באחרונה עלו לכותרות באירופה חששות על כמויות רעלים בטונה משומרת, בעקבות דיווחים על תכולת עופרת גבוהה שעלולה להשפיע על הבריאות. ד"ר בלה עזריה, בכירה באסותא מרכזים רפואיים ומומחית לרפואת משפחה, מסבירה את הסיכונים הכרוכים בצריכת טונה, בייחוד בקרב ילדים ואוכלוסיות רגישות. 

>> אילו ערכים תזונתיים מכיל דג טונה בשימורים

אחת ולתמיד: האם דגים טובים לבריאות?

מדוע קיימת עופרת בטונה משומרת?

עופרת היא מתכת כבדה שנמצאת בטבע והיא עלולה להגיע לטונה דרך שרשרת המזון במעמקי האוקיינוסים. טונה היא דג טורף שנמצא גבוה בשרשרת המזון הימית, ולכן הוא חשוף ליותר מזהמים מימיים ואלה מצטברים בגופו, בהם עופרת וחומרים נוספים. בעבר, מתכות כבדות כמו עופרת וכספית היו קשורות לתעשייה הכבדה, אך כיום הן חלק בלתי נפרד מהזיהום הסביבתי ומשפיעות על בעלי חיים ומקורות המזון שלנו. 

ד"ר עזריה מסבירה כי מומלץ להגביל את צריכת הטונה ללא יותר מ-3 פעמים בשבוע. "אמנם כמויות העופרת בטונה נמוכות מאוד, אבל אין להתעלם מהעובדה שהן קיימות. עופרת היא רעל ידוע, ומכאן החשיבות במודעות לצריכה מבוקרת". לדברי עזריה, יש להעדיף תזונה מגוונת ומבוקרת כדי להקטין את הסיכוי להצטברות עופרת בגוף, בייחוד בקרב ילדים, שהשפעת העופרת עליהם חזקה במיוחד. 

ילדים הם הקבוצה הפגיעה ביותר לחשיפה לעופרת, בשל משקל גופם הקטן ומערכות הגוף המתפתחות שלהם. כאשר עופרת חודרת לגוף, היא עלולה להיקשר לרקמות ולהשפיע על מערכות שונות בגוף. ריכוזים מסוימים של עופרת עלולים לפגוע במערכת העצבים ובכליות, לגרום למחלות לב ולהפרעות בפריון. במקרים קיצוניים של חשיפה לעופרת בריכוזים גבוהים, ישנו סיכון לפגיעה חמורה או אף למוות. 

סלט שעועית, תירס, טונה ובצל (צילום: Shutterstock_By Sergey Morgunov)
להגביל את צריכת הטונה לפעמים בודדות בשבוע|צילום: Shutterstock_By Sergey Morgunov

חשוב לזכור שגם בקרב מבוגרים, חשיפה ארוכת טווח לעופרת עלולה לגרום לנזקים מצטברים בגוף. נשים בהיריון ובני הגיל השלישי, לדוגמה, פגיעים יותר להשפעות עופרת ומומלץ שיימנעו מצריכת טונה בכמות גבוהה או שיחפשו חלופות כמו סלמון ודגים קטנים יותר.

ד"ר עזריה מציינת כי אין צורך להימנע לגמרי מטונה, אך יש להקפיד על צריכה מבוקרת ולהיות מודעים להמלצות תזונתיות בריאותיות.

"לרוב, הכל עניין של מינון", היא מדגישה, "בטונה ישנם גם רכיבים בריאים כמו חלבונים, חומצות שומן אומגה-3 וויטמינים חשובים – ולכן אפשר לכלול אותה בתפריט בצורה מאוזנת".

כללים לצמצום החשיפה לעופרת

ישנם כמה כללים פשוטים שיכולים לעזור בצמצום החשיפה לעופרת, בייחוד בקרב ילדים או אוכלוסיות רגישות. הנה כמה מהם: 

  1. צריכה מבוקרת כאמור, כדאי להגביל את צריכת הטונה לפעמים בודדות בשבוע, ולשלב בתפריט מקורות חלבון אחרים. 
  2. בחירת מקורות חלבון שונים.
    צלחת בריאות (צילום:  Tatjana Baibakova, shutterstock)
    תפריט מגוון ומאוזן עוזר לגוף להתמודד|צילום: Tatjana Baibakova, shutterstock
  3. תפריט מגוון ומאוזן שילוב מגוון רחב של ירקות, פירות, דגנים וקטניות בתפריט היומי יכול לעזור לגוף להתמודד עם מתכות כבדות ולספק רכיבי תזונה חשובים נוספים. 
  4. העדפת מזון טבעי ולא מעובד – מוצרים מעובדים עשויים להכיל תוספי מזון וגורמים נוספים שעלולים להכביד על הגוף. תזונה המבוססת על מזון טבעי ומלא תספק לגוף את הרכיבים החיוניים שהוא צריך כדי להישאר בריא.