בערב שבת האחרון הגיעה למוקד ביקורופא בראשל"צ גילי (שם בדוי), ילדה כבת 5 בליווי הוריה, כשהיא בוכה ונאנקת מכאבים בזמן שניסתה להניע את המרפק. הילה, אמה מתארת: "במהלך ארוחה במסעדה ומשחק דגדוגים חביב, לאחר שמשכה את ידה בחוזקה, לפתע תפסה את המרפק והחלה לבכות מכאבים. מיד הבנו שמשהו לא בסדר, היא הייתה כאובה מאוד ובכתה בצורה חריגה".

ד"ר מוחמד בדיר, הרופא שקיבל אותה במוקד, ביצע מיד בדיקה כללית והגיע למסקנה כי מדובר ב"מרפק משוך" – תופעה מוכרת בקרב ילדים קטנים שעלולה להיגרם ממשיכה של הזרועות. לאחר שצילום רנטגן שלל נוכחות של שבר ואישש את האבחנה, ד"ר בדיר החזיר בעדינות את המרצועה למקומה הטבעי.

תופעה מוכרת ונפוצה

ד"ר אבי לוין, מנהל המרפאה, מסביר שבאופן כללי התלונות שעליהן הצביעה גילי עלולות להעיד על חבלות רבות, ולכן במקרה כזה חשובה מיומנות הרופא באיתור הבעיה וביצוע פעולה עדינה ומהירה. לדבריו, מדובר בתופעה מוכרת ונפוצה מאוד, בייחוד בקרב ילדים בני 7-6. ההסבר הטכני, לדבריו, הוא שהרצועה שעוטפת את אחת מעצמות הזרוע (הרדיוס) נמשכת מעט לאחור ומונעת תנועה מלאה. בפועל, הדבר גורם לכאבים חזקים, בעיקר כאשר הילד מבצע תנועה מסוימת. "כשילד סובל ממצב כזה הוא לרוב מגיע אלינו ממרר בבכי משום שזה גורם לכאבים חזקים, בעיקר כשהזרוע נמצאת במנח סיבובי".

גילי (צילום: פרטי)
גילי מחייכת בשעה טובה|צילום: פרטי

הד"ר מציין שהגורם העיקרי לתופעה הוא משיכה חזקה של זרועות הילד, שלרוב מתבצעת ע"י מבוגר בהיסח הדעת. "למבוגרים רבים יש נטייה למשוך את הילדים מכיוון הזרועות שלהם. זה קורה לעיתים קרובות בזמן משחק, לעיתים כשהם מרימים אותם ומסובבים את גופם בזמן משחק 'קרוסלה' וזמן הזה מושכים בזרועות שלהם, או כאשר הם מנסים להורידם בכוח ממתקן משחקים כמו מגלשה שעליה הם תלויים".

לדבריו, זיהוי מהיר יכול לפתור את הבעיה בקלות. "במקרה המדובר, הד"ר מיד הבין במה מדובר ולכן הוא היה יכול לטפל בבעיה. לא נדרש פה ניתוח או התערבות אלא רק לדעת כיצד להחזיר את הרצועה למקומה".

לסיום, הוא מדגיש שילדים שעברו את האירוע הלא נעים עלולים לסבול ממנו שוב, ולכן חשוב תמיד ובעיקר במקרים אלה להימנע ממשיכת זרועות הילד.