיומן, טיפל בחולה באופן רשלני, תוך התעלמות מהסטנדרטים הרפואיים המתבקשים בנסיבות העניין, ובעקבות זאת, נאלץ המנוח לעבור מסכת ייסורים בטרם פטירתו: סבל ממצוקה נשימתית קשה שגרמה לו קושי וחרדה. יתרה מכך - בשל הרשלנות שאפשרה את התדרדרות מצבו, הוא עבר הליכים פולשניים קשים ומכאיבים בטרם נפטר.
כאמור, לנוכח הרשלנות החמורה המתוארת בתביעה, כעת משפחתו של המנוח דורשת פיצוי על סך למעלה מ-2.5 מיליון שקלים.
משרד הבריאות: "אנו משתתפים בצער המשפחה. כתב התביעה התקבל במשרד הבריאות. תגובת המשרד תינתן בבית המשפט, כמקובל".
הלל יפה: "התביעה התקבלה רק בשבוע האחרון. בית החולים יגיב לה, כמקובל, בערכאות המתאימות".