לאחרונה דווח על 14 תיירים שטיילו בעיירה ואנג ויינג בלאוס והובהלו לבית החולים עם חשד להרעלת מתנול. עד כה שישה מטיילים מתו, רובם צעירים מאירופה ומאוסטרליה, וכשישה אחרים מאושפזים בבתי חולים במצב קשה. על פי החשד למטיילים הוגש אלכוהול מזויף והוא המקור לחומר המסוכן.
אחת מהקורבנות היא הולי בולס, צעירה אוסטרלית בת 19, שנפטרה לאחר שנאבקה במשך שבוע על חייה. משפחתה מסרה הצהרה לתקשורת האוסטרלית: "אנחנו שבורים להודיע שהבת היפה שלנו הולי הובאה למנוחות. היא הביאה שמחה ואושר כה רבים לאנשים סביבה, ואנחנו מוצאים בכך נחמה".
בעקבות המקרה החמור, ארצות הברית פרסמה אזהרת מסע לאזרחיה הנוסעים ללאוס לנוכח חשש להרעלת מתנול בעיירה, יעד פופולרי במיוחד גם בקרב תרמילאים ישראלים. בתוך כך, עמוד פייסבוק בשם "פשוט אל תשתה אלכוהול בבאלי" ממליץ לאנשים לשתות בירה, סיידר, יין ואלכוהול פטור ממכס שנרכשו עם ההגעה לבאלי, אך להימנע מקוקטיילים וממשקאות המוגשים באזור.
"אלכוהול אמור להכיל 0.5% מתנול לכל היותר"
מתנול הוא סוג של אלכוהול נפוץ במוצרים תעשייתיים כמו נוזלי קירור, דלק וממיסים לניקוי. החומר לא בטוח לצריכה אבל הוא נמצא לפעמים באלכוהול מזויף או באלכוהול מתוצרת ביתית מכיוון שהוא זול וזמין. מדובר בחומר רעיל ומסוכן ביותר, שהשפעותיו ניכרות בתוך 40 דקות עד 72 שעות בלבד. סימנים מוקדמים להרעלת מתנול הם בעיות בקואורדינציה או בשיווי המשקל, בלבול והקאות.
מקרי הרעלה מעין אלה אינם נדירים באזור דרום-מזרח אסיה. ד"ר יהושוע מאור, טוקסיקולוג ומדען ראשי במעבדת פיטאור ירושלים, מסביר שבאופן כללי, בעת תהליך ייצור המשקה האלכוהולי, נוהגים לשלב בין שני חומרים – אתנול לבין מתנול. "לפי התקן הרשמי הנהוג, באלכוהול צריך להיות כמעט אפס מתנול. באלכוהול רגיל ששותים אמור להיות לכל היותר 0.5% מתנול, ועד 9.95% של אתנול. הבעיה נוצרת בעיקר כאשר היצרנים מעוניינים לחסוך בכסף, אז הם מפרים את היחס הרצוי שבין המתנול לאתנול, וכך למעשה אחוז המתנול הרבה יותר גבוה. כיוון שמדובר בחומר רעיל מאוד, בעיקר לכבד, בפועל הוא עלול לגרום להקאות ואף להוביל למוות".
פרופ' מיגל גלטשטיין, מנהל השירות הטוקסיקולוגי ורופא בכיר במיון במרכז הרפואי ת"א איכילוב, מוסיף: "מתנול הוא חומר מפחיד ומסוכן. לפעמים משתמשים בו כי הוא זול, אבל הוא מאוד רעיל. המתנול מכניס חומרים למטבוליזם, הם מאד רעילים ופוגעים במוח. יש בו חומציות מאד גבוהה, ואחוז התמותה עקב השימוש בו הוא גבוה. אם לא תופסים את זה בזמן זה יכול לגרום לפגיעה במוח, לעיוורון, לפגיעה נוירולוגית קשה וכאמור - אף למוות".
לדבריו, גם בארץ קיים חשש מפני מתנול. "אפילו בדרום תל אביב, למשל, אפשר למצוא אלכוהול זול שמכיל חומרים כאלה, ולכן לא מפתיע אותנו מה שקרה בלאוס. בבי"ח אנחנו מחזיקים נוגדני רעלים בדיוק בשביל המקרים האלה, ולפעמים אנחנו נתקלים בזה לצערנו גם אצלנו. עוד דרך שבה טיפלנו במקרים כאלה, היא באמצעות מתן אלכוהול רגיל. באחד המקרים התקשרו אליי מגואטמלה כדי להתייעץ לגבי טיפול במישהו שצרך מתנול, והמלצתי להם לטפל בו באמצעות כמה כוסות של וודקה. הטיפול היה יעיל".