תחלואת הקיץ בקרב ילדים בישראל - בשיאה: רופאים שעמם שוחחנו מצביעים על מגמה מדאיגה, ושונה מזו שראינו, למשל, אשתקד. ד"ר דורון דושניצקי, מומחה ברפואת ילדים בלאומית שירותי בריאות ויו"ר חיליק – החברה הישראלית לרפואת ילדים בקהילה, טוען כי בניגוד לשנים קודמות שבהן רגילים לראות בעונת הקיץ בעיקר מחלות של דרכי העיכול כמו שלשולים והקאות, הקיץ הנוכחי ישנם כמה זיהומים ומחלות שמופיעים בו זמנית. "אנחנו רואים בעיקר דלקות ריאה, פנאומוקוק, מחלות וירליות, שעלת, מחלות חום ותפרחות וכן אנטרו-וירוסים ושלשולים. במקביל, באופן שכיח לעונה מגיעים למרפאות ולחדרי המיון גם ילדים הסובלים מחבלות שנגרמו מתאונות בבית או מחוצה לו או בשל כוויות שמש".

לדבריו, המחלות "איבדו את קווי המתאר העונתיים שלהן", וייתכן שהסיבה לכך היא תקופת הקורונה ששיבשה את סדר הופעת המחלות הקלאסי והמוכר. "אחת התיאוריות היא שאי החשיפה לפתוגנים שונים בתקופת הקורונה פגעה ביצירת הנוגדנים למחלות שונות. ישנן מחלות כמו RSV (וירוס נשימתי) למשל, שלא ראינו כמעט בתקופת הבידודים, ולאחר שהמגבלות הוסרו הן הופיעו בצורה משמעותית יותר".

גם ד"ר עומר רווה, מומחה ברפואת ילדים ורפואה דחופה ילדים בכללית מחוז שרון שומרון, טוען שבימים אלה הוא נתקל במספר גדול יחסית של ילדים שסובלים מכמה סוגים של מחלות ובעיקר ממחלות שמערבות את מערכת הנשימה. "אנחנו רואים יותר דלקות ריאה, שעלת, שיעול על רקע וירלי".

ד"ר זלוטניק דוד, מומחה ברופאת המשפחה ורופאה דחופה, והמנהל הרפואי של טרם רפואה דחופה, מציין כי אף שאנחנו נמצאים בעונת הקיץ שלא מאופיינת בדלקות ריאות אצל ילדים, רופאים רואים עלייה במספר הילדים שמגיעים למוקדי החירום עם תסמינים של דלקת ריאות וירליות או חיידקיות. "אנו מניחים שהעלייה הזו נגרמת בשל חיידק בשם מיקרופלזמה, שגורם לדלקת ריאות חריפה במיוחד, שכדי לטפל בה נדרש שילוב של מספר תרופות אנטיביוטיות".

גם החרדה של ההורים משפיעה

לדברי ד"ר רווה, ייתכן שהעלייה הכללית בפניות נובעת, בין היתר, מרמת החרדה הכללית של ההורים. "משנה לשנה אנחנו רואים יותר הורים שממהרים לגשת עם הילד לביקור דחוף אצל הרופא או למוקדים. אומנם בהחלט חשוב להיות ערניים, אך לא הייתי ממליץ למהר להגיע לרופא רק אם הילד מרגיש לא טוב. אני מציע קודם כל להציע משכך כאבים, ולראות אם ההרגשה משתפרת. אם זה עוזר, אפשר להמתין, ומנגד – אם הילד אפתי, מקיא הרבה, לא שותה או סובל מפריחה שלא נעלמת בלחיצה – יש לגשת להיבדק".

ילד חולה  (צילום: Shutterstock)
"רואים בעיקר דלקות ריאה, פנמוקוק, מחלות וירליות, שעלת"|צילום: Shutterstock

ד"ר דושניצקי מחזק את הדברים ומסביר שכיום עומדים לרשות ההורים מוקדי חירום שאליהם ניתן לגשת, במקום לרוץ מיד למיון. "מדובר בהיבט שחוסך עומס מיותר בחדרי המיון וחוסך גם להורים התרוצצות מיותרת, לכן אני בהחלט מציע לשקול את העניין לפני שניגשים לבתי החולים".

ד"ר רווה מציין כי אחד מהכלים שמשמשים את הרופאים בימים אלה כדי לאבחן ביעילות רבה יותר דלקות ריאה הם מכשיר האולטרסאונד. "לשמחתי מדובר בכלי שלאט-לאט נכנס לשימוש במרפאות. הוא חוסך מההורים לגשת עם הילד לצילום, מה שחוסך גם את הקרינה וגם מספק תשובה מדויקת ומיידית שיכולה לאפשר לרופא לאבחן דלקות ריאה בקלות".