דאגה בקונגו לאחר שמחלה לא מוכרת הביאה למותם של 143 בני אדם במחוז קוואנגו בדרום מערב המדינה בחודש שעבר. הרשויות המקומיות מדווחות כי החולים סבלו מתסמינים דמויי שפעת, בין השאר חום גבוה וכאבי ראש חזקים. סגן מושל מחוז קוואנגו, רמי סאקי, ושר הבריאות המחוזי, אפולינר יומבה, עדכנו כי צוות רפואי נשלח לאזור לאסוף דגימות כדי לזהות את המחלה.

ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו מציינים כי המצב מדאיג ביותר, שכן מספר הנדבקים רק עולה. לפי הדיווח ברויטרס, עיקר התחלואה מתרכזת באזור כפרי בשם פאנזי, ולכן ישנה בעיה באספקת התרופות. בעקבות כך, אומרים סגן המושל ושר הבריאות המחוזי, חולים מתים בבתיהם.

אישה קונגו (צילום: איתי אנגל)
נשים וילדים נפגעים באופן החמור ביותר מהמחלה המסתורית. אילוסטרציה|צילום: איתי אנגל

עוד דווח כי אפידמיולוג מקומי טען כי נשים וילדים נפגעים באופן החמור ביותר מהמחלה המסתורית, אך חשוב לציין כי אין עדיין ממצאים רשמיים או תוצאות בדיקות שפורסמו בדבר המחלה, חומרתה או מקורה.

בארגון הבריאות העולמי טוענים כי התריעו על קיומה של המחלה בשבוע שעבר, וכי הם עוקבים אחר המצב. דובר הארגון מסר אמש (שלישי) כי הסוכנות פועלת בשיתוף משרד הבריאות הציבורי של קונגו כדי לחקור את העניין לעומק.

"נראה שזו נהפכה לבעיה חמורה, וצריך להתייחס לכך ברצינות"

"זהו אירוע מטריד מאוד", אומר פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, בהתייחס לדיווחים. "במקרים רבים שיש התפרצויות של וירוסים במדינות שונות, מצליחים לתפוס את זה בזמן וזה מסתכם בהתפרצות ממוקדת, אך במקרה הנוכחי נראה שזו נהפכה לבעיה חמורה, וצריך להתייחס לכך ברצינות".

איחוד משפחות בקונגו (צילום: הצלב האדום)
אין עדיין ממצאים רשמיים או תוצאות בדיקות |צילום: הצלב האדום

פרופ' כהן מוסיף כי מדינות שבהן שירותי הבריאות לוקים בחסר, וכן יש בהן קרבה של התושבים לחיות באופן שכיח, מועדות לפורענות באשר למעבר של פתוגנים וחיידקים לבני אדם. "צריך לקוות שההעברה של המחלה הזו אינה בקצב מואץ, ולבצע חקירה מעמיקה כדי לזהות את הגורם ואת דפוס ההדבקה, ולבחון אם המחלה מתפשטת באופן נרחב גם באזורים נוספים".

התפרצות המחלה המסתורית מגיעה בעת שהרפובליקה הדמוקרטית של קונגו מתמודדת במקביל עם תחלואה גבוהה של אבעבועות הקוף, שהביאה עד כה למותם של יותר מאלף איש במדינה.