בשבוע האחרון עלתה שוב שאלת מצבו הרפואי של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, בעקבות פרסום דוח של התובע רוברט הר בנוגע לפרשת המסמכים המסווגים שלו. בדוח נכתב כי הנשיא הוא קשיש עם בעיות זיכרון, שלא הצליח לזכור את תאריכי כהונתו בתור סגן הנשיא, ואף הסתבך כשנשאל בנוגע לתאריך פטירת בנו בו. אם זה לא מספיק, בהצהרתו לתקשורת שהתקיימה לאחר פרסום הדוח, אולי דווקא זו שהייתה אמורה להפריך את השמועות ולהרגיע את העולם, התייחס ביידן למלחמה בעזה וכינה את נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי, נשיא מקסיקו. התקרית הזאת מצטרפת לתקריות מביכות אחרות בשבוע שעבר שבהן התבלבל הנשיא כשסיפר על שיחות שקיים בשנים האחרונות עם מנהיגי צרפת וגרמניה, ונקב בטעות בשמם של מנהיגים קודמים של המדינות, כאלה שהלכו לעולמם לפני שנים רבות - קנצלר גרמניה הלמוט קוהל, שמת בשנת 2017; ונשיא צרפת פרנסואה מיטראן, שנפטר לפני כמעט שלושים שנה.  

כל התקריות האלו מעוררות תהיות לגבי מצבו הקוגניטיבי של נשיא המעצמה הגדולה בעולם - האם תסמינים כאלה של שכחה וזיכרון ירוד מעידים על תחילת דמנציה או אלצהיימר?

"הפרעות זיכרון למעשה כוללות שני סוגים של הפרעות" מסביר פרופ' אלי מזרחי,  מומחה בגריאטריה ופסיכוגריאטריה, מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב. "הסוג הראשון הוא הפרעה שפירה, הפרעה 'בלהיזכר'. במקרה כזה, המידע קיים אצלנו במוח, אבל קשה לנו לשלוף אותו. זו הפרעה שקיימת אצל רבים מאתנו. ככל שאנחנו מתבגרים, מהירות ההולכה העצבית הולכת וקטנה. אחוז או שניים ממי שסובל מהפרעה זו יפתח דמנציה בהמשך חייו.

"הסוג השני הוא הפרעת זיכרון קלה, MCI - Mild Cognitive Impairment בשמה הרפואי. כאן מדובר על הפרעת זיכרון שאינה שפירה, זו הפרעה קוגניטיבית המעידה על ירידה בזיכרון לטווח הקצר. התפקוד היום-יומי שלו אמנם ממשיך להיות כתמול שלשום, אבל אם אשלח את דגימת המוח שלו לפתולוג, ניתן יהיה לראות שינויים ברקמה, כאלה הקיימים אצל אנשים שסובלים ממחלת האלצהיימר. 12% ממי שחווה הפרעת זיכרון קלה כזו, יפתח דמנציה או אלצהיימר".

מה בעצם ההבדל בין דמנציה לאלצהיימר? הפרופ' מזרחי מסביר כי דמנציה היא ירידה ביכולת השכלית שפוגעת בתפקוד היום-יומי שלנו "יש הבדל בין פציינט שמגיע אלי ואומר לי שהוא לא יכול ללבוש את החולצה כי יש לו כאבים בכתף, לבין פציינט שמגיע אלי ללא יכולת להתלבש ואין לו שום בעיה גופנית, ובעצם מקור הבעיה הוא קוגניטיבי. 60% מכלל מקרי הדמנציה נגרמים כתוצאה ממחלת האלצהיימר. המחלה פוגעת בשלביה הראשונים בתפקודים הגבוהים שלנו - היכולת לנהוג, לתכנן, לקבל החלטות. ככל שהדמנציה מתקדמת, נפגעת גם היכולת לפעולות בסיסיות כמו רחצה, אכילה והליכה לשירותים".

 

האם השכחה של הנשיא ג'ו ביידן אכן מעידה על בעיה קוגניטיבית? פרופ' מזרחי, שגם התמחה במחלקה הנוירולוגית במרכז לאלצהיימר בקליבלנד, אומר בראיון ל-mako בריאות כי לא ניתן להעריך את מצבו הקוגניטיבי של ביידן רק על סמך צפייה במסיבות עיתונאים, אך בכל זאת יש מקום לדאגה: "נשיא מצרים הוא לא נשיא של מדינה נידחת, מדובר בנושאים חמים מאוד שביידן עסוק בהם כל הזמן והייתי מצפה שהוא כן ישלוט בחומר. גם הנשיא רייגן לקה באלצהיימר, והיו מי שאמרו שניתן היה לזהות את זה עוד במהלך כהונתו כנשיא. עצם העובדה שביידן מתבלבל בשמות כאלה מדליקה נורה אדומה, אבל לא הייתי גוזר את דינו, אלא לאחר שהייתי משוחח עם בני המשפחה או עם הצוות שלו, כדי לשמוע מהם אם מעבר לבלבול בשמות יש גם ירידה בתפקוד הקוגניטיבי היום-יומי, אם הוא מתקשה במציאת חפצים, איך הוא מתנהל בישיבות, ואיך הוא מסתדר אפילו בפעולה פשוטה כמו הפעלת טלוויזיה".