גם אתם מתעצבנים כשלועסים מסטיק לידכם? דמיינו עכשיו שאתם שומעים את זה בדציבלים הרבה יותר גבוהים. לד"ר מישל למארש מארס, בת 52 מארה"ב היו חיים לא רעים בכלל: אקדמאית מצליחה בעלת מספר תארים שגרה בדירה בשווי של 3 מיליון דולר במנהטן. מה שרבים לא ידעו, זה שמארס סבלה מתסמונת נדירה שגרמה לה לשמוע כל רעש קטן כמו מסור חשמלי ליד האוזן שלה. אחרי שנים שסבלה מהמחלה מארס איבדה כל תקווה לחיים נורמטיביים ונטלה את חייה באקט אחרון של ייאוש. אז מה זו המחלה הזו וכיצד היא משפיעה על חיי הסובלים ממנה?
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
מיסופוניה היא הפרעה נוירופסיכאטרית המתבטאת ברגישות גבוהה ביותר לרעשים יומיומיים, כמו לעיסה, גזיזת ציפורניים, בליעה ונשימה. כתוצאה מכך, אנשים הלוקים בה מפתחים רגשות שליליים עזים כלפי אותם רעשים, המעוררים בהם תגובת דחק ורגשות של זעם ולחץ. לרוב, הלוקים בה חווים תסמינים של תגובת הילחם או ברח, הכוללים הזעה וקצב לב גבוה, סימפטומים שהם לא בשליטתם. חשוב לציין שמדובר בהפרעה שמקורה במוח ולא במערכת השמיעה. ההבדל בין הלוקים במיסופוניה לאנשים אחרים היא אופן תגובתם לרעשים רגילים. אם אדם ילעס מסטיק לידם, מבחינתם זה יפריע כמו רעש מקדחה, אך במציאות - הם שומעים בדיוק את מה שאתם שומעים.
"הריבים סביב הרעשים הורסים את הנישואים ואת הבריאות שלי"
"מיסופוניה מערערת לחלוטין את חייהם של הלוקים בה", מסבירה מרשה ג'ונסון, אודיולוגית מפורטלנד לניו יורק פוסט. "הרעשים מחלחלים בכל אספקט של החיים. ללקות במיסופוניה זה כמו להיות אלרגי לאור או לאוויר". לעתים קרובות, אנשים הסובלים ממיסופוניה נאלצים לבודד את עצמם ממשפחתם ומחבריהם כתוצאה מהרגישות הגבוהה לרעשים. במהלך התכתבויות במיילים בין מארס לבין עיתונאית שערכה כתבה על התופעה הנדירה, מארס שיתפה אותה בתחושות התסכול שאופפות אותה מכל עבר. "בעלי מרעיש כשהוא אוכל. הוא נושם כאילו הוא רץ מרתון, גם כשהוא רק יושב. כמובן, שהרעש לא מפריע לו, אז הוא מצליח לשכוח שכואב לי רגשית כל הזמן. לצערי, הריבים סביב הרעשים (ש'אף אחד לא שומע') הורסים את הנישואים ואת הבריאות שלי".
עוד ב-mako בריאות:
>> יש דרך קלה להיפטר מאפטות
>> תופתעו: כמה סוכר יש בכוס מיץ תפוזים?
>> צפו: האימון המושלם לפלג הגוף העליון
מעבר לתחושות הקשות שהרעשים מעוררים בהם, הלוקים בתסמונת סובלים גם מייאוש ומחוסר אונים כיוון שהאנשים בסביבתם אינם מסוגלים להבין אותם. איך נשימה יכולה כל כך להפריע? זה לא נשמע הגיוני. בסופו של דבר, רבים מוצאים את עצמם עוזבים עבודות ומבודדים את עצמם מהסביבה. "למראית עין הם נראים בריאים", אומרת ג'ונסון. "אנשים מקטלגים אותם בתור מוזרים או דרמטיים מדי. אף אחד לא רוצה לחזור להיות נורמלי כמו שחולי מיסופוניה רוצים". כיוון שמדובר בתופעה שחדשה לעולם הרפואה, אין מספיק מחקרים שנעשו בנושא ולכן רבים לא מקבלים טיפול כראוי. יחד עם זאת, ישנם אנשים שהגיבו טוב לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי וכן לטיפול בסאונד.
סיפורה הטראגי של מארס יוכל לעזור להגביר מודעות לתסמונת ובתקווה בעתיד יאפשר לסייע ללוקים בה לפנות לעזרה מקצועית וגם לעזור למשפחה ולחברים של אלו הסובלים ממיסופוניה להראות יותר הבנה. "מעט אנשים לוקחים ברצינות את התסמונת", כתבה מארס. "אני חושבת שזה עצוב שיש כל כך מעט חמלה ואמפתיה".