בחודש פברואר השנה זוהתה התפרצות ראשונה של קדחת מרבורג בגיניאה המשוונית שבמערב אפריקה. עד כה אובחנו תשעה נדבקים, אחד מהם מת מהמחלה, ועוד 20 מקרים חשודים. החולים הם משני אזורים נפרדים במדינה, מה שעלול להצביע על התפשטות נרחבת יותר מהידוע.
בתוך כך הודיעו גם בטנזניה שבמזרח היבשת על התפרצות מרבורג ראשונה במדינה. עד כה ידוע על שמונה חולים, חמישה מהם מתו מהמחלה, בשני כפרים במחוז קגרה, במערב המדינה. האזור סמוך לגבולות עם אוגנדה, רואנדה ובורונדי, מה שמעלה חשש להתפשטות הנגיף בין המדינות בגלל תנועת אנשים ערה בגבולות.
הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי
נגיפי המרבורג הם קרובי משפחה של נגיפי האבולה וגורמים למחלה דומה מסוג קדחת דימומית שעלולה להגיע אפילו ל-90 אחוזי תמותה. מחלת המרבורג גם מדבקת כמו אבולה, במגע ישיר בין אנשים. לפי ארגון הבריאות העולמי, הסיכון להתפרצות עולמית נמוך, אך הסכנה גדולה לאנשים שגרים בסביבת ההתפרצות ובארצות הסמוכות. אין כיום חיסון או טיפול למחלה מעבר לטיפול תומך. יש אמנם חיסונים ניסיוניים, אך הם טרם עברו ניסוי קליני בשטח.
בינתיים לא ידוע על קשר ישיר בין שתי ההתפרצויות, ועדיין לא ברור מה מקור ההדבקה של החולים הראשונים בשתי המדינות.
היתושים משתוללים
דנגי וצ'יקונגוניה הן מחלות שמעבירים יתושים ונפוצות באזורים טרופיים או סובטרופיים כמו דרום אמריקה, מרכז אפריקה ומזרח אסיה. נגיף הדנגי (Dengue) גורם למחלה דמוית שפעת בעוד נגיף הצ'יקונגוניה (Chikungunya) עלול לגרום לכאבי מפרקים העלולים להוביל לקשיים בהליכה. שתי המחלות עלולות גם להיות קטלניות, בעיקר בהדבקה חוזרת בדנגי.
בשנים האחרונות מספר הנדבקים הולך ועולה והאזורים האנדמיים מתרחבים. לפי ארגון הבריאות העולמי, חלה עלייה ברורה בתפוצת שתי המחלות באמריקה בשנת 2022 לעומת שנת 2021. לפי שעה מסתמן שהמגמה נמשכת גם השנה, והעלייה בחודשים הראשונים של 2023 אפילו גדולה יותר.
מחלת דנגי נחשבת לאחד מעשרת האיומים הגדולים על בריאות הציבור, והיא המחלה המתפשטת במהירות הרבה ביותר מבין המחלות שמעבירים יתושים. גם במזרח אסיה ואזור האוקיינוס השקט יש עלייה ברורה בתחלואה בדנגי. מדינות כמו הפיליפינים, מלזיה, סרי לנקה ובנגלדש, שתמיד יש בהן תחלואה גבוהה, מדווחות על תחלואה גבוה עוד יותר מהרגיל, כנראה עקב כמות גשם גוברת והולכת מאז יוני 2022, שמעודדת התרבות יתושים. ההתפשטות הנרחבת של דנגי באזורים אלה גורמת לפעמים לפספוס התפרצות מקבילה של צ'יקונגוניה, כמו שקרה כנראה בנפאל בשנת 2022.
מחלות אלה לא קיימות כיום בישראל, אך הן איום עולמי שחומרתו עולה משנה לשנה.
שפעת וגחלת
בשוודיה חוקרים כמה מקרים של ילדים ובני נוער ללא מחלות רקע שלקו בשפעת מסוג B וחוו סיבוכים קשים לא רגילים לגילאים אלה כמו דלקת בלב ודלקת קרום המוח. בשוודיה יש גל תחלואה בשפעת זו מאז אמצע פברואר. נגיפים דומים לאלה נמצאים בחיסון העונתי השנה, אך לא ברור אם הילדים החולים חוסנו נגד שפעת או אם נדבקו קודם בנגיף הקורונה.
ברוסיה מדווחים על שני בני אדם שחלו בגחלת (אנתרקס). חיידק האנתרקס הוא אחד החיידקים העמידים ביותר. בעלי חיים ובני אדם עלולים להידבק בו מאדמה נגועה. שני החולים מאושפזים וכ-130 מגעים שלהם נמצאים בהשגחה.
ולגבי מגפת הקורונה, מספר החולים במצב קשה בישראל שוב מראה ירידה קלה, ועמד בסוף השבוע על סביב 90. בסך הכול אין שינויים מפליגים במספרי החולים במצב קשה מאז סוף ינואר. מספר הנפטרים עלה ל-12,372, 23 יותר מהשבוע הקודם. גם במספרי המתים יש יציבות מאז ינואר – בכל יום מתים בין שניים לארבעה חולי קורונה, בממוצע שבועי.