ללכת למספרה יכול להיות פינוק אמיתי, או טרגדיה מטלטלת. שבץ בסלון היופי (VBI) מתייחס לקבוצת סימפטומים שמופיעים כתוצאה מהפחתת זרימת הדם לחלק האחורי של המוח. בינואר 2014, אליזבת סמית חוותה שבץ בזמן ביקורה במספרה. מסריקות MRI נמצא כי סמית חוותה נזק בעורק הצווארי בעקבות שימוש בכיסא המיועד לשטיפת השיער.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
איך זה קורה? בזמן הישיבה בכיור החצוי שנועד לשטיפת השיער, הצוואר נמצא בתנוחה מסוכנת שיכולה לגרום לנזק בעקבות תנועת "הצלפת שוט" שיכולה לקרות כתוצאה מהישיבה הלא נוחה. התנוחה יכולה אף לגרום לנזק בכלי הדם בצוואר בשל הפרעה בזרימת הדם, ובמקרים מסוימים יכולים להיווצר גם קרישי דם, שבתורם מובילים לשבץ מוחי. הסימפטומים הנפוצים שצריכים לסמן כנורת אזהרה הם אובדן התחושה בגפיים, חולשה בצד אחד של הגוף, דיבור מרושל, כאילו שאתם שיכורים, אובדן חלקי של ראייה, סחרחורות וראייה כפולה.
במקרה של סמית, התסמינים הופיעו שמונה ימים לאחר ביקורה במספרה. "היתה לי חולשה בזרוע וברגל השמאלית", היא מספרת לבאזפיד. "משהו הרגיש לא בסדר, בשלב מסוים לא ממש יכולתי לעמוד. אבל עד שהגיעו הפרמדיקים, כבר נעלמו התסמינים שלי". אבל זה לא היה סוף הסיפור, שישה ימים מאוחר יותר סמית שוב הרגישה לא כשורה, והיא החלה לסבול מבחילות והקאות. "הראש שלי הרגיש ממש חם, והפעם הפרמדיקים לקחו אותי לחדר המיון".
במיון התגלה כי סמית סבלה משבץ, וכיום לאחר חודשים של שיקום היא חוזרת לתבוע את סלון היופי בו נגרם לה הנזק. "לא ידעתי אם זה בכלל הגיוני להאשים את סלון היופי על כזה דבר, אבל אז קראתי על זה קצת והבנתי שזו ממש תופעה נפוצה ש-80 אחוז ממעצבי השיער מכירים". הנתונים בארצות הברית עומדים על כך ש-25 אחוז מכלל מקרי השבץ מתרחשים כתוצאה מביקורים במספרה ושימוש בכיור הייעודי לשטיפת השיער. כיום מספרות מתחילות למצוא תחליף לכיור שטיפת השיער במטרה לצמצם את הסכנות של גרימת שבץ.
"הדם מגיע למוח האדם באמצעות 4 עורקים שעולים מהחזה דרך הצוואר ולראש", אומר ד"ר יובל כרמון, מומחה בנוירולוגיה, מנהל המרפאה לטרשת נפוצה בביה"ח מאיר. "2 עורקים קדמיים – הם עורקי התרדמה (קרוטיד פנימי) ו- 2 עורקים חולייתיים. הקדמיים מובילים דם למוח הגדול מימין ומשמאל, ואילו האחוריים מובילים דם ומספקים את איזורי גזע המוח, המוח הקטן והחלקים האחוריים של המוח הגדול. לכל אחד מהעורקים חשיבות כמובן. הצוואר הוא איבר נייד ואנו מניעים אותו לכיוונים שונים. יוצא שהעורקים הקידמיים עצמם מקובעים במקום בו הם יוצאים מבית החזה ובהמשך לכניסה לגולגולת. 2 העורקים האחוריים, עוברים בתעלות מיוחדות בתוך חוליות עמוד השידרה הצווארי".
גם כשמחזיקים את הטלפון בלי ידיים
ד"ר כרמון מסביר כי אכן תנועות חדות של הראש או מנחים בזויות קיצוניות עלולים אצל אנשים מסוימים לגרום לקרע אפילו עדין בחלק הפנימי של העורק - תופעה המכונה דיסקציה. "כתוצאה מכך דם לא פורץ החוצה מהעורק, כי לא מדובר בקרע מלא של הדופן, אבל נוצר שטף דם בתוך דופן העורק שמביא להצרות של חלל העורק. הצרות שכזאת לא תמיד מביאה לסימפטומים כיוון שעורקי המוח האחרים (השלושה האחרים) יכולים לחפות ולפצות על החוסר החלקי באספקת הדם, אולם דם שנשאר זורם בעורק בזרימה נמוכה בעקבות ההצרות יכול להביא ליצירת קרישים מקומיים, שיכולים להביא לסתימה של כלי דם קטן יותר במוח ובכך לגרום לפגיעה של אותו איזור".
הדיסקציה תוארה כסיבה לאירועים מוחיים, בפרט באנשים צעירים בהם הסיבות הרגילות יותר במבוגרים הם יתר לחץ דם, סוכרת, וכולסטרול גבוהים עוד לא משמעותיים ושכיחים. התופעה פעמים רבות מלווה בכאב ראש בצד אחד של הראש, לעיתים צניחה של עפעף העין באותו צד גם נצפית.
"האיבחון של דיסקציה של עורקי הצוואר דורש חשד קליני גבוה מצד הנוירולוג. אימות האבחנה נעשה ע"י בדיקת CT אנגיו של עורקי הצוואר – מכשיר המצוי במרבית חדרי המיון. הטיפול בדיסקציה מצריך לרוב טיפול לדילול הדם לתקופה קצובה של מספר חודשים למניעת ארועים מוחיים, עד שדופן העורק שנפגע תתרפא.
עוד ב-mako בריאות: