רשויות הבריאות של מחוז נורדריין-וסטפאליה בגרמניה עדכנו אתמול (שני) כי ארבעה בני משפחה נדבקו בתת-הזן החדש של נגיף אבעבועות הקוף 1b שמתפרץ במזרח ובמרכז אפריקה, ושכעת הם מצויים בבידוד.  

על פי הדיווחים בכלי התקשורת המקומיים בגרמניה, אחד מבני המשפחה חזר לאחרונה מאפריקה, שם ככל הנראה נדבק בתת-הזן החדש. בשובו לגרמניה, ככל הנראה הדביק שלושה מבני משפחתו, שניים מהם ילדים. מצבם של כל הארבעה קל.

רשויות הבריאות בגרמניה עוקבות אחר מצבם הבריאותי של בני המשפחה ושל קרוביהם ומכריהם שנחשפו אליהם, ולפי שעה לא התגלו מקרים נוספים. כמו כן, מתוך זהירות מונעת, החליטו הרשויות כי לעת עתה, יתקיימו לימודים מרחוק במסגרות החינוך שבהן לומדים הילדים החולים.

במערך מודיעין הבריאות של משרד הבריאות בישראל מציינים כי מדובר באירוע חריג, שני במספר, של הדבקה מקומית בתת-הזן החדש מחוץ ליבשת אפריקה. האירוע הראשון דווח בקרב ארבעה בני משפחה אחת שאובחנו בלונדון באוקטובר השנה, לאחר שאחד מבני המשפחה שב גם כן מאזור ההתפרצות באפריקה והדביק את יתר בני המשפחה.

עד כה זוהו 15 מקרים של תת-הזן החדש מחוץ ליבשת, כולל המקרה הנוכחי. במערך מודיעין הבריאות אומרים כי מדובר באירוע תקדימי שכן עד להופעת תת-הזן החדש, לא זוהו כלל מקרים של זן 1 של הנגיף מחוץ לאזוריו האנדמיים ביבשת אפריקה. לדבריהם, המקרים דווחו במדינות: אילנד, הודו, שבדיה, גרמניה, קנדה, ארה"ב ובבריטניה.

מסתמן: תת-הזן איננו מתפשט במהירות מחוץ לאפריקה

תשעה מהמקרים זוהו בקרב אנשים ששבו מאזורי ההתפרצות והיתר זוהו בקרב בני בית של חולים אלה. במערך מודיעין בריאות מציינים כי לפי שעה אין עדויות להעברת תת-הזן החדש בקהילה מחוץ ליבשת אפריקה, וככלל, מסתמן כי תת-הזן אינו מתפשט במהירות מחוץ לאפריקה. עם זאת, הם מציינים כי לנוכח הדינמיקה של ההתפרצות החריגה המדווחת באפריקה, והתפשטות לאזורים חדשים ביבשת, וכן לנוכח תקדימיות התפשטות זן 1 מחוץ לאפריקה, הנושא מצריך תשומת לב מיוחדת וערנות גבוהה.

אבעבועות הקוף (צילום: Halfpoint, Shutterstock)
אבעבועות הקוף |צילום: Halfpoint, Shutterstock

מחלה מסוכנת – בייחוד לילדים

כזכור, באוגוסט האחרון הכריז ראש ארגון הבריאות העולמי (WHO) ד"ר טדרוס אדהנום ג'ברייסוס, על התפרצות אבעבועות הקוף באפריקה כמצב חירום גלובלי, בעקבות התפרצות של אותו זן חדש 1B באפריקה. אבעבועות הקוף היא מחלה ויראלית נדירה, השייכת למשפחת הנגיפים שאליה משתייך גם נגיף האבעבועות השחורות. ד"ר נעם לויתן, ביולוג ממכון דוידסון לחינוך מדעי, הסביר בעבר כי המחלה מתבטאת בפריחה – לעתים כואבת מאוד או מגרדת – שיכולה להופיע בידיים, ברגליים, בפנים, בפה, באברי המין או בפי הטבעת. לדבריו, לעיתים יופיעו גם חום, קשריות לימפה נפוחות, כאב שרירים, כאב ראש, או תסמינים נשימתיים. היא מסוכנת בייחוד לילדים ולמדוכאי חיסון, כגון אנשים עם HIV.

עוד אמר ד"ר לויתן, כי הנגיף יכול לעבור מאדם לאדם בעקבות מגע קרוב עם העור הנגוע או עם נוזלי גוף, כולל במהלך יחסי מין, בהדבקה טיפתית בשהות קרובה ומאוד ממושכת, או בעקבות מגע עם מצעים מזוהמים וחפצים אחרים. תסמיני המחלה מתחילים לאחר תקופת דגירה של יום עד שלושה שבועות מההדבקה.

לדבריו, המחלה אנדמית, כלומר נוכחת באופן טבעי ושגרתי, במרכז ובמערב אפריקה. "מאז המקרה הראשון בבני אדם היא מתפרצת שם מדי פעם, בעיקר כשבני אדם נדבקים מיונקים אחרים, ועד לאחרונה עשתה זאת בלי ליצור מגפות מתמשכות. אולם בשנים האחרונות היקף ההתפרצויות גדל והנגיף אף הצליח לצאת מהיבשת".