שרה אורשלימי מאלעד, נדהמה לגלות מה שהה בתוך אוזנו של בנה בן החמש וחצי, יוסף אריאל במשך חודש וחצי. שלשום (ראשון), הובהל למיון, לאחר שסבל מדימום ממושך מהאוזן. לדבריה, הדימום החל לפני כ-10 חודשים לאחר שיוסף עבר "ניתוח כפתורים".
"הגענו לרופאת משפחה שלא הצליחה לאתר את מקור הדימום, ולכן היא הפנתה אותנו לרופאת אף אוזן גרון", היא מספרת. "כשהגענו אליה היא אמרה שאחד הכפתורים ששמו ליוסף בניתוח, התעקם והיא ניסתה להוציא אותו. מכיוון שלא הצליחה והילד ממש צרח מכאבים, היא הפנתה אותנו באופן דחוף למיון".
כשהגיעו למיון בבית החולים ספרא לילדים, בחנה את יוסף ד״ר עידית טסלר-גבאי, רופאה מתמחה במרפאת אף אוזן גרון. בעת התבוננות באוזנו עם מיקרוסקופ, היא הבחינה בהפרשות רבות ולאחר ניקוי זהיר שלהן, ראתה גוף זר מנצנץ בתעלת השמע החיצונית. "בסופו של דבר גילינו שמדובר בחלק ממשחק קטנטן דמוי מגן דוד", מספרת ד"ר טסלר-גבאי על הממצא המעניין, ומזהירה: "כשחפץ נשאר הרבה זמן בתוך האוזן, הוא עלול לייצר בצקות ודלקות שלאורך זמן יכולות לפגוע בתעלת האוזן, בעור התוף ואף בשמיעה. במקרה הזה, נגרמו בצקות בתעלת השמיעה, אך למרבה המזל לא נגרם נזק משמעותי".
הפרשות מהאוזן או מגע תדיר
ד"ר טסלר-גבאי פונה להורים בדרישה לשים לב למשחקים ולחפצים שעמם באים הילדים הקטנים במגע. "זה חשוב בעיקר כשמדובר בפעוטות קטנים. בגיל הזה הם חוקרים את הגוף שלהם וגם את המשחקים. זה שכיח מאוד בגילים האלה, ותשומת לב יכולה בפירוש למנוע אסון". סימנים מקדימים אליהם חשוב לשים לב לדבריה, הם הפרשות מהאוזן או מהאף, מגע תדיר של הילד באוזן או כאשר ההורים חושדים במצב בלתי תקין מסיבה כלשהי. "כבר יצא לנו להיתקל בשפע של 'הפתעות' שילדים מכניסים לאוזן: פלסטלינה, בטריות, הרבה מאוד חרוזים, וגם מאכלים כמו גרעין של פופקורן, אפונה או בוטנים".
סיטואציה כזאת עלולה לסכן חיים?
"בהחלט. אם החפץ שוהה באוזן זמן רב זה עלול לסכן את השמיעה, וזה גם יכול לסכן חיים אם הגופים הזרים מגיעים לדרכי הנשימה. כשמוציאים את הגוף הזר, האתגר הוא להיזהר שלא להכניס אותו עמוק יותר או לפצוע את האיבר שבו הוא תקוע (במקרה הזה עור התוף ומערכת השמיעה). ככל שהגוף הזר נמצא באוזן זמן רב יותר, כך גדל הסיכוי להתפתחות בצקת ולדלקת המקשות על הוצאתו".
שרה: "לא דמיינתי שיש לו באוזן חפץ שנותר בה זמן כה רב. כשניסינו לברר מהו מקורו, התברר לנו שהוא שיחק עם חנוכייה שקנינו לו. בבסיס הנרות שלה היה מגן דוד קטן שאותו הכניס לאוזן. אם הרופאה לא הייתה מבחינה בו, הוא היה ממשיך להסתובב עם זה באוזן וממשיך לדמם, ולפי מה שהבנתי היו יכולות להיות לכך השלכות רבות כמו: ירידה בשמיעה, דלקות אוזניים חריפות, פגיעה בעור התוף ונזקים משמעותיים נוספים. זה רק עד כמה חפץ כזה קטן שנראה תמים למראה יכול להיות מסוכן לילדים קטנים".