מחלה לא מזוהה בקונגו 

ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו, מדינה המורגלת במחלות מידבקות קשות, מדווחים על מוות של עשרות בני אדם ממחלה מסתורית שטרם זוהתה. מקרי המוות, החריגים אפילו יחסית למדינה זו, החלו להתרחש באוקטובר ועד כה עדיין אין זיהוי ודאי של גורם המחלה. עד החמישה בדצמבר דיווחו הרשויות בקונגו לארגון הבריאות העולמי על 406 מקרי מחלה, רובם ילדים מתחת לגיל 5. 31 מהחולים עד כה מתו. עם זאת לפי אתר חדשות מקונגו, מספר המתים מגיע כבר ל-135, כשמתוכם מתו במרכזים רפואיים 31 (שעליהם דווח קודם) והשאר בבתיהם. 

הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי 

המחלה מתפשטת כעת באזור כפרי וקשה להגעה, המרוחק לפחות יומיים של נסיעה מהבירה קינסשה. צוותים מקצועיים נשלחו לאזור כדי לסייע באבחון וטיפול ולאסוף דגימות לבדיקות מעבדה, אך תוצאותיהן עדיין לא חזרו. התסמינים המדווחים יכולים להתאים למחלות כגון שפעת, קורונה הנוכחית (Covid-19) ודלקת ריאות. גם חצבת ומלריה נשקלות כגורם אפשרי, כשמצבם התזונתי הירוד של התושבים באזור עלול לתרום לשיעור התמותה הגבוה, העומד על 7.6 אחוזים מהחולים הידועים. מלריה נפוצה מאוד באזור ועשויה להיות הגורם למחלה או גורם בהחמרתה, שכן לא נשללה האפשרות שמדובר ביותר ממחלה אחת שפוגעת בתושבי האזור. מעל מחצית מהמתים מתחת לגיל חמש, וכ-70 אחוזים מהם מתחת לגיל 15. לפי הידוע היום, המחלה גורמת לחום, תשישות, שיעול ונזלת ואצל המתים הופיעו גם קשיי נשימה, אנמיה וסימנים חמורים של תת-תזונה, באזור שגם כך סובל מחוסר ביטחון תזונתי ושיעור התחסנות נמוך בחיסוני שגרה.

לא נותר אלא לחכות לפענוח הבדיקות שנלקחו מהחולים והוסעו לקינסשה.

אבעבועות הקוף

כזכור גם ההתפרצות החמורה הנוכחית של אבעבועות הקוף מענף 1b החדש והמסוכן החלה ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו והתפשטה בחודשים האחרונים למדינות השכנות לה.

מספר החולים באוגנדה העפיל כבר ל-800, עלייה גדולה מכמעט 500 מקרים שדווחו עד 20 לנובמבר. עד כה ארבעה מהחולים מתו ממחלתם. המחלה מתפשטת בעיקר במגע, ופעילות הסברה רבה מתבצעת בקרב עובדי תעשיית המין באזורים הנגועים. עובדים ועובדות אלה רגילים להיעזר בקונדומים כדי להגן על עצמם מפני HIV-איידס, אך אמצעים אלה לא יעילים נגד אבעבועות הקוף.

לרשימת המדינות האפריקאיות הנגועות בענף זה של המחלה הצטרפו גם זמביה וזימבבואה שמדווחות על מקרים ראשונים מתחומן. באפריקה מסתובבים כל ענפי המחלה, גם ענף 2 שגרם להתפרצות העולמית ומשפיע בעיקר על מבוגרים וגם ענף 1a הוותיק יותר שמדביק בעיקר ילדים. נראה שענף 1b החדש והמאיים מדביק את כולם, גם מבוגרים וגם ילדים.

פוליו באירופה

המרכז לניטור מחלות האירופאי (ה-ECDC) מודיע על גילוי זן 2 ממקור תרכיבי של נגיף הפוליו בדגימות ביוב בשלוש מדינות אירופאיות, גרמניה, פולין וספרד, החל מחודש ספטמבר האחרון. עד כה לא התגלו חולים, אך הממצא מלמד על העברה תת-קלינית בין ילדים. באירופה נהוג לחסן נגד פוליו רק בחיסון המומת שאינו מונע העברת הנגיף בין הילדים, ולכן ילדים לא-מחוסנים לא יהיו מוגנים בזכות חבריהם המחוסנים. הנגיף הספציפי הזה שהתגלה קשור לנגיף דומה שהתפשט בניגריה. שיעור החיסונים במדינות שבהן התגלה הנגיף טוב למדי, אך פולין סמוכה למדינות עם שיעור חיסונים נמוך הרבה יותר, ואם הנגיף יתפשט גם אליהן, הוא עלול לסכן את הלא-מחוסנים במחלה קשה.
זן 2 ממקור תרכיבי של נגיף הפוליו התגלה בדגימות ביוב בגרמניה, פולין וספרד. בקבוקון של חיסון פוליו | Shutterstock, chemical industry

נזכיר שלאחרונה הסתיים מבצע חיסונים ברצועת עזה בגלל התפרצות של נגיף זן 2 ממקור תרכיבי, וגם בישראל הייתה התפרצות כזאת לפני כן. לפי מודיעין מערך הבריאות, הנגיף הזה לא התגלה מאז בדגימות הביוב בישראל.