הדבקות חוזרות בקורונה עלולות להיות קטלניות יותר ולהוביל לסיבוכים רפואיים חמורים – כך עולה ממחקר חדש שנערך על ידי בית הספר לרפואה של אוניברסיטת וושינגטון ומערכת הבריאות לענייני ותיקים בסנט לואיס ארה"ב. המחקר שנערך בין מרץ לאפריל 2022, התבסס על מאגר נתונים רחב ובחן כ-5.8 מיליון תיקים רפואיים. מתוכו זוהו כ-443,588 הדבקות ראשוניות, מולן נבחן מצבם הרפואי של אלה שנדבקו בקורונה מספר פעמים.
אחת המסקנות המשמעותיות שעולות מן המחקר היא שהדבקות חוזרות בקורונה מגדילות את הסיכון לאשפוז או לסיבוכים לבביים פי 3, וכמעט פי 4 לפגיעה בריאות. יתרה מכך, הוכח כי נדבקים חוזרים במחלה עלולים לפתח תסמינים חמורים יותר של 'לונג קוביד'. "זה בהחלט מטריד", אומר בתגובה לנתונים פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת "בר אילן". "המחקר מצביע על משהו שלא ראינו בעבר, ונראה שיש לכך השלכות גם בטווח הקצר וגם בטווח הארוך".
עם זאת, פרופ' כהן מציין מספר הסתייגויות: "ראשית, חשוב להבין שרוב הנבדקים היו גברים לבנים וזה לא מייצג את כלל האוכלוסייה. שנית, במחקר לא בחנו כל מקרה לגופו או התייחסו להיסטוריה הרפואית של כל נבדק. לכן קשה להבין האם מדובר באנשים שהיו עם מצב בריאותי ירוד או עם גורמי סיכון. וכידוע – מי שנוטה לסבול מסיבוכים קשים יותר עקב הידבקות באומיקרון זה אנשים מבוגרים או בעלי מחלות רקע".
נקודה מעניינת נוספת קשורה לחיסון – לפי המחקר, נראה כי מחוסנים אינם מוגנים יותר מפני הסיבוכים הללו, בין שמדובר בחיסון 'טבעי' או בחיסון הניתן בזריקה. "לנוכח הממצאים הראשוניים, אפשר להבין שהמצב החיסוני הראשוני של האדם לא היה גורם משמעותי בהפחתת הסיכון לסבול מסיבוכים ובהחלט צריך להביא את זה בחשבון", אומר פרופ' כהן. "עם זאת, כדי לצאת במסקנות גורפות חשוב להבין פרטים נוספים שלא מצוינים במחקר, כמו למשל מועד קבלת החיסון ועד כמה הוא היה רחוק ההדבקה החוזרת, סוג החיסון ומספר הפעמים שהנחקר חוסן".
יודעים לומר למה זה קורה?
"אומנם הדבקה קודמת לרוב מעניקה חסינות, לפחות זמנית, בווירוסים שונים, אבל צריך לזכור שכל הזמן מתפתחים וריאנטים שונים, מה שמקשה על מערכת החיסון להילחם. אחת הסיבות לפגיעות שנוצרת בגוף עקב הדבקה חוזרת קשורה לעובדה שהקורונה עלולה לגרום לנזק מצטבר. כלומר – אצל חולים מסוימים, היא עלולה להוביל לתגובות דלקתיות חריפות של הגוף, מה לאורך זמן עלול להוביל לנזק מצטבר בלב, במוח וגם להגביר את קרישות הדם למשל".
אם כך, מהן המסקנות?
"אני חושב שאחד הדברים הכי משמעותיים שצריך לקחת מהמחקר הזה, הוא שהקורונה עדיין כאן והיא עדיין עלולה להוות גורם סיכון משמעותי. בנוסף, צריך להסיק מכך שכדאי להישמר מפני הדבקה ולהימנע ככל הניתן משהייה במקומות צפופים ולהמשיך לעטות מסכות במקומות ציבוריים בהם הסיכון גדול יחסית – כמו קופות חולים, קניונים וכו'. כמו כן, נראה שגם מחוסנים צריכים להישמר באותה המידה משום שהדבקה חוזרת עלולה לפגוע במצב הבריאותי גם בקרב מחוסנים. עד שנדע טוב יותר, כדאי שנשמור על עצמנו עד כמה שאפשר. אני מקווה שבעתיד יהיה דור חדש של חיסונים, כמו למשל חיסון בתרסיס, שיקטין את הסיכוי להדבקה. בשלב זה, החיסונים הנוכחיים מתמקדים במניעת מחלה קשה ופחות במניעת הדבקה. כשזה יקרה, נוכל גם להגן יותר על הפרט וגם לצמצם את יכולת התפשטות הקורונה".