נפתח בזה: אם אתם תומכים בלגליזציה של שימוש אישי בקנאביס ומריחואנה, יש לכם יום טוב היום. הרשות הלאומית בארה"ב למלחמה בסרטן, שהוא חלק ממשרד הבריאות האמריקאי, פרסמה לאחרונה בשקט באתר האינטרנט שלה תוצאות של מחקרים חדשים, אשר חושפים כי צריכה של קנאביס יכולה לעכב התפתחות של תאים סרטניים, ובמקרים מסוימים אפילו לחסל אותם לחלוטין.

לפי המחקר, שמבוסס על ניסויים בעכברים ובחולדות, צמחים שמכילים את החומר הפסיכואקטיבי THC הצליחו להרוס תאים שהיו נגועים במחלת הסרטן, ובמקביל גם להגן על תאים בריאים. בסיכום המחקר נכתב כי "מחקרים מצאו שקנבינואידים עשויים לעצור התפתחות של גידולים סרטניים על ידי הריגת התאים, חסימת גדילתם וכן חסימה של כלי דם הנדרשים לתאים הסרטניים בכדי להתפתח".

בנוסף נכתב באתר כי קנבינואידים יכולים להפחית את הסיכוי לחלות במחלות סרטניות שקשורות למעיים, לכבד ולשדיים, ואפילו לגרום לטיפולי הכימותרפיה להיות אפקטיביים יותר. ואילו מחקר אחר מצא כי הרכיב קנאבידיול (CBD) יכול להקטין את גודלם, לעצור את התפשטותם ואף להוביל למותם של תאי סרטן השד מבלי להשפיע כמעט על התאים הרגילים.

יחד עם זאת, מדגישים ברשות, כי כל הממצאים הללו מבוססים על ניסויים בבעלי חיים, וכי אין כרגע נתונים שיכולים לאשר או להכחיש כי ההשפעות הללו תקפות גם לבני אדם. "נכון לעכשיו, אין מספיק ראיות כדי להמליץ לחולי סרטן לצרוך או לשאוף קנאביס כטיפול לסימפטומים או לתופעות הלוואי של המחלה", נכתב.

עודף משקל מפחית את הסיכוי לחלות בסרטן הש (צילום: BCAM, חדשות)
שימוש עשוי להפחית גם את הסיכוי לחלות בסרטן השד|צילום: BCAM, חדשות

גוף אחר, ארגון הסרטן האמריקאי, מיהר להרגיע את החגיגה ולהדגיש כי המחקרים בסך הכל הוכיחו שהשימוש בקנבינואידים לטיפול בסרטן נחשב בטוח, אך זה לא אומר שהם בהכרח מסייעים לשלוט או לרפא אותה. "להסתמך על מריחואנה כטיפול בלעדי לסרטן, תוך כדי התעלמות או דחיית טיפול בשיטות הקונבנציונליות עשוי להיות מסוכן ובעל השלכות בריאותיות חמורות".

דובר של ארגון צדקה למלחמה סרטן הוסיף כי "למרות שמחקרים דומים נערכים בכל רחבי העולם, אין כרגע מספיק מידע על ההשפעה האמיתית של קנבינואידים אמיתיים או סינתטיים על הטיפול במחלת הסרטן". בנוסף מזהיר הארגון מפני גופים או אנשים אינדבידואלים שעלולים להשתמש בתוצאות המחקר כדי "למכור" לציבור תרופות פלא לסרטן.

גם ד"ר עידו וולף, מנהל המחלקה לאונקולוגיה רפואית במרכז הרפואי תל אביב איכילוב, לא ממהר להתלהב מהממצאים. "מדובר בעבודות ראשוניות של תאי סרטן במעבדה שבוצעו על עכברים, ונעשה בהן שימוש במרכיבים ספציפיים של הצמח ולא דווקא בקנאביס עצמו", הוא אומר. "כך שהתרכובת המלאה עדיין לא ידועה והשאלה עדיין פתוחה. כל הזמן מתפרסמים מחקרים שמדברים על התפתחויות כאלו ואחרות בבעלי חיים ובעכברים, מעטים מאוד מהם רלוונטיים גם לבני אדם. בכל מקרה אנחנו לא מאשרים לשימוש אף תרופה לפני שניסינו אותה על מאות ועל אלפי מטופלים".