הערב (שני), צפויה להתקיים ההצבעה בקריאה שנייה ושלישית על ביטול עילת הסבירות. מספר מומחים בכירים מתחום הבריאות, חוששים כי למהלך זה צפויה השפעה מכרעת על עולם הרפואה, ובאופן ישיר גם על המטופלים והחולים. הנה התחזית הפסימית שלהם.

"אם חוק עילת הסבירות יעבור, כל רופא יוכל לטפל בחולה על פי אמונתו"

פרופ' חגי לוין, מומחה בבריאות הציבור ומראשי מחאת החלוקים הלבנים: "ביטול עילת הסבירות המנהלית ישפיע על חוק ביטוח הבריאות הממלכתי, המחייב אספקת שירותי בריאות באיכות סבירה, במרחק סביר ובזמן סביר לכל אזרחי ישראל. משמעותו של היעדר פיקוח על הכשרת העוסקים במקצועות הבריאות, היא שמי שרוצה לעסוק במקצועות הרפואה יעבור קורס או הכשרה ולא בהכרח יהיה חייב ללמוד באקדמיה. זו הצעת חוק שכבר מונחת על שולחן הממשלה. הכוונה היא למקצועות כמו: רפואה, סיעוד ומקצועות פארא-רפואיים. מובן שזה יפגע ברמתם המקצועית ובאיכות הטיפול.

"אם חוק עילת הסבירות יאושר, כל רופא יוכל לטפל בחולה על פי אמונתו (כבר עלתה הצעת חוק כזאת) ואף אחד לא יגיד שזה לא סביר. ההיבט הזה עומד בניגוד גמור למחויבות הרפואה, שהיא לפעול למען בריאות האדם באשר הוא ללא משוא פנים או שיקולים זרים, ובכלל זה שיקולי מצפון סובייקטיביים".

פרופ' לוין מוסיף כי, לדעתו, השינוי המוצע בכללי המשחק הדמוקרטיים, פוגע באופן ישיר בארגון מקצוע הרפואה ובשירותי הבריאות בישראל. לדבריו, מדובר בשינוי שיגרום לחורבן הרפואה המדעית, השוויונית, החופשית והמשגשגת. "זו תהיה מערכת בריאות הכפופה לשלטון בלתי מוגבל ומפוקח וללא ביקורת משפטית", מסכם פרופ' לוין, "שינויים אלה נוגעים לכולנו כרופאים וכאזרחים, ואם ייושמו, הם יפגעו גם ביכולת המקצועית שלנו לדאוג לבריאותם של מטופלינו".

פרופ' חגי לוין (צילום: n12)
"אם חוק עילת הסבירות יעבור, כל רופא יוכל לטפל בחולה על פי אמונתו". פרופ' חגי לוין|צילום: n12

"הכל יהיה פרוץ. הטיפולים, ההכשרה, המינויים, תקציבי הבריאות"

פרופ' עידית מטות, מנהלת מערך הרדמה, כאב וטיפול נמרץ באיכילוב: "עילת הסבירות היא המגן היחיד שלנו. ביטולה ישפיע באופן ישיר על עולם הרפואה בישראל. שרים יחליטו לגבי עניינים מקצועיים, ויוכלו להחליט למשל שרופאים לא צריכים התמחות של 5 שנים ושהם יכולים להסתפק ב-3".

נושא נוסף שיכול להיפגע לדבריה הוא עניין המינויים. "שרים יוכלו למנות לתפקידי מנהלי בתי חולים אנשים המקורבים להם. בסופו של דבר מי שצפוי להיפגע מכך הם המטופלים. לא יהיה מי שיעצור, ההחלטות לא יתקבלו על פי צדק, שוויון ועזרה הדדית, אלא רק לפי מה שהממשלה אומרת. אני לא אדם שמפגין בד"כ, כל מי שמכיר אותי יודע שאני עובדת בבית החולים יום ולילה, אבל אני מרגישה שפשוט אי אפשר לעמוד מנגד".

לדבריה, כשעילת הסבירות תבוטל, לשלטון יהיה כוח בלעדי בכל החלטה. "הכול יהיה פרוץ. הטיפולים, ההכשרה, המינויים, תקציבי הבריאות. הכל יתנהל לפי קביעה של שר הבריאות או מישהו מטעמו, ללא שום איזון ובלמים חיצוניים. תקנות של שר יכולות להיות קטלניות. חייבת להיות מערכת בקרה בין לבין, שמופעלת לעיתים רחוקות ביותר. אני חיה במועקה. ההורים שלי ניצולי שואה והיום אני אומרת בכאב ענק, שאני לא יודעת אם הילדים שלי יבחרו לחיות פה".  

פרופסור עידית מטות בראיון לדני קושמרו (צילום: חדשות 12)
" חייבת להיות מערכת בקרה". פרופ' עידית מטות|צילום: חדשות 12

"אין אף אחד שיוכל לעצור את הממשלה מלבטל את ועדת הסל"

דנה בר-און, ממייסדי ומנכ"לית עמותת קנאביס רפואי, שמסייעת לחולים רבים מול משרד הבריאות: "לא סתם בחרה הקואליציה לבטל את עילת הסבירות. לביטולה ישנן השלכות חמורות כמעט על כל דבר בתוך עולם הרפואה. כך למשל, זכות השביתה של רופאים תיפגע, כי שר בריאות יכול לעשות שימוש בסמכותו כדי להחליף למשל רופאים שישבתו.

אם נתייחס למשל להצעה של אחד הח"כים השבוע לשלול פנסיות ודרגות מאנשים הקוראים לסרבנות, אחרי ביטול עילת הסבירות, השר יוכל למעשה לשלול פנסיות ודרגות גם מרופאים שמחליטים לשבות. הסיבה היא שאחד הסעיפים מתוך 'פקודת הרופאים', מציין שמי שזכאי לקבל רישיון לעסוק ברפואה הוא 'אדם הגון', שזה נתון לפרשנות. כך ניתן יהיה לקבוע שכל הרופאים השובתים אינם הגונים וכי יש לשלול את רישיונם. כמו כן, אין אף אחד שיוכל לעצור את הממשלה מלבטל את ועדת הסל, ממש כפי שהיא שוקלת לבטל את הוועדה לבחירת שופטים. מובן שלמהלך כזה תהיה השפעה מכרעת על חולים, ובייחוד על חולים קשים. השר עצמו הוא זה שיוכל לקבוע אילו תרופות יסובסדו מכספי הציבור".