תקרית חריגה בצרפת: חמישה אנשים אושפזו במצב קשה לאחר שאכלו רוטב פסטו. התקרית החמורה אירעה בשל חיידק שנמצא בפסטו אשר הוביל למחלת הבוטוליזם. החמישה פונו לטיפול נמרץ בצרפת. לפי הדיווחים מדובר בפסטו משומר מייצור מקומי, שככל הנראה לא יוצר בהתאם לתקן המקובל.
ד"ר אורית יוספוביץ, ראש תחום מחלות זיהומיות באסותא מרכזים רפואיים, מסבירה כי מדובר בחיידק שעלול להימצא בעיקר במזון משומר שכולנו צורכים באופן שוטף, אף שהידבקות בו נחשבת נדירה יחסית. כמו כן, היא מציינת כי ישנן דרכים שיכולות לצמצם את הסיכוי להידבק בו.
היא מסבירה כי בוטוליזם הוא מחלה הנגרמת מהרעלת מזון הנגוע בחיידק קלוסטרידיום בוטולינום. "זהו חיידק סביבתי הנפוץ מאוד ברחבי העולם וכן בישראל, והוא מצוי בעיקר באדמה. הוא מסוגל לייצר נבגים - צורות רדומות עמידות מאוד הנשמרות לאורך שנים ארוכות". לדבריה, רק בתנאים מסוימים של טמפרטורה, חומציות ועוד, הם עלולים להפוך לחיידקים פעילים ולהפריש את הרעלן הגורם למחלה. היא מבהירה כי די בכמות מזערית שלו כדי לגרום למחלה קטלנית.
עוד מציינת הד"ר כי במקרה של הדבקה, התסמינים יופיעו לרוב כעבור 36-12 שעות. "בתחילה מופיעה פגיעה בעצבי הגולגולת והפנים: טשטוש ראייה, צניחת עפעפיים, קשיי בליעה ודיבור. בהמשך, המחלה נודדת בגוף. התופעה המסוכנת ביותר היא שיתוק שרירי הנשימה, מה שמצריך הנשמה מלאכותית".
עם זאת, הד"ר מבהירה כי ניתן להידבק בחיידק בעיקר בעת צריכת מזון משומר שפג תוקפו או מזון שלא עבר תהליך תקני לעיקור החיידקים, כמקובל לפי תקני הייצור. היא אומרת כי "במקרה המדובר, הרוטב יוצר בצרפת על בסיס שום, שככל הנראה, היה נגוע בחיידק. מאחר שתהליך השימור היה פגום, החיידק היה יכול לשגשג. כך, החולים צרכו רוטב מזוהם בחיידק שהפריש רעלן הנספג למערכת הדם. הוא תוקף את מערכת העצבים וגורם לשתוקים.
כך תיזהרו מזיהום קטלני במזון
ד"ר אורית יוספוביץ מסבירה כי ישנן דרכים שיעזרו להפחית באופן משמעותי את הסיכוי לחלות בחיידק בעקבות צריכת מזון משומר. "ראשית, יש להימנע משימוש באריזות מזון פגומות או כאלה שאינן בתוקף. כן כן יש להימנע ממתן דבש לתינוקות עד גיל שנה. בנוסף, אם מכינים מוצרים משומרים בבית, כגון מלפפון במלח, חשוב להכיר היטב את תנאי ההכנה והאחסון הראויים – ולא יש להימנע מהכנה".
עוד היא מציינת כי בכל חשד לתסמינים המוכרים, יש לפנות מיד לקבלת טיפול רפואי. "אם מאובחנים בשלב הראשוני של המחלה ניתן לטפל בה באמצעות טיפול אנטי-רעלן ספציפי. לפיכך, חשובה מאוד הערנות לתסמינים. טיפול בזמן יניב פרוגנוזה טובה.