מקרה חריג בקנדה: נער אושפז במצב קריטי בבית חולים לילדים בוונקובר לאחר שנדבק בשפעת העופות, כך עדכנו הרשויות אמש (שלישי). מדובר במקרה התחלואה הראשון שתועד בקרב בני אדם בקנדה, ככל הנראה מדובר בזןH5N1 . "הנער היה בריא, ללא מחלות רקע", אמרה קצינת הבריאות המחוזית ד"ר בוני הנרי בהצהרה לעיתונאים אמש. עוד ציינה כי אצל צעירים מדובר בנגיף שיכול להתקדם ולגרום למחלה די קשה ולהתבטא בהידרדרות מלאה. 

ד"ר הנרי לא ציינה את גילו של הנער, אך הסבירה כי פיתח תסמינים של דלקת עיניים, חום ושיעול בתחילת החודש. כעבור מספר ימים הוא אושפז בבית החולים לילדים בוונקובר, והחל לקבל טיפול בתרופה האנטי-ויראלית המוכרת לטיפול במחלת השפעת הכללית - "טמיפלו".

לטענת הד"ר, התרופה עובדת באופן הטוב ביותר כשהיא ניתנת בימים הראשונים של המחלה, אבל היא פחות אפקטיבית במצבים קשים יותר. לדבריה, הנער סובל מתסמונת מצוקה נשימתית חריפה. "זו מחלה קשה המתרחשת כאשר חלקיקים רבים של הנגיף חודרים לריאות וגורמים לדלקת ריאות ויראלית, שמקשה על הגוף לקבל חמצן", הסבירה הד"ר.

הגורמים הרשמיים עדכנו כי בשלב זה טרם התברר מקור ההדבקה והחקירה נמשכת, אולם צוין כי הנער לא בא במגע עם בקר או עם עופות, אלא רק עם כלבים, חתולים וזוחלים. כמו כן, ד"ר הנרי ציינה כי אותרו כ-30 אנשים שבאו במגע עם הנער, אך עד כה אף אחד מהם לא נדבק גם הוא בנגיף. בארגון הבריאות העולמי הערכת הסיכון לבני אדם לחלות בשפעת העופות נותרה ברמה נמוכה, מכיוון שלא קיימת עדיין עדות להעברת הנגיף בין בני אדם.

"מטריד מאוד ודורש בירור"

פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן אומר כי מדובר במקרה מטריד מאוד. "אף שנדרש לבדוק לעומק את ההרכב הגנטי של הווירוס, נראה כי הוא עובר שינוי, ומנסה לחדור ולעבור מחיות לבני אדם", הוא מסביר. לדבריו, נדרשת חקירה מעמיקה באשר למקור ההדבקה. "צריך לבדוק אם גם כלבים, חתולים או זוחלים יכולים להעביר את הנגיף, או שמא הנער נדבק ממקור אחר".

פרופ' כהן מוסיף כי עד היום, במרבית המקרים, בני אדם שנדבקו בזןH5N1  של שפעת העופות, בעיקר בארה"ב, לא היו במצב מסכן חיים, ולכן חשוב להבין מדוע דווקא בחור צעיר, ללא מחלות רקע מאושפז במצב קריטי כזה.

כמו כן, הפרופ' מתייחס לדבריה של ד"ר בוני הנרי לגבי העובדה כי אצל צעירים השפעת עלולה לגרום למחלה קשה. "זה מזכיר לי קצת את השפעת הספרדית ב-1918 כשאלה שסבלו ומתו מהמחלה היו בעיקר צעירים בני  40-20", הוא אומר. הפרופ' מוסיף כי אומנם מדובר באנשים בריאים שמערכת החיסון שלהם חזקה יותר, אך דווקא עובדה זו, ככל הנראה, הביאה לתופעות לוואי חמורות. "אצל אנשים בריאים, מערכת החיסון חזקה ומגיבה ביתר שאת כנגד הווירוסים או החיידקים שתוקפים אותה. בדרך כלל זו אינה בעיה כי התגובה נשלטת, אבל ישנם מקרים מסוימים שבהם התגובה חזקה מדי וכך היא פוגעת גם בגוף של החולה".

לול תרנגולות שנפגע
שפעת העופות. כרגע אין עדויות להדבקה מאדם לאדם

לכן, הוא מציין כי קבוצות הסיכון לנגיף השפעת הם ילדים עד גיל 6 ומבוגרים מעל גיל 60, אולם כשמדובר בשפעת הספרדית, דווקא אנשים צעירים הם אלה שהיו בקבוצת הסיכון. "כפי שגם הד"ר אמרה, אנשים שוכחים ששפעת יכולה להיות קטלנית, וצריך לקחת את המקרה הזה ברצינות", אומר פרופ' כהן.

בשנה האחרונה שפעת העופות מטרידה את הרשויות בארה"ב. מאז מרץ דווחו התפרצויות של זן H5N1 ביותר ממאה עדרי בקר במדינות שונות במדינה, ואף דווח על מספר בני אדם שנדבקו בנגיף לאחר שהיו במגע ישיר עם פרות או עם עופות נגועים במחלה. לפני כחודש דיווחנו כי שישה אנשי צוות רפואי במיזורי שטיפלו בחולה בשפעת העופות, פיתחו בעצמם תסמינים נשימתיים קלים לאחר החשיפה, אך לפי הודעת המרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), הם נמצאו שליליים לנגיף שפעת העופות ולא נמצאה ראיה להעברת הנגיף בין בני אדם.

בישראל, משרד החקלאות וביטחון המזון איתר בשבועות האחרונים מספר מוקדי תחלואת שפעת עופות בלולים שונים ברחבי הארץ. עם זאת, עדיין אין עדות להתפתחות הנגיף בבני אדם.