לפני כשבועיים טסה עדי קפח, צעירה בת 23, יחד עם דפנה מזרחי, בת דודתה לטיול הגדול במזרח. לאחר מספר ימים, בזמן שטיילה עם קבוצה בטרק באזור ההימלאיה, הגיעה לבית הארחה בכפר קטן בשם צ'מה. בשעות הערב היא נכנסה להתקלח, וכעבור דקות אחדות התמוטטה. "בזמן שהתקלחתי הייתה דליפת גז מהדוד. התעלפתי ונפלתי עם הראש בין האסלה לקיר - ואיבדתי את ההכרה", היא מתארת את האירוע החמור בראיון ל-mako בריאות.

בחלוף רבע שעה לערך, מצאה אותה בת הדודה כשהיא שכובה בחדר המקלחת. בפוסט שפרסמה מזרחי בפייסבוק, היא תיארה את הרגעים הדרמטיים: "חזרתי לחדר ושמעתי קולות של חריקות בנשימה מהמקלחת. ניסיתי לקרוא לעדי ולא הייתה תשובה, הזעקתי את כולם ופרצנו את הדלת, אז ראיתי אותה מחוסרת הכרה. מיד לקחנו אותה בג׳יפ לבית חולים מאולתר שנמצא כמה דקות משם. אלו היו רגעים מפחידים מאוד שבהם היא לא הגיבה לנו. העיניים שלה היו מגולגלות לאחור, הנשימות חרקו והגוף מפרכס".

בבית החולים המאולתר שאליו הגיעה עדי, הבינו מיד כי מדובר בהרעלת פחמן חד-חמצני כתוצאה מדליפת גז וחיברו אותה במהירות לחמצן. למעלה מ-40 דקות מתוחות חלפו עד שהיא התעוררה ושבה להכרה. "כשהתעוררתי הייתי לחוצה ומבולבלת, הגוף עדין פרכס, הייתי מסוחררת, הייתה לי בחילה, לא זיהיתי אנשים וגם לא את החברים שיצאו איתנו לטרק. אפילו לא זכרתי שאני בחו"ל".

מזרחי מציינת כי בשלב מאוחר יותר התברר לקבוצה כי דליפת הגז התרחשה כמעט בכל החדרים באותו בית הארחה. "היו שם עוד אנשים שחטפו סחרחורות וחוסר שליטה בידיים, אך הם יצאו מהחדר בזמן והתרחקו מהגז", ציינה בפוסט בפייסבוק.   

כשעדי התאוששה מעט, שבה הקבוצה לבית הארחה שבו שהו, והיא נאלצה להסתייע בחבריה כיוון שלא הצליחה לעמוד או ללכת בכוחות עצמה. "כשהגענו לחדר הקאתי, מה שעורר חשד נוסף לפגיעת ראש וזעזוע מוח", היא מספרת. 

בעקבות מצבה ותחושותיה, למוחרת בבוקר הגיע לכפר מסוק חילוץ ועדי הועברה לאשפוז בבית חולים בעיר קטמנדו, שם עברה בדיקות מקיפות כולל בדיקות דם ובדיקת CT ראש. לאורך כל הזמן הזה, היא מספרת שהייתה מחוברת לצינור חמצן.

רק לאחר ארבעה ימים, כשהבדיקות יצאו תקינות, שוחררה עדי מבית החולים. היא התבקשה להגיע לביקורת נוספת, והצוות הרפואי הנחה אותה להימנע מיציאה לטרקים, משהייה במקומות גבוהים או מכל פעילות גופנית מאומצת למשך 10 ימים.

"באופן כללי המקלחות בנפאל פועלות באמצעות דודי גז, כמו קופסה קטנה שמחוברת לקיר בתוך המקלחת, ולרוב החדרים גם מאוד קטנים ולא מאווררים. כך גם היה אצלנו בהוסטל, הוא היה חדר צפוף עם חלון גבוה וקטן שהיה סגור", היא מסבירה.

עדי מספרת שכעת היא מרגישה טוב, ובהזדמנות, היא מבקשת להעביר מסר לכל המטיילים שמגיעים לנפאל: "רוב המקלחות באזור בנויות בצורה כזאת וחשוב לדעת את זה ולהיזהר מזה – בזמן הרחצה יש לוודא שכל החלונות פתוחים ואפילו חשוב להשאיר דלת פתוחה. מומלץ לעשות מקלחות קצרות ולא להיות לבד בחדר בזמן שמתקלחים".

מצב שעלול לגרום לפגיעה קשה וחמורה

פרופ' שי אפרתי, מנהל מרכז "סגול" לרפואה היפרבארית במרכז רפואי שמיר (אסף הרופא), מסביר כי בעת חימום חומר בעירה, משתחרר לאוויר גז CO – פחמן חד חמצני. לדבריו, בניגוד לגז בישול, פחמן חד-חמצני אינו מכיל ריח, ולכן לא ניתן לראותו או להרגישו. "פעמים רבות, בסביבה קרה כשמפעילים חימום, אנשים סוגרים הרמטית את החדר, ואז הגז מצטבר ולא מתנקז. כשהריכוז שלו מתגבר בגוף, הוא תופס את המקום של החמצן בגוף, וכך מי שנחשף אליו סובל ממחסור בחמצן".

מכשיר הגז לחימום המים (צילום: פרטי)
מכשיר הגז לחימום המים|צילום: פרטי

הפרופ' מציין כי האיברים שנפגעים באופן החמור ביותר במצב שכזה הם המוח והלב. "הסימן הראשון הוא כאבי ראש או סחרחורות, ואם ממשיכים לשהות באותו מקום שבו הגז מצטבר, זה עלול לגרום לאיבוד הכרה ופרכוסים, כמו במקרה של הצעירה ואף להסתיים בהתקף לב ומוות". הפרופ' מוסיף כי מחסור בחמצן עלול לגרום גם לסכנות לטווח הארוך, הנגרמות כתוצאה מפגיעה מוחית עד לקבלת הטיפול, ומהצטברות של הגז בתאי הגוף. לדבריו, פגיעה מעין זו מתבטאת בבעיות זיכרון, יציבות וקואורדינציה. "ככל שלוקח זמן רב יותר עד שהנפגע זוכה לטיפול ראוי, הסיכוי לנזק ארוך טווח גבוה יותר".

הטיפול במקרים כאלה, לדבריו, הוא ראשית להתרחק מהאזור באופן מיידי. כמו כן, הוא מציין כי במדינות מערביות יינתן טיפול בתאי לחץ כדי לנקות את הפחמן החד-חמצני מהגוף, ובמקומות שלא קיים טיפול כזה, יינתן טיפול בחמצן.

מכשיר החימום שנמצא בבית ההארחה שבו שהו עדי ובת דודתה, הוא מכשיר מוכר המשמש גם בישראל לצורך חימום מים בגז. לטענת הפרופ', במרכז הרפואי שמיר מטפלים מדי שנה בעשרות מקרים של הרעלת פחמן חד חמצני, חלקם בעקבות דליפת גז ממכשירי חימום כאלה. לשם צמצום הסיכון הוא ממליץ להשאיר חלון פתוח לשם אוורור בחדרים שבהם משתמשים במכשירי חימום כאלה, וכן להקפיד על בדיקות תקינות למכשירים מסוג זה.